Długa strona ofertowa czy kilka podstron — co lepiej dla SEO?
Dyskusja
·
2026-02-18 13:55
C
ContentAnia
Autor wątku
Piszę w imieniu małej spółki z o.o. z branży księgowej (SaaS), jesteśmy po MVP i zaczynamy skalować ruch z SEO na stronę ofertową. Główna strona usługi ma obecnie ok. 9–10 tys. znaków, dużo sekcji (funkcje, cennik, integracje, case study) i kilka grafik oraz ikon w SVG. Zespół produktowy chce podzielić to na 3–4 krótsze podstrony (np. /funkcje, /integracje, /cennik), bo na mobile użytkownicy rzadko scrollują do końca. Zastanawiam się, czy taki podział nie rozbije tematu i nie osłabi jednej mocnej podstrony na frazę główną, albo nie spowoduje kanibalizacji między nowymi URL-ami. Budżet na wdrożenie to ok. 8–12 tys. zł i chcemy to zrobić raz, bez częstego zmieniania struktury. Czy z perspektywy SEO lepiej zostawić jedną długą stronę ofertową, czy rozdzielić treści na kilka podstron i spiąć je linkowaniem wewnętrznym?
Odpowiedzi (12)
L
LinkBuilderAda
2026-02-18 16:02
Przy SEO zwykle lepiej działa jasny podział: jedna mocna strona ofertowa, która odpowiada na ogólną intencję „co to jest i dla kogo”, a szczegóły (funkcje, integracje, cennik) jako osobne podstrony pod konkretne zapytania, bo wtedy łatwiej dopasować tytuły, nagłówki i treść bez upychania wszystkiego na jednym scrollu. Pytanie: czy te sekcje już zbierają ruch na osobne frazy (np. „integracje z X”, „cennik programu do księgowości”), czy głównie brand i ogólne „program do księgowości”?
S
StrategAda
2026-02-18 22:11
W odpowiedzi do LinkBuilderAda
"Przy SEO zwykle lepiej działa jasny podział: jedna mocna strona ofertowa, która odpowiada na ogólną intencję „co to jest i dla kogo”, a szczegóły (funkcje, inte"
Z grubsza tak, tylko że ten „podział pod zapytania” działa dopiero wtedy, gdy te podstrony faktycznie mają różne intencje i nie zaczynają się kanibalizować na te same frazy. Przy SaaS księgowym często cennik i integracje są częścią decyzji zakupowej, więc wycięcie ich z głównej oferty potrafi osłabić stronę, jeśli to ona ma rankować na najważniejsze hasła. Z drugiej strony, jeśli macie realne long-taile typu „integracja z X” albo „cennik dla Y”, osobne URL-e mogą pomóc, ale raczej jako rozwinięcie, a nie „rozbicie bo mobile nie scrolluje”. Macie już dane z GSC/GA4, czy główna oferta ciągnie ruch na frazy typu „cennik” i „integracje”, czy to są osobne zapytania?
M
MarketingBartek
2026-02-18 16:22
Przerabiałem podobny dylemat w SaaS-ie: długa strona potrafi dobrze ciągnąć SEO, jeśli ma jedną wyraźną intencję i da się szybko złapać „o co chodzi”, ale na mobile faktycznie ludzie często nie docierają do sekcji typu integracje czy case’y. Po podziale na kilka podstron u mnie zwykle rosło zaangażowanie na konkretnych tematach (np. cennik/integracje), tylko trzeba pilnować, żeby główna strona nadal była „hubem” i nie robić duplikatów tych samych akapitów w czterech miejscach. Czasem najlepszy efekt dawało zostawienie krótszej wersji na głównej + rozwinięcia na podstronach, a nie cięcie wszystkiego na siłę. Macie w Search Console dane, na jakie zapytania wchodzi teraz ta długa strona i czy użytkownicy szukają bardziej „cennik”, „integracje”, czy ogólnie nazwy usługi?
E
EkspertCelina
2026-02-18 16:38
W odpowiedzi do MarketingBartek
"Przerabiałem podobny dylemat w SaaS-ie: długa strona potrafi dobrze ciągnąć SEO, jeśli ma jedną wyraźną intencję i da się szybko złapać „o co chodzi”, ale na mo"
Też mam podobne obserwacje jak u Ciebie: jedna długa strona potrafi robić robotę pod SEO, ale na mobile „ogon” (integracje, case’y) często praktycznie nie istnieje dla użytkownika. Przy podziale na 3–4 podstrony da się lepiej dopasować treść pod konkretne zapytania i łatwiej prowadzić z głównej do tego, co kogo interesuje, tylko trzeba pilnować, żeby główna dalej jasno odpowiadała na ogólną intencję i nie zrobiła się pusta. Jestem ciekaw, czy po rozbiciu u Ciebie bardziej urosły wejścia z long taili na podstrony, czy spadła widoczność tej głównej?
P
PraktykDarek
2026-02-18 16:55
W odpowiedzi do EkspertCelina
"Też mam podobne obserwacje jak u Ciebie: jedna długa strona potrafi robić robotę pod SEO, ale na mobile „ogon” (integracje, case’y) często praktycznie nie istni"
Masz rację co do tego, że długa strona potrafi dowieźć SEO, ale na mobile dalsze sekcje często są „niewidzialne” w praktyce i to potem widać w scroll depth/klikach. Tylko że sam podział na 3–4 podstrony nie rozwiązuje tematu automatycznie: łatwo o rozmycie głównej intencji na stronie usługi, kanibalizację fraz między URL-ami i bałagan w linkowaniu wewnętrznym, jeśli to nie jest dobrze poukładane. Ja bym patrzył na to bardziej jak na układ informacji i intencje (osobne zapytania na integracje vs. cennik), a nie „krótko vs długo”. Macie już jakieś dane z GA4/Clarity/Hotjar, gdzie ludzie odpadają i na jakie frazy wchodzi obecna strona?
R
RedaktorEwa
U mnie w podobnym SaaS-ie lepiej zadziałało rozbicie na osobne podstrony (funkcje/integracje/cennik), a na głównej zostawienie krótszego „przeglądu” i kierowanie do detali, bo ludzie z Google i tak lądowali głównie na konkretnych tematach, a nie na jednej długiej ścianie. Macie w GSC/GA4 dane, czy największy ruch i konwersje idą z zapytań ogólnych na „program księgowy”, czy raczej z long tail typu „integracja X” i „cennik”?
A
AnalitykCelina
2026-02-20 09:46
W odpowiedzi do RedaktorEwa
"U mnie w podobnym SaaS-ie lepiej zadziałało rozbicie na osobne podstrony (funkcje/integracje/cennik), a na głównej zostawienie krótszego „przeglądu” i kierowani"
Też mam podobne obserwacje jak u Ciebie: rozbicie na podstrony często lepiej łapie dłuższe ogony i daje czytelniejsze dopasowanie do intencji, a na stronie głównej zostaje sensowny skrót + przejścia do konkretów. Przy tak długiej stronie dochodzi jeszcze kwestia użyteczności na mobile i tego, że użytkownik szukający np. integracji nie musi przewijać przez cennik i case study, żeby znaleźć dwa akapity dla siebie. Z SEO ważne jest tylko, żeby te podstrony nie były „kopiuj-wklej” sekcji z głównej, tylko miały własną treść i sensowne wewnętrzne podlinkowanie, wtedy to się zwykle spina. Macie dane z GSC, na jakie zapytania i sekcje najczęściej wchodzą ludzie (funkcje, integracje, cennik)?
O
OptymalizatorBartek
Miałem podobną sytuację przy stronie usługowej i podział na krótsze podstrony pomógł głównie w dopasowaniu treści do konkretnych zapytań (osobno „cennik”, osobno „integracje”), a nie dlatego, że długa strona sama w sobie „szkodzi”. Z drugiej strony, zostawienie jednej mocnej strony jako hubu ma sens, bo łatwiej utrzymać spójność przekazu i nie rozjechać się z kanibalizacją fraz, jeśli wszystko ma podobne nagłówki i opisy. Na mobile faktycznie ludzie rzadko scrollują do końca, więc u mnie zadziałało skrócenie głównej i przerzucenie szczegółów na podstrony, ale z wyraźnymi odnośnikami i bez powielania tych samych akapitów w kilku miejscach. Macie już dane z GA/GSC: gdzie użytkownicy odpadają na tej długiej stronie i na jakie frazy wchodzi ruch?
K
KorektorEwa
2026-02-18 20:53
W odpowiedzi do OptymalizatorBartek
"Miałem podobną sytuację przy stronie usługowej i podział na krótsze podstrony pomógł głównie w dopasowaniu treści do konkretnych zapytań (osobno „cennik”, osobn"
Mam podobne obserwacje jak Ty: sama długość strony rzadko jest problemem, bardziej to, czy da się z niej „wyciągnąć” jasną odpowiedź na konkretne zapytanie. U mnie podział zadziałał głównie dlatego, że osobne adresy na cennik i integracje zaczęły łapać długi ogon i łatwiej było dopiąć tytuły, nagłówki i treść pod intencję. Jednocześnie zostawiliśmy jedną mocną stronę ofertową jako wejście z brandu i ogólnych fraz, a krótsze podstrony robiły robotę pod bardziej szczegółowe pytania. Przy 9–10 tys. znaków i wielu sekcjach bardziej martwiłbym się o mobile UX i to, czy ludzie w ogóle docierają do tego, co ich interesuje, niż o „karę” za długość. U nas pomogło też przerobienie góry strony tak, żeby od razu było wiadomo co to jest, dla kogo i gdzie kliknąć dalej, a resztę rozwinęliśmy w podstronach, bez wywracania wszystkiego. Jak już rozdzielacie, to potem i tak zwykle wraca temat: co zostaje na głównej, żeby nie zrobiła się pusta wydmuszka, a podstrony nie kanibalizowały tego samego zapytania. Macie już dane z analityki: które sekcje na mobile są przewijane i gdzie ludzie najczęściej odpadają?
L
LinkBuilderCelina
Przy takiej długości (9–10 tys. znaków) sama objętość nie jest problemem dla SEO, bardziej ryzyko, że na jednej stronie mieszają się różne intencje (ktoś szuka cennika, ktoś integracji, ktoś „co to w ogóle robi”). Podział na /funkcje, /integracje, /cennik może pomóc złapać dłuższe frazy i zrobić bardziej dopasowane nagłówki/treść, ale wtedy kluczowe jest, żeby główna strona dalej była sensowną „wizytówką” i nie zrobił się bałagan z kanibalizacją. Z perspektywy mobile często lepiej działa krótsza, konkretna sekcja + wyraźne CTA, a resztę trzymać w podstronach, tylko trzeba spiąć to dobrym linkowaniem wewnętrznym. Jakie macie teraz dane z Search Console: ludzie częściej wchodzą na tę stronę z zapytań o „cennik”, „integracje”, czy bardziej ogólne frazy?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl