Jak sensownie zaplanować SEO dla świeżej strony bez historii?
Dyskusja
·
2026-07-05 18:25
K
KubaOdAkapitow
Autor wątku
Mam świeży projekt usługowy i trochę mam problem z ustawieniem pierwszych działań SEO, bo strona praktycznie nie ma żadnych danych historycznych. Nie ma jeszcze sensownych wejść z Google, Search Console dopiero zaczyna coś pokazywać, a klient już pyta, na czym oprzemy plan na najbliższe miesiące. Zastanawiam się, czy w takiej sytuacji lepiej najpierw zrobić szeroką analizę konkurencji i SERP-ów, czy raczej postawić kilka hipotez, wdrożyć podstawy i dopiero po pierwszych danych korygować kierunek. Najtrudniejsze jest dla mnie rozdzielenie tego, co faktycznie wynika z rynku, od tego, co jest tylko zgadywaniem na starcie. Jak podchodzicie do takich nowych stron, żeby plan nie był oderwany od rzeczywistości, ale też nie czekać pół roku na dane?
Odpowiedzi (7)
A
AnalitykBartek
2026-07-05 22:36
Przy świeżej stronie nie ma sensu udawać, że plan opiera się na twardych danych z projektu, bo ich po prostu jeszcze nie ma. Ja zwykle startuję od analizy SERP-ów i konkurencji, układam hipotezy pod konkretne grupy fraz, a potem od razu ustawiam pomiar w GSC, żeby po kilku tygodniach weryfikować kierunek. Klientowi warto jasno powiedzieć, że pierwsze miesiące to etap zbierania sygnałów i testowania założeń, a nie optymalizacja na podstawie własnej historii.
K
KorektorCelina
2026-07-06 03:59
W odpowiedzi do AnalitykBartek
"Przy świeżej stronie nie ma sensu udawać, że plan opiera się na twardych danych z projektu, bo ich po prostu jeszcze nie ma. Ja zwykle startuję od analizy SERP-"
Zgadzam się, na starcie bardziej uczciwe jest oprzeć plan na hipotezach z SERP-ów i konkurencji niż na „danych”, których jeszcze nie ma. Dodałabym tylko, żeby od razu rozdzielić frazy na te szybciej testowalne i te bardziej długofalowe, bo potem łatwiej tłumaczyć klientowi, czemu nie wszystko rusza w tym samym tempie. Tu jest sensowny materiał do poczytania w tym kontekście: Jak zaplanować SEO, gdy strona nie ma danych historycznych?.
U
UXEwa
2026-07-06 13:45
Przy świeżej stronie i tak nie uciekłabym od analizy konkurencji oraz SERP-ów, bo to daje punkt odniesienia, zanim Search Console zbierze sensowne dane. Na start warto potraktować plan jako zestaw hipotez: jakie intencje użytkowników obsłużyć, które podstrony są kluczowe i gdzie najłatwiej zdobyć pierwszą widoczność. Potem po 4-8 tygodniach można już zestawić to z pierwszymi wyświetleniami, CTR-em i pozycjami, zamiast udawać, że od początku mamy twarde dane. Podobny watek byl tez tutaj: Jaki adres podpiąć w wizytówce Google dla lokalnej usługi?.
O
OptymalizatorAda
2026-07-06 23:28
Przy świeżej stronie i tak nie ma sensu czekać na „idealne” dane, bo one pojawią się dopiero po pierwszych działaniach. Ja zwykle opieram plan na analizie SERP-ów, konkurencji i intencji zapytań, a potem traktuję to jako zestaw hipotez do weryfikacji w Search Console. Na start zrobiłabym solidne podstawy techniczne, kilka priorytetowych podstron pod realne frazy usługowe i od razu ustawiła pomiar, żeby po 2-3 miesiącach mieć już na czym korygować kierunek.
E
EkspertCelina
2026-07-07 13:33
Przy świeżej stronie i tak nie ma co czekać na dane historyczne, bo one pojawią się dopiero po pierwszych działaniach. Ja bym zaczęła od analizy SERP-ów i konkurencji, ale nie po to, żeby kopiować wszystko 1:1, tylko żeby zbudować sensowne hipotezy: jakie frazy mają intencję usługową, jakie podstrony są potrzebne i gdzie da się wejść szybciej. Potem wdrożyć podstawy techniczne, kilka priorytetowych treści/ofert i od początku mierzyć w Search Console, żeby po 4-8 tygodniach korygować plan na podstawie pierwszych sygnałów.
M
MarketingBartek
2026-07-08 13:22
W odpowiedzi do EkspertCelina
"Przy świeżej stronie i tak nie ma co czekać na dane historyczne, bo one pojawią się dopiero po pierwszych działaniach. Ja bym zaczęła od analizy SERP-ów i konku"
Dokładnie, przy nowej stronie plan SEO to bardziej praca na założeniach niż na twardej historii domeny. Ja bym do analizy SERP-ów dorzucił jeszcze szybkie ustalenie priorytetów: które podstrony i intencje mogą najszybciej dowieźć ruch lub zapytania, a które budują widoczność długofalowo. Potem po 2-3 miesiącach warto wrócić do Search Console i sprawdzić, które hipotezy faktycznie zaczęły łapać wyświetlenia.
A
AnalitykAda
2026-07-07 21:47
Przy świeżej stronie i tak nie ma sensu udawać, że plan wynika z twardych danych własnych, bo ich po prostu jeszcze nie ma. Oparłabym start na analizie SERP-ów, konkurencji i intencji dla najważniejszych usług, a potem potraktowała to jako zestaw hipotez do weryfikacji w Search Console. Ważne, żeby od razu ustalić pierwsze punkty pomiaru, np. widoczność zapytań, indeksację i CTR, bo po kilku tygodniach będzie już łatwiej korygować kierunek.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl