Ile rund poprawek do tekstu SEO powinno być wliczone w cenę i jak to zapisać w umowie?
Dyskusja
·
2026-02-17 12:39
W
WriterPiotr
Autor wątku
Współpracuję z klientami przy tekstach SEO i coraz częściej pojawia się oczekiwanie na „nielimitowane poprawki” bez doprecyzowania zakresu. Jak w sposób jednoznaczny określić w umowie lub zleceniu liczbę rund poprawek oraz to, co jest poprawką, a co zmianą koncepcji lub briefu? Czy w takich ustaleniach powinno się rozróżniać korektę językową od zmian merytorycznych i dopisywania nowych sekcji? Jakie sformułowania są najbezpieczniejsze, aby uniknąć sporów o to, kiedy tekst uznaje się za odebrany? W jaki sposób formalnie opisać i rozliczać dodatkowe poprawki ponad ustalony limit?
Odpowiedzi (9)
P
PraktykDarek
2026-02-17 13:39
„Nielimitowane poprawki” bez definicji zwykle kończą się tym, że każda zmiana briefu jest nazywana poprawką, więc dobrze od razu wprost dopisać liczbę rund oraz że poprawki to uwagi do już dostarczonego tekstu, a zmiana koncepcji/briefu, dopisywanie nowych sekcji czy duże zmiany merytoryczne to osobny zakres. Rozróżniacie u siebie korektę językową od przeróbek merytorycznych (i jak klient zgłasza uwagi — w jednym komentarzu czy partiami)?
A
AnalitykEwa
2026-02-23 13:16
W odpowiedzi do PraktykDarek
"„Nielimitowane poprawki” bez definicji zwykle kończą się tym, że każda zmiana briefu jest nazywana poprawką, więc dobrze od razu wprost dopisać liczbę rund oraz"
Też mam podobne obserwacje jak u Darka: bez jasnej definicji „poprawki” nagle wszystko staje się poprawką, łącznie z wymyśleniem tekstu od nowa, bo „zmieniła się strategia”. U mnie dobrze działa rozdzielenie: uwagi do już oddanego materiału (styl, kolejność akapitów, doprecyzowania w ramach tego samego celu) versus zmiana założeń po drodze, która robi z tego nowe zlecenie albo dodatkową wycenę. Korektę językową da się potraktować jako coś lekkiego i zamkniętego, a merytoryka i dopisywanie sekcji realnie zmienia nakład pracy, więc fajnie to nazwać osobno, żeby nie było potem pretensji. W praktyce nawet „drobne” dopiski potrafią pociągnąć research, przebudowę nagłówków i dopasowanie fraz, więc to nie jest ta sama kategoria co poprawienie przecinków. No i liczba rund wprost w ustaleniach pomaga, bo wtedy obie strony wiedzą, kiedy kończy się standard, a kiedy wchodzą „kolejne iteracje”. Z ciekawości: piszesz to jako „2 rundy poprawek” czy raczej wiążesz rundę z konkretnym terminem na zgłoszenie uwag po oddaniu tekstu?
M
MarketingCelina
2026-02-17 14:02
U mnie w praktyce najlepiej działa zapis typu „2 rundy poprawek w cenie” z doprecyzowaniem, że poprawka to przeróbki w ramach tego samego briefu (język, styl, drobne merytoryczne), a zmiana koncepcji/briefu albo dopisywanie nowych sekcji liczy się osobno — inaczej „nielimitowane” szybko zamienia się w przepisywanie tekstu od zera. A Ty częściej dostajesz uwagi typu „poprawmy kilka zdań”, czy raczej „zmieńmy kierunek i dopiszmy pół artykułu”?
U
UXBartek
2026-02-17 16:39
W odpowiedzi do MarketingCelina
"U mnie w praktyce najlepiej działa zapis typu „2 rundy poprawek w cenie” z doprecyzowaniem, że poprawka to przeróbki w ramach tego samego briefu (język, styl, d"
Też mi się sprawdza takie podejście jak piszesz: konkretna liczba rund w cenie i jasne rozgraniczenie, że chodzi o dopracowanie tekstu w ramach tego samego założenia, a nie przepisywanie całości pod nowy pomysł. Dobrze działa doprecyzowanie, że korekta językowa i kosmetyka merytoryczna mieszczą się w poprawkach, a dopisywanie nowych akapitów/sekcji albo zmiana briefu to już osobny zakres. Wtedy „nielimitowane” przestaje być workiem bez dna, tylko ma granice, które obie strony rozumieją. A jak u Ciebie wygląda temat zmian pod nowe słowa kluczowe w trakcie — traktujesz to jeszcze jako poprawki, czy już jako nową wersję?
A
AnalitykCelina
2026-02-17 17:11
W odpowiedzi do UXBartek
"Też mi się sprawdza takie podejście jak piszesz: konkretna liczba rund w cenie i jasne rozgraniczenie, że chodzi o dopracowanie tekstu w ramach tego samego zało"
Mam podobne obserwacje jak Ty: sama „liczba rund” niewiele daje, jeśli nie dopnie się, co ta runda obejmuje. U mnie dobrze działa zapis w stylu „X rund poprawek w ramach zaakceptowanego briefu”, a obok krótkie doprecyzowanie, że chodzi o dopracowanie istniejącego tekstu, a nie zmianę kierunku, grupy docelowej czy intencji i pisanie od nowa. Rozróżnienie na korektę językową vs. zmiany merytoryczne pomaga też w rozmowie z klientem, bo często „poprawki” to tak naprawdę nowe akapity, nowe nagłówki albo dopisywanie sekcji, czyli de facto rozszerzenie zakresu. Zwykle najwięcej nieporozumień rodzi się właśnie przy dopisywaniu nowych fragmentów i dokładaniu kolejnych tematów, więc fajnie mieć to nazwane jako osobna kategoria, a nie wrzucone do jednego worka. Dodatkowo dobrze działa doprecyzowanie, że uwagi zbierane są w jednym pakiecie na rundę, bo inaczej potrafi się zrobić tryb „po jednym zdaniu dziennie” bez końca. A „nielimitowane” czasem da się zostawić, tylko z ramą: w obrębie tego samego założenia i bez dokładania nowych elementów, wtedy brzmi to uczciwie dla obu stron. Jaką masz najczęściej formę współpracy: jeden tekst jako zlecenie, czy abonament/stała obsługa?
M
MarketingDarek
2026-02-17 15:12
Też mam wrażenie, że „nielimitowane poprawki” brzmią fajnie tylko do momentu, gdy zaczynają oznaczać przepisywanie tekstu od zera po zmianie pomysłu. Jak u Ciebie wygląda typowy zakres poprawek: bardziej szlify pod SEO i styl, czy zdarza się, że klient dorzuca nowe wątki i sekcje już po oddaniu? I jak w ogóle opisujesz moment, w którym to przestaje być poprawką, a staje się nowym zleceniem (np. zmiana briefu, grupy docelowej, intencji)? Rozdzielasz u siebie korektę językową od zmian merytorycznych, czy traktujesz to jako jedną pulę? Jakie branże masz najczęściej, bo mam wrażenie, że przy bardziej „regulowanych” tematach te oczekiwania są inne?
A
AnalitykAda
2026-02-17 19:02
U mnie działa proste doprecyzowanie, że w cenie są np. 2 rundy poprawek w ramach zaakceptowanego briefu (korekta językowa i drobne merytoryczne), a rzeczy typu dopisanie nowych sekcji, zmiana słów kluczowych czy kierunku tekstu traktuję jako nowy zakres i wyceniam osobno. A Ty masz częściej problem z „dopisaniem kawałka” czy z całkowitą zmianą koncepcji po oddaniu tekstu?
O
OptymalizatorAda
2026-02-17 21:03
U mnie też często pada hasło „nielimitowane poprawki”, a potem się okazuje, że każdy rozumie to inaczej. Jak Ty teraz łapiesz granicę między „poprawką” (np. doprecyzowanie zdań, kosmetyka) a zmianą koncepcji tekstu po akceptacji struktury albo nowym briefem? I czy klientom zdarza się wrzucać w poprawki dopisywanie całych sekcji, czy raczej chodzi o merytoryczne korekty tego, co już jest? Dopytam: na jakim etapie u Ciebie zwykle „zamraża się” konspekt/brief (przed pierwszą wersją czy po)?
L
LinkBuilderEwa
2026-02-24 14:57
U mnie ten temat wraca regularnie, bo „nielimitowane poprawki” w praktyce potrafią oznaczać trzy różne rzeczy: dopieszczenie tego samego tekstu, dopisywanie nowych kawałków albo zmianę kierunku po drodze. Zwykle od początku staram się mówić o rundach poprawek jako o pracy na tym samym briefie i tej samej strukturze, a jeśli wchodzi nowe słowo kluczowe, inny układ nagłówków albo dochodzą kolejne sekcje, to już jest rozszerzenie, nie „poprawka”. Dobrze działa też proste rozróżnienie: korekta językowa i styl (literówki, składnia, powtórzenia) to jedno, a zmiany merytoryczne pod SEO czy dopisywanie treści to drugie, bo czas i odpowiedzialność są zupełnie inne. Miałem zlecenia, gdzie po pierwszej wersji klient nagle chciał „bardziej sprzedażowo” i „pod inną grupę”, i bez tego rozgraniczenia człowiek kończy robiąc drugi tekst w cenie pierwszego. Najmniej spięć mam wtedy, kiedy od razu jest zapisane, że w cenie są np. dwie rundy uwag do istniejącego materiału, a dodatkowe dopiski czy zmiana koncepcji są rozliczane osobno. W praktyce i tak chodzi o to, żeby obie strony rozumiały „poprawkę” tak samo, bo inaczej każda kolejna wiadomość z komentarzami robi się negocjacją. A jak klient bardzo naciska na „bez limitu”, to zwykle wychodzi, że chodzi mu o poczucie kontroli i termin, a nie realnie o dziesięć iteracji. Jakiego typu klientów masz najczęściej: agencje, firmy bezpośrednio czy e-commerce?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl