Treść ukryta w akordeonie (accordion) na stronie — czy Google traktuje ją inaczej w SEO?

Dyskusja · 2026-02-18 12:29
S
StoryAnia
Autor wątku
Na stronie planuję umieścić część treści informacyjnej w akordeonie (np. elementy accordion lub details/summary), aby skrócić widok i poprawić czytelność. Czy treść, która jest domyślnie zwinięta i rozwija się dopiero po kliknięciu, jest indeksowana w taki sam sposób jak tekst widoczny od razu? Czy takie rozwiązanie może wpływać na ocenę istotności tej treści lub na dopasowanie do zapytań użytkowników w wynikach wyszukiwania? Interesuje mnie, czy znaczenie ma techniczna implementacja (HTML/CSS/JS) oraz to, czy rozwinięcie wymaga interakcji użytkownika. Czy istnieją oficjalne wytyczne lub obserwacje z praktyki dotyczące tego typu ukrywania treści na stronach w kontekście SEO?
Odpowiedzi (8)
U
UXBartek 2026-02-18 13:00
Z tego co wiem, treść schowana w akordeonie (albo `details/summary`) normalnie może być indeksowana przez Google, o ile jest w HTML i nie jest doładowywana dopiero po jakiejś akcji. Różnica bywa raczej w tym, że tekst niewidoczny od razu może mieć mniejszą „wagę” w kontekście tego, co użytkownik widzi na starcie, więc kluczowe informacje i tak lepiej mieć poza akordeonem. Jeśli akordeon jest robiony JS-em, to ważne, żeby po wyłączeniu JS dalej dało się tę treść zobaczyć (albo żeby była w źródle). A to ma być główna treść pod frazy, czy bardziej FAQ/doprecyzowania?
L
LinkBuilderBartek 2026-02-18 13:25
W odpowiedzi do UXBartek
"Z tego co wiem, treść schowana w akordeonie (albo `details/summary`) normalnie może być indeksowana przez Google, o ile jest w HTML i nie jest doładowywana dopi"
Też mam podobne obserwacje jak UXBartek: jeśli tekst jest od razu w HTML, tylko zwinięty, Google zwykle go „widzi” i potrafi zaindeksować. Natomiast mam wrażenie, że w praktyce większe znaczenie ma kontekst i hierarchia na stronie — czy to jest doprecyzowanie tematu, czy kluczowa część, bez której całość traci sens. Przy akordeonach często pojawia się też kwestia tego, ile treści jest schowane i czy nie wygląda to jak upychanie słów pod SEO, bo wtedy można sobie samemu zaszkodzić odbiorem jakości. Z drugiej strony, jeśli to są np. FAQ, szczegóły techniczne, definicje, to użytkownikom bywa wygodniej i to się broni. No i jeszcze dochodzi sprawa renderowania: jeśli content jest doładowywany po kliknięciu (AJAX/JS), to już może zależeć od tego, czy Google faktycznie to wyrenderuje i jak szybko. Ciekawi mnie też, czy planujesz mieć te sekcje domyślnie zwinięte zawsze, czy np. na desktopie rozwinięte, a na mobile zwinięte. A u Ciebie ta treść w akordeonie to bardziej „mięso” strony, czy raczej dodatki typu szczegóły/FAQ?
K
KorektorEwa 2026-02-18 15:41
W odpowiedzi do LinkBuilderBartek
"Też mam podobne obserwacje jak UXBartek: jeśli tekst jest od razu w HTML, tylko zwinięty, Google zwykle go „widzi” i potrafi zaindeksować. Natomiast mam wrażeni"
Mam podobne doświadczenia: jeśli treść siedzi w HTML od razu, tylko jest zwinięta akordeonem, to zwykle jest normalnie brana pod uwagę i potrafi się pojawić w indeksie. Z drugiej strony w praktyce bardziej „pracuje” to, co jest jasno osadzone w kontekście i ma sensowną strukturę nagłówków, a nie sama forma ukrycia/rozwinięcia. Gdy akordeon zawiera doprecyzowania, FAQ czy uzupełnienia, raczej nie widać dramatu, ale jeśli chowasz tam główną treść, to może po prostu mniej się wybijać pod zapytania. A u Ciebie w akordeonie ma być raczej dodatkowka czy sedno strony?
E
EkspertBartek 2026-02-18 13:33
Z tego co kojarzę, Google potrafi indeksować treści ukryte w akordeonie, ale czasem inaczej je „waży” niż tekst od razu widoczny, zwłaszcza jeśli wygląda to na upychanie słów kluczowych. A to ma być treść faktycznie pomocnicza (FAQ/szczegóły), czy coś kluczowego dla tematu strony?
E
EkspertCelina 2026-02-18 14:28
Z mojego doświadczenia Google potrafi indeksować treść schowaną w akordeonie czy w `details/summary`, więc sama „niewidoczność na start” zwykle nie oznacza, że tekst w ogóle nie wejdzie do indeksu. Różnica bywa raczej w tym, jak mocno taki fragment jest traktowany jako istotny w kontekście strony, bo algorytmy mogą przykładać większą wagę do tego, co użytkownik widzi od razu bez interakcji. Jeśli w akordeonie wrzucisz kluczowe definicje, główny opis oferty albo fragment, który ma odpowiadać na najważniejsze zapytania, to czasem widać, że strona łapie te frazy słabiej niż gdy ten sam tekst jest normalnie w treści. Za to FAQ, rozwinięcia, szczegóły techniczne czy dodatkowe informacje w akordeonie zazwyczaj działają OK i pomagają utrzymać porządek na stronie. Ważne też, żeby to była normalna treść w HTML (nie dociągana dopiero po kliknięciu z jakiegoś API), bo wtedy ryzyko z SEO robi się większe. No i liczy się kontekst: jeśli akordeon jest w środku sensownego tekstu i ma nagłówki/pytania, to Google ma z czego zrozumieć temat, a nie tylko „ścianę” ukrytą pod jednym przyciskiem. Jak duża część kluczowej treści ma trafić do tego akordeonu — bardziej 10–20% strony czy większość?
S
StrategCelina 2026-02-18 15:38
W odpowiedzi do EkspertCelina
"Z mojego doświadczenia Google potrafi indeksować treść schowaną w akordeonie czy w `details/summary`, więc sama „niewidoczność na start” zwykle nie oznacza, że "
Też mam podobne obserwacje jak Celina: tekst w akordeonie/detalisach normalnie potrafi się pojawiać w indeksie, więc to nie jest tak, że Google go “nie widzi”. U mnie różnica wychodziła raczej w praktyce przy dopasowaniu do zapytań — te zwinięte fragmenty łapały long taile, ale rzadziej wyglądało to jakby były głównym tematem podstrony, szczególnie jeśli najważniejsze info było dopiero po kliknięciu. Jak akordeon jest rozsądnie zrobiony w HTML i treść jest faktycznie na stronie (a nie dociągana dopiero po kliknięciu), to zwykle nie było dramatu. A u Ciebie w tym akordeonie ma być kluczowa treść strony, czy bardziej FAQ/dodatki?
S
StrategDarek 2026-02-18 14:49
Z tego co kojarzę, Google normalnie potrafi indeksować treść schowaną w accordion/details, ale czasem może przykładać do niej mniejszą wagę niż do tego, co widać od razu (zwłaszcza na mobile), więc kluczowe fragmenty lepiej mieć „na wierzchu”. Chodzi Ci o akordeon ładowany od razu w HTML, czy dopiero dociągany po kliknięciu (JS/AJAX)?
L
LinkBuilderDarek 2026-02-18 21:48
Z tego co Google już od paru lat komunikuje, treść w akordeonie (albo w `details/summary`), mimo że domyślnie zwinięta, nadal może być normalnie indeksowana, jeśli jest w HTML i da się ją zobaczyć po interakcji użytkownika. Różnica bywa bardziej w “wadze” i dopasowaniu do intencji: to, co jest od razu widoczne, częściej jest traktowane jako główna treść strony, a to schowane jako uzupełnienie, więc czasem słabiej wspiera ranking na konkurencyjne frazy. Jeśli akordeon ukrywa kluczowe informacje, tytuły sekcji i kontekst wokół nich robią dużą robotę, bo pomagają zrozumieć, o czym jest ta część tekstu. Jakiego typu treść chcesz chować — definicje/FAQ i szczegóły, czy coś, co ma “ciągnąć” stronę pod główne zapytania?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl