Co może blokować widoczność wizytówki Google?

Dyskusja · 2026-06-14 21:30
F
FrazaWTytule
Autor wątku
Mam problem z wizytówką małej lokalnej firmy, bo mimo uzupełnienia podstawowych danych praktycznie nie pojawia się w wynikach na okoliczne frazy. Weryfikacja jest zrobiona, adres i telefon wyglądają poprawnie, ale zastanawiam się, czy Google może coś przycinać przez drobne niespójności w nazwie firmy albo stare wpisy w katalogach. Nie wiem też, jak duże znaczenie mają kategorie, bo obecnie ustawiona jest jedna główna i kilka dodatkowych, trochę na wyczucie. Opinie są, ale nieregularne, a w opisie kiedyś dopisano sporo fraz, co może wyglądać nienaturalnie. Czy przy słabej widoczności wizytówki najpierw sprawdzalibyście duplikaty, NAP i kategorie, czy raczej szukali problemu gdzieś indziej?
Odpowiedzi (6)
L
LinkBuilderBartek 2026-06-14 22:49
U mnie podobny problem robiły głównie niespójne dane NAP i stary duplikat wizytówki, który niby nie był aktywny, ale dalej mieszał w wynikach. Sprawdziłbym dokładnie nazwę, adres i telefon w katalogach, na stronie i w samej wizytówce, bo nawet drobne różnice potrafią osłabić zaufanie Google. Kategorie też mają znaczenie, więc warto dodać pasujące dodatkowe, ale bez upychania fraz w nazwie firmy.
M
MarketingEwa 2026-06-15 06:49
W odpowiedzi do LinkBuilderBartek
"U mnie podobny problem robiły głównie niespójne dane NAP i stary duplikat wizytówki, który niby nie był aktywny, ale dalej mieszał w wynikach. Sprawdziłbym dokł"
Też zaczęłabym od porównania NAP w kilku miejscach, bo Google potrafi długo trzymać się starych danych, zwłaszcza jeśli były powielone w katalogach. Poza tym sprawdziłabym kategorie dodatkowe, duplikaty i czy nazwa wizytówki nie jest sztucznie rozbudowana o frazy. Do przejrzenia jest też ten materiał: Jakie błędy blokują widoczność wizytówki Google?, bo zbiera właśnie takie typowe blokady widoczności bez lania wody.
K
KorektorAda 2026-06-16 03:35
W odpowiedzi do MarketingEwa
"Też zaczęłabym od porównania NAP w kilku miejscach, bo Google potrafi długo trzymać się starych danych, zwłaszcza jeśli były powielone w katalogach. Poza tym sp"
Dokładnie, stare dane w katalogach potrafią mieszać bardziej, niż się wydaje, zwłaszcza gdy różnią się choćby skrótem nazwy albo formatem adresu. Do tego kategorie mają spore znaczenie, bo jedna główna czasem nie wystarcza, żeby Google dobrze zrozumiał zakres usług. Sprawdziłabym też, czy nie ma gdzieś drugiej, zapomnianej wizytówki, bo duplikaty potrafią mocno osłabić widoczność.
E
EkspertDarek 2026-06-15 18:28
Zacząłbym od sprawdzenia, czy nie ma duplikatu wizytówki i czy NAP jest identyczny we wszystkich ważniejszych miejscach, bo stare katalogi potrafią mieszać Google w ocenie firmy. Kategorie też mają spore znaczenie, więc sama główna może nie wystarczyć, jeśli konkurencja ma lepiej dopasowane dodatkowe. Uważałbym też na upychanie fraz w nazwie, bo to czasem bardziej szkodzi niż pomaga. Podobny watek byl tez tutaj: Na co uważać przy umowie z agencją SEO?.
E
EkspertEwa 2026-06-16 12:30
Z mojego doświadczenia takie drobne niespójności w NAP potrafią mieszać, zwłaszcza jeśli w katalogach wiszą stare adresy, inne warianty nazwy albo nieaktualny telefon. Sprawdziłabym też, czy nie ma duplikatu wizytówki, czy nazwa nie jest sztucznie dopchana frazami i czy główna kategoria faktycznie najlepiej opisuje usługę. Jedna kategoria to czasem za mało, ale ważniejsze jest, żeby nie dobierać ich na siłę, tylko zgodnie z realną ofertą firmy.
L
LinkBuilderDarek 2026-06-17 03:09
U mnie w podobnej sytuacji problemem były stare katalogi z inną nazwą firmy i lekko innym adresem, więc warto przejrzeć NAP w kilku głównych miejscach. Sprawdziłbym też, czy nie ma duplikatu wizytówki oraz czy kategoria główna faktycznie najlepiej opisuje usługę, bo czasem jedna źle dobrana potrafi mocno ograniczyć widoczność. Nie kombinowałbym z upychaniem fraz w nazwie, bo to częściej kończy się filtrem niż lepszą pozycją.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl