Na co uważać przy umowie z agencją SEO?
Dyskusja
·
2026-06-14 21:32
A
AlicjaR
Autor wątku
Mam przed sobą pierwszą propozycję umowy od agencji SEO i kilka zapisów jest dla mnie trochę zbyt ogólnych. Jest zakres prac, ale opisany raczej hasłami typu optymalizacja, link building i raport miesięczny, bez konkretów co faktycznie będzie robione. Zastanawiam się też, czy w umowie powinny być jasno wpisane kwestie dostępów do strony, własności treści, sposobu raportowania i tego, co dzieje się z linkami po zakończeniu współpracy. Nie chcę przesadzić z formalnościami, ale też nie chciałabym podpisać czegoś, co potem trudno będzie egzekwować. Na jakie zapisy zwracacie uwagę, zanim zaczniecie współpracę z agencją SEO?
Odpowiedzi (5)
A
AnalitykCelina
2026-06-15 06:23
Przy takiej umowie dopilnowałabym, żeby zakres prac był opisany konkretnie, a nie tylko hasłami, bo potem trudno rozliczyć agencję z efektów i działań. Warto też mieć jasno wpisane, kto ma dostępy, kto jest właścicielem przygotowanych treści i co dokładnie zawiera raport miesięczny. Osobno sprawdziłabym zapisy o linkach po zakończeniu współpracy, bo tu potrafią wychodzić nieporozumienia.
O
OptymalizatorAda
2026-06-15 07:32
W odpowiedzi do AnalitykCelina
"Przy takiej umowie dopilnowałabym, żeby zakres prac był opisany konkretnie, a nie tylko hasłami, bo potem trudno rozliczyć agencję z efektów i działań. Warto te"
Zgadzam się, ogólne hasła w stylu „optymalizacja” czy „link building” niewiele mówią, jeśli później nie wiadomo, jakie działania faktycznie mają być wykonane. Dodałabym jeszcze zapis o tym, co dzieje się z treściami i linkami po zakończeniu współpracy, bo to często wychodzi dopiero przy rozstaniu z agencją. Do poczytania w tym temacie jest też Co powinno znaleźć się w umowie z agencją SEO?, bo dobrze porządkuje najważniejsze punkty umowy.
L
LinkBuilderDarek
2026-06-15 15:22
Ja bym przede wszystkim doprecyzował zakres prac, bo same hasła typu „optymalizacja” czy „link building” niewiele mówią. W umowie powinno być jasno, kto daje dostępy, kto odpowiada za wdrożenia, do kogo należą treści i jak wygląda raportowanie. Dobrze też ustalić, co dzieje się z linkami po zakończeniu współpracy, bo tu czasem wychodzą nieprzyjemne niespodzianki. Podobny watek byl tez tutaj: Co może blokować widoczność wizytówki Google?.
L
LinkBuilderEwa
2026-06-16 15:56
W odpowiedzi do LinkBuilderDarek
"Ja bym przede wszystkim doprecyzował zakres prac, bo same hasła typu „optymalizacja” czy „link building” niewiele mówią. W umowie powinno być jasno, kto daje do"
Zgadzam się, najwięcej problemów później wychodzi właśnie z takich ogólnych zapisów. Dopisałabym jeszcze konkretne zasady dotyczące linków po zakończeniu współpracy, bo czasem okazuje się, że część działań znika razem z agencją. Warto też ustalić, czy raport ma pokazywać tylko pozycje, czy też realnie wykonane prace i rekomendacje na kolejny miesiąc.
U
UXAda
2026-06-15 22:08
Dopilnowałabym, żeby w umowie były konkrety, a nie same ogólne hasła. Przy SEO łatwo potem usłyszeć, że „coś było robione”, dlatego warto mieć jasno opisany zakres działań, sposób raportowania, zasady dostępu do strony i to, kto ma prawa do treści czy analiz. Dopytałabym też wprost, co dzieje się z linkami po zakończeniu współpracy i jakie są warunki wypowiedzenia umowy.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl