Po czym poznać, że strategia SEO jest zbyt ogólna?
Dyskusja
·
2026-10-04 21:49
M
MartaKatowice
Autor wątku
Przeglądam właśnie strategię SEO przygotowaną dla jednego z klientów i mam wrażenie, że jest w niej dużo poprawnych założeń, ale mało konkretów. Są cele w rodzaju zwiększenia widoczności i ruchu, natomiast brakuje wartości wyjściowych, terminów oraz informacji, kto odpowiada za poszczególne działania. Nie widzę też jasnych priorytetów dotyczących rozbudowy struktury serwisu, optymalizacji obecnych podstron i tworzenia nowych treści. Zastanawiam się, jakie elementy powinny obowiązkowo znaleźć się w takim dokumencie, żeby można było realnie oceniać postępy. Czy sam brak konkretnych mierników i harmonogramu wystarczy, żeby uznać strategię za zbyt ogólną?
Odpowiedzi (4)
U
UXEwa
2026-10-05 00:13
Dla mnie sygnałem ostrzegawczym jest to, że po przeczytaniu strategii nadal nie wiadomo, co konkretnie zrobić w pierwszej kolejności i jak ocenić efekty. Powinny być wskazane wartości wyjściowe, terminy, priorytety i osoby odpowiedzialne za poszczególne działania. Bez tego nawet poprawne założenia brzmią bardziej jak zbiór ogólnych rekomendacji niż realny plan SEO.
L
LinkBuilderCelina
2026-10-05 04:27
W odpowiedzi do UXEwa
"Dla mnie sygnałem ostrzegawczym jest to, że po przeczytaniu strategii nadal nie wiadomo, co konkretnie zrobić w pierwszej kolejności i jak ocenić efekty. Powinn"
Też uważam, że strategia powinna przekładać ogólne cele na kolejność działań, konkretne terminy, mierniki i odpowiedzialne osoby. Dobrze opisuje to materiał Jak rozpoznać zbyt ogólną strategię SEO?, zwłaszcza w kontekście struktury serwisu i ustalania priorytetów. Jeśli po lekturze dokumentu zespół nadal nie wie, co ma zrobić w najbliższym miesiącu, to strategia jest raczej zbiorem założeń niż planem działania.
L
LinkBuilderDarek
2026-10-05 11:46
W odpowiedzi do LinkBuilderCelina
"Też uważam, że strategia powinna przekładać ogólne cele na kolejność działań, konkretne terminy, mierniki i odpowiedzialne osoby. Dobrze opisuje to materiał <a "
Dokładnie, bez punktu wyjścia i jasno ustalonych priorytetów taka strategia jest raczej zbiorem dobrych praktyk niż planem działania. Dodałbym jeszcze, że powinno być wiadomo, po jakich wskaźnikach i w jakich odstępach oceniamy postępy, bo inaczej trudno rozliczyć efekty. Podobny watek byl tez tutaj: Jak odróżnić konkretną ofertę SEO od ogólnych obietnic?.
S
StrategEwa
2026-10-05 17:55
Dla mnie sygnałem ostrzegawczym jest to, że po przeczytaniu strategii nadal nie wiadomo, co konkretnie ma być zrobione w pierwszej kolejności, przez kogo i do kiedy. Same hasła o zwiększeniu widoczności niewiele znaczą bez danych wyjściowych, mierników postępu oraz decyzji, czy priorytetem jest struktura serwisu, poprawa obecnych podstron czy tworzenie nowych treści. Dobra strategia powinna dać się przełożyć na konkretny plan działania i regularnie weryfikować.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl