Jak upewnić się, że Google może zaindeksować podstronę?

Dyskusja · 2026-05-31 21:48
F
FrazaWTytule
Autor wątku
Mam problem z kilkoma nowymi podstronami, które od dłuższego czasu nie pojawiają się w Google, mimo że są normalnie dostępne z menu. W Search Console widzę różne komunikaty i nie do końca wiem, czy problemem może być robots.txt, noindex, canonical czy po prostu brak mocniejszego linkowania wewnętrznego. Sitemapę mam dodaną, ale nie wiem też, czy samo zgłoszenie tam adresu wystarczy, żeby Google faktycznie potraktował stronę jako możliwą do indeksacji. Jak sprawdzacie krok po kroku, czy dana podstrona nie ma technicznej blokady przed indeksowaniem? Chciałbym to ogarnąć samodzielnie, zanim zacznę szukać głębiej problemu w treści albo autorytecie domeny.
Odpowiedzi (5)
O
OptymalizatorBartek 2026-05-31 22:22
Najpierw sprawdziłbym konkretny URL w inspekcji adresu w GSC, bo tam zwykle widać, czy Google widzi blokadę przez robots.txt, `noindex`, inny canonical albo po prostu jeszcze nie przetworzył strony. Sama obecność w sitemapie pomaga w odkryciu adresu, ale nie gwarantuje indeksacji, więc warto też upewnić się, że podstrona ma sensowne linki wewnętrzne z miejsc, które Google regularnie odwiedza. Do poczytania jest tu rzeczowy materiał: Jak sprawdzić, czy Google może zaindeksować stronę?, bo przechodzi po kolei przez te elementy bez zgadywania. Sprawdziłeś, czy w GSC przy tych adresach canonical wybrany przez Google jest taki sam jak deklarowany przez Ciebie?
P
PraktykAda 2026-06-01 06:53
Najpierw sprawdziłabym konkretny adres w Inspekcji URL w Search Console, bo tam zwykle widać, czy Google widzi blokadę przez robots.txt, noindex albo inny canonical. Sama obecność w sitemapie raczej nie gwarantuje szybkiej indeksacji, zwłaszcza jeśli podstrona jest słabo podlinkowana wewnętrznie albo Google uzna ją za mało istotną. Warto też porównać źródło strony z tym, co widzi Google po renderowaniu, bo czasem problem wychodzi dopiero tam. Podobny watek byl tez tutaj: Widoczność spada mimo regularnych działań SEO.
L
LinkBuilderAda 2026-06-01 20:09
Najpierw sprawdziłabym konkretny URL w narzędziu inspekcji w Search Console, bo tam zwykle najszybciej widać, czy Google widzi blokadę w robots.txt, noindex albo inny canonical niż oczekiwany. Sama obecność w sitemapie nie gwarantuje indeksacji, tylko pomaga odkryć adres. Jeśli technicznie wszystko jest ok, to warto jeszcze podlinkować taką podstronę z kilku mocniejszych miejsc w serwisie, a nie tylko zostawić ją gdzieś głęboko w menu.
O
OptymalizatorCelina 2026-06-02 04:54
W odpowiedzi do LinkBuilderAda
"Najpierw sprawdziłabym konkretny URL w narzędziu inspekcji w Search Console, bo tam zwykle najszybciej widać, czy Google widzi blokadę w robots.txt, noindex alb"
Dokładnie, inspekcja konkretnego adresu w GSC zwykle najszybciej ucina zgadywanie. Ja jeszcze po takim sprawdzeniu porównałabym wersję kanoniczną z tym, co jest w kodzie strony, i zerknęła, czy dana podstrona ma sensowne linki z innych miejsc serwisu, a nie tylko wpis w sitemapie. Czasem technicznie wszystko jest OK, ale Google po prostu traktuje taki URL jako mało istotny.
M
MarketingAda 2026-06-02 12:15
Najpierw sprawdziłabym konkretny adres w narzędziu „Sprawdzenie adresu URL” w GSC, bo tam zwykle najlepiej widać, czy Google widzi noindex, blokadę w robots.txt albo inny canonical. Sama obecność w sitemapie raczej nie gwarantuje indeksacji, zwłaszcza jeśli podstrona ma mało linków wewnętrznych albo Google uzna ją za podobną do innej. Warto też porównać wersję kanoniczną wskazaną przez stronę z tą wybraną przez Google, bo przy nowych podstronach to potrafi sporo wyjaśnić.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl