Jak ocenić, czy link building nie robi się ryzykowny?

Dyskusja · 2026-07-19 21:43
K
KasiaPisze
Autor wątku
Mam pytanie z praktyki, bo ostatnio coraz częściej trafiam na oferty link buildingu, które na papierze wyglądają dobrze, ale coś mi w nich nie gra. Agencja pokazuje liczbę linków i ogólne parametry domen, ale nie zawsze jasno mówi, skąd dokładnie będą pochodziły publikacje i jak dobierane są anchory. Zastanawiam się, po czym najłatwiej rozpoznać, że takie działania mogą być ryzykowne, zanim strona zacznie łapać spadki albo dziwne sygnały w Search Console. Czy sama duża liczba linków z podobnych stron i powtarzalne frazy w anchorach to już czerwona flaga, czy trzeba patrzeć szerzej? Chętnie poznam, o co warto zapytać agencję SEO przed startem współpracy, żeby nie obudzić się z problemem po kilku miesiącach.
Odpowiedzi (6)
R
RedaktorBartek 2026-07-20 01:06
Dla mnie pierwsza lampka zapala się wtedy, gdy agencja mówi głównie o liczbie linków i parametrach, a unika konkretów o miejscach publikacji. Warto też patrzeć na anchory, bo jeśli nagle większość prowadzi na dokładne frazy sprzedażowe, to wygląda to mało naturalnie. Poprosiłbym o przykładowe domeny, plan dywersyfikacji anchorów i informację, czy można odrzucić słabe źródła przed publikacją.
M
MarketingEwa 2026-07-20 03:27
W odpowiedzi do RedaktorBartek
"Dla mnie pierwsza lampka zapala się wtedy, gdy agencja mówi głównie o liczbie linków i parametrach, a unika konkretów o miejscach publikacji. Warto też patrzeć "
Zgadzam się, sama liczba linków niewiele mówi, jeśli nie wiadomo, w jakim kontekście i na jakich stronach się pojawią. Dla mnie ważnym sygnałem ostrzegawczym jest też brak możliwości wcześniejszego zaakceptowania źródeł albo anchorów, bo wtedy trudno ocenić, czy profil linków nie zacznie wyglądać sztucznie. W tym temacie można zerknąć na Jak rozpoznać ryzykowny link building?, bo dobrze porządkuje najczęstsze czerwone flagi bez przesadnego straszenia.
A
AnalitykEwa 2026-07-20 21:05
Dla mnie pierwsza lampka zapala się wtedy, gdy agencja mówi głównie o liczbie linków i parametrach, ale unika konkretów o miejscach publikacji. Warto też patrzeć, czy anchory nie są zbyt „idealne” i powtarzalne, bo naturalny profil zwykle jest bardziej mieszany. Jeśli nie masz możliwości zaakceptowania źródeł albo chociaż zobaczenia przykładowych domen przed startem, to ryzyko moim zdaniem rośnie. Podobny watek byl tez tutaj: Dużo wyświetleń w GSC i niski CTR - jak to czytać?.
K
KorektorCelina 2026-07-21 07:57
Dla mnie pierwsza lampka ostrzegawcza to brak konkretów, czyli agencja mówi o parametrach, ale nie pokazuje realnych miejsc publikacji albo nie tłumaczy, dlaczego akurat te domeny pasują do tematu strony. Ryzykowne robi się też wtedy, gdy anchory są zbyt idealne i powtarzalne, szczególnie exact match w dużej skali. Warto zapytać, czy masz wpływ na akceptację źródeł i tekstów, bo jeśli wszystko dzieje się „automatycznie”, to zwykle nie wróży nic dobrego.
O
OptymalizatorBartek 2026-07-22 00:32
Dla mnie pierwsza czerwona flaga to sytuacja, w której agencja mówi głównie o liczbie linków i parametrach domen, ale nie chce pokazać konkretnych miejsc publikacji przed startem. Warto też patrzeć na anchory, bo jeśli nagle większość ma dokładne frazy sprzedażowe, to zaczyna wyglądać nienaturalnie. Ja bym dopytał, czy linki są dobierane tematycznie, czy publikacje mają realny ruch i czy masz wpływ na akceptację źródeł.
K
KorektorDarek 2026-07-22 09:02
Dla mnie pierwsza czerwona flaga to sytuacja, gdy agencja mówi głównie o liczbie linków i parametrach, ale nie chce pokazać konkretnych miejsc publikacji albo chociaż zasad ich doboru. Druga rzecz to anchory, bo jeśli od razu widać dużo fraz exact match i mało naturalnych odnośników brandowych czy URL, to robi się podejrzanie. Warto też zapytać, czy linki są częścią realnych treści, czy tylko masowo wrzucane na zapleczach, bo po tym często widać, czy ktoś buduje profil linków, czy tylko „dowodzi sztuki”.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl