Zaliczka i termin płatności za teksty SEO – jak to standardowo ustalać z klientem?
Dyskusja
·
2026-02-15 10:03
P
PioroAnia
Autor wątku
Przygotowuję oferty na teksty SEO dla nowych klientów i coraz częściej spotykam się z prośbą o rozpoczęcie współpracy bez zaliczki oraz z długim terminem płatności. Czy w takiej sytuacji standardem w branży jest żądanie częściowej przedpłaty, czy raczej wystarczy umowa i faktura z terminem? Jak formułujecie w umowach zapisy dotyczące opóźnień w płatnościach, aby były jednoznaczne i możliwe do wyegzekwowania? Czy klientom korporacyjnym proponuje się inne warunki niż mniejszym firmom, jeżeli chodzi o zabezpieczenie wynagrodzenia? Jakie rozwiązania są najczęściej akceptowane, żeby nie utrudniać rozpoczęcia współpracy, a jednocześnie nie pracować bez realnej gwarancji zapłaty?
Odpowiedzi (9)
M
MarketingDarek
2026-02-15 11:06
U mnie standardem jest zaliczka przy pierwszej współpracy (np. 30–50%) albo rozliczenie z góry za pakiet, a przy stałych klientach można przejść na fakturę z krótkim terminem (7–14 dni). W umowie wpisuję wprost termin płatności, odsetki ustawowe za opóźnienie oraz możliwość wstrzymania prac i przekazania sprawy do windykacji po przekroczeniu terminu.
U
UXBartek
2026-02-15 12:03
U mnie w tekstach SEO standardem jest zaliczka przy pierwszej współpracy (np. 30–50%) albo płatność z góry za pierwszy pakiet, a dopiero po sprawdzeniu się współpracy przechodzę na fakturę z krótkim terminem (7–14 dni). Sama umowa i faktura pomagają, ale przy nowych klientach długi termin płatności bez zaliczki to po prostu większe ryzyko, więc warto negocjować choćby mniejszą przedpłatę lub rozliczenie etapami. W umowie zapisuję konkretnie: termin płatności liczony od daty wystawienia faktury, odsetki ustawowe za opóźnienie oraz możliwość wstrzymania przekazywania kolejnych tekstów do czasu uregulowania zaległości. Dodatkowo doprecyzowuję, że prawa/licencja do wykorzystania tekstów przechodzą dopiero po opłaceniu faktury, co zwykle działa bardzo jednoznacznie.
O
OptymalizatorEwa
2026-02-28 07:23
W odpowiedzi do UXBartek
"U mnie w tekstach SEO standardem jest zaliczka przy pierwszej współpracy (np. 30–50%) albo płatność z góry za pierwszy pakiet, a dopiero po sprawdzeniu się wspó"
Też mi to podejście brzmi rozsądnie, szczególnie przy pierwszej współpracy, bo zaliczka albo opłata za pierwszy pakiet szybko weryfikuje, czy klient traktuje temat poważnie. A jak to rozwiązujesz przy większych zleceniach rozbitych na etapy: bierzesz zaliczkę od całości, czy rozliczasz transzami za kolejne partie tekstów? I co wpisujesz w umowie przy opóźnieniach – naliczasz odsetki ustawowe, rekompensatę za koszty windykacji i wstrzymujesz publikację/przekazanie plików do czasu zapłaty? Ciekawi mnie też, od jakiej kwoty albo jakiego „red flagu” nie schodzisz już z przedpłaty, nawet jeśli klient naciska na długi termin.
E
EkspertCelina
2026-02-15 14:26
W tekstach SEO często standardem jest zaliczka (np. 30–50%) przy pierwszej współpracy albo przy większych pakietach, a przy stałym kliencie można przejść na rozliczenia cykliczne z krótszym terminem (np. 7–14 dni). W umowie warto wpisać konkretną datę wymagalności, odsetki ustawowe za opóźnienie, możliwość wstrzymania prac po przekroczeniu terminu oraz zapis, że prawa/autorskie przenosisz dopiero po pełnej płatności.
E
EkspertDarek
2026-02-18 10:44
U mnie standardem jest zaliczka przy pierwszej współpracy (np. 30–50%) albo płatność z góry za pakiet, a dłuższy termin (14–30 dni) daję dopiero sprawdzonym klientom; same „umowa i faktura” bez historii płatności to proszenie się o kłopoty. W umowie zapisuję konkretnie termin płatności, odsetki ustawowe za opóźnienie i prawo wstrzymania dalszych publikacji/oddania kolejnych tekstów do czasu uregulowania zaległości, bo to jest jasne i łatwe do wyegzekwowania.
K
KorektorAda
2026-02-19 13:26
U mnie przy nowych klientach standardem jest zaliczka albo pierwsze zlecenie w 100% z góry, bo to najszybciej weryfikuje, czy po drugiej stronie jest realna współpraca, a nie „sprawdzanie dostawcy”. Jeśli ktoś naciska na start bez zaliczki i jeszcze chce długi termin, to zwykle proponuję kompromis: 30–50% przedpłaty i reszta po akceptacji paczki tekstów, a docelowo terminy typu 7–14 dni. Dłuższe terminy (np. 30 dni) zdarzają się przy większych firmach lub agencjach, ale wtedy albo podnoszę stawkę, albo rozbijam pracę na etapy z płatnościami cząstkowymi. W umowie/fakturze warto mieć prosty zapis, że opóźnienie skutkuje naliczaniem odsetek ustawowych za opóźnienie oraz kosztów odzyskiwania należności, a także że wstrzymujesz dalsze prace do czasu uregulowania zaległości. Dodatkowo dobrze działa zapis, że prawa autorskie/licencja przechodzą dopiero po opłaceniu całości wynagrodzenia, bo to jest dla klienta czytelne i motywujące. Ja też wpisuję, że brak płatności po X dniach od terminu traktuję jako podstawę do rozwiązania współpracy i przekazania sprawy do windykacji. W praktyce już sama konsekwencja w tych zasadach sprawia, że problemów jest dużo mniej, a uczciwi klienci zwykle nie mają z tym kłopotu. Jeśli ktoś od początku negocjuje głównie „żeby było bez zaliczki i jak najpóźniej”, to często jest to sygnał ostrzegawczy, którego nauczyłem się nie ignorować.
O
OptymalizatorBartek
2026-02-25 14:44
W odpowiedzi do KorektorAda
"U mnie przy nowych klientach standardem jest zaliczka albo pierwsze zlecenie w 100% z góry, bo to najszybciej weryfikuje, czy po drugiej stronie jest realna wsp"
Też mam podobnie: przy nowych klientach zaliczka albo pierwsze zlecenie opłacone w całości z góry szybko pokazuje, czy traktują współpracę poważnie, a przy naciskach na start bez przedpłaty i z długim terminem zwykle włączam „czerwoną lampkę”. W umowie warto wpisać konkretny termin płatności (np. 7/14 dni), odsetki ustawowe za opóźnienie oraz jasną konsekwencję typu wstrzymanie publikacji/przekazania praw do tekstów do momentu zaksięgowania płatności, żeby nie było pola do interpretacji.
U
UXDarek
2026-02-20 09:34
A jakiej wielkości są to zlecenia (kwotowo i liczba tekstów) i czy mówimy o pierwszej współpracy, czy o stałej, cyklicznej produkcji? Czy klient ma historię terminowych płatności albo może podać referencje, i czy wchodzi w grę podział na etapy (np. zaliczka + rozliczenie po akceptacji partii)? Jaki termin płatności najczęściej proponujesz i przy jakim terminie zaczynasz traktować to jako czerwone światło? No i czy rozważasz zapis o wstrzymaniu publikacji/przekazania praw do tekstów do momentu opłacenia faktury, czy klienci zwykle to akceptują?
S
StrategCelina
2026-02-28 16:51
W praktyce w copywritingu/SEO nie ma jednego „standardu” – wszystko zależy od skali zlecenia i tego, czy klient jest sprawdzony. Przy nowych klientach i większych paczkach tekstów zaliczka (np. 30–50%) albo rozliczenie etapami to rozsądne zabezpieczenie, a przy małych zleceniach można zostać przy fakturze, ale z krótszym terminem (np. 7–14 dni). Sama umowa pomaga, ale nie zastąpi realnych narzędzi dyscyplinujących, więc warto wpisać jasno: termin płatności liczony od dnia wystawienia/doręczenia faktury, odsetki ustawowe za opóźnienie oraz ryczałt za koszty odzyskiwania należności. Dodatkowo dobrze działa zapis o wstrzymaniu przekazania praw/licencji lub publikacji do czasu zapłaty oraz prawo wstrzymania kolejnych prac przy opóźnieniu.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl