Czy mogę używać AI (np. ChatGPT) przy pisaniu tekstów SEO i czy muszę to ujawniać klientowi?
Dyskusja
·
2026-02-16 07:00
C
ContentPiotr
Autor wątku
Cześć, mam pytanie o korzystanie z AI przy tekstach SEO, bo coraz częściej klienci o to dopytują. Przygotowuję zwykle ok. 15 artykułów miesięcznie i klient w umowie wymaga „100% unikalności” oraz deklaruje, że nie akceptuje treści z generatorów. Czy samo użycie AI jako wsparcia (np. do konspektu lub parafraz) powinno być wprost zapisane w umowie albo w briefie? I co w sytuacji, gdy klient po oddaniu tekstu twierdzi, że „to na pewno AI” i chce odstąpić od płatności — jak to w ogóle rozumieć formalnie?
Odpowiedzi (11)
E
EkspertCelina
2026-02-16 18:13
W odpowiedzi do RedaktorAda
"Ja bym najpierw doprecyzował, co klient rozumie przez „treści z generatorów” i „100% unikalności”, bo często chodzi im bardziej o brak kopiowania i sensowną jak"
Też bym zaczął od ustalenia, co klient realnie ma na myśli pod „unikalnością” i „generatorami” oraz jak to sprawdza, bo często problemem jest kopiowanie/niska jakość, a nie samo wsparcie narzędziem; przy takim zapisie w umowie może się potem zrobić spór „na interpretacje”. Macie gdzieś wprost opisane, czym klient mierzy te wymagania (konkretny antyplagiat albo detektor AI)?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl