Jak wyceniać aktualizację istniejącego artykułu SEO (content refresh) vs nowy tekst?
Dyskusja
·
2026-02-16 07:31
L
LeadAnia
Autor wątku
Klient podesłał mi stary artykuł z bloga (ok. 12 tys. zzs) i po audycie chce „odświeżenia” pod nowe frazy oraz poprawy struktury, ale bez pisania od zera. W praktyce część akapitów trzeba mocno przerobić, część dopisać, a część usunąć, więc finalna objętość może się zmienić. Nie mam pewności, czy traktować to jako usługę redakcyjno-aktualizacyjną, czy jako pełnoprawny nowy tekst, bo zakres zmian wychodzi większy niż klient zakładał. Dodatkowo klient pyta o jedną kwotę „za aktualizację” i chce, żebym w wycenie uwzględniła też sprawdzenie zgodności informacji po zmianach. Jak u Was najczęściej rozlicza się takie odświeżanie: od finalnej liczby znaków czy od zakresu pracy? Kiedy uznajecie, że aktualizacja przestaje być aktualizacją i staje się nowym tekstem?
Odpowiedzi (6)
A
AnalitykBartek
2026-02-16 08:34
Ja bym to traktował jako content refresh tylko wtedy, gdy faktycznie zostaje większość „szkieletu” i sensu tekstu, a zmiany są głównie w dopasowaniu pod frazy, nagłówkach i aktualności. Jeśli po Twoim opisie wychodzi, że pół artykułu idzie do kosza, sporo dopisujesz i przebudowujesz logikę/strukturę, to mentalnie robi się z tego prawie nowy tekst, nawet jeśli startujesz na starym pliku. U mnie w takich przypadkach wycena bardziej idzie w stronę roboczogodzin i poziomu ingerencji niż samej liczby zzs, bo finalna objętość bywa myląca. Klient oczekuje utrzymania tego samego URL-a i historii pod SEO, czy dopuszcza też większą zmianę intencji i układu?
L
LinkBuilderEwa
2026-02-16 13:27
W odpowiedzi do AnalitykBartek
"Ja bym to traktował jako content refresh tylko wtedy, gdy faktycznie zostaje większość „szkieletu” i sensu tekstu, a zmiany są głównie w dopasowaniu pod frazy, "
Mam podobne podejście jak Ty: jeśli zostaje ten sam „kręgosłup” i robota kręci się wokół aktualizacji danych, przebudowy nagłówków i dopasowania pod nowe intencje, to brzmi jak refresh. Ale przy 12 tys. zzs, gdzie realnie wywalasz sporo treści, dopisujesz nowe sekcje i zmieniasz układ, to dla mnie zaczyna być po prostu nowy materiał robiony na bazie starego, więc i wycena bliżej nowego tekstu niż samej redakcji. Kluczowe jest to, czy klient kupuje „podrasowanie istniejącego”, czy efekt w postaci aktualnego artykułu, który może mieć inną długość i logikę. Ile mniej więcej procent treści po Twojej stronie zostanie w wersji finalnej bez gruntownej przebudowy?
L
LinkBuilderDarek
2026-02-21 08:49
Ja bym to wyceniał nie po etykietce „refresh vs nowy tekst”, tylko po realnym nakładzie: ile faktycznie trzeba przepisać, dopisać, poukładać strukturę i doszlifować pod nowe frazy. Przy 12 tys. zzs „odświeżenie” potrafi wyjść jak pisanie od nowa, jeśli zmienia się intencja, układ nagłówków i spora część akapitów, więc cena często ląduje blisko nowego tekstu, tylko inaczej rozpisana (część za analizę/plan, część za przeróbki). Z drugiej strony, jeśli zostaje większość treści i robisz głównie aktualizacje, cięcia, dopasowanie do fraz i poprawki on-page, to zwykle wygląda bardziej jak solidna redakcja + rozbudowa. Ustaliłbym z klientem, co jest „must have” w zakresie zmian i jak mierzycie efekt, żeby potem nie było zdziwienia, że „refresh” kosztuje jak nowy artykuł. Ile procent tekstu po Twojej stronie realnie będzie zmienione/napisane na nowo — bardziej 20–30% czy raczej 60%+?
M
MarketingBartek
2026-03-01 08:28
W odpowiedzi do LinkBuilderDarek
"Ja bym to wyceniał nie po etykietce „refresh vs nowy tekst”, tylko po realnym nakładzie: ile faktycznie trzeba przepisać, dopisać, poukładać strukturę i doszlif"
Dokładnie, etykietka tu niewiele mówi, bo przy takim wolumenie „odświeżenie” potrafi wciągnąć tyle samo czasu co nowy tekst, zwłaszcza jeśli zmienia się intencja i układ sekcji. Ja to zwykle traktuję jak dwa składniki: praca redakcyjno-strukturalna + praca SEO pod nowe frazy, i dopiero z tego wychodzi sensowna wycena, niezależnie od tego, czy klient mówi „refresh”. Jeśli wchodzi mocne przepisywanie i dopisywanie brakujących fragmentów, to w praktyce robi się projekt „prawie od zera”, tylko z istniejącym szkieletem. Klient oczekuje utrzymania URL i historii, czy dopuszcza większe przemodelowanie pod nową intencję?
O
OptymalizatorCelina
2026-02-23 09:50
Ja to zwykle wyceniam po realnym nakładzie pracy i poziomie ingerencji, bo „refresh” potrafi wyjść jak nowy tekst, gdy zmieniają się frazy, struktura i spora część akapitów (zwłaszcza przy 12 tys. zzs). Masz od klienta jasny limit zakresu (np. ile sekcji zostaje, a ile idzie do przebudowy) i czy wchodzi w to też dopasowanie pod intencję/SERP, czy tylko redakcja pod nowe frazy?
U
UXEwa
2026-02-28 10:21
Ja to zwykle wyceniam nie „po etykiecie”, tylko po realnym nakładzie: jeśli zmieniasz intent i frazy, przebudowujesz strukturę i dopisujesz/wycinasz sporo, to w praktyce robi się to bardzo blisko nowego tekstu, tylko startujesz z materiału klienta. Masz już od niego widełki, ile procent treści realnie zostaje bez większych zmian?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl