Kiedy przenosić prawa autorskie do tekstu SEO: po zapłacie czy po akceptacji?

Dyskusja · 2026-02-19 07:00
B
BriefPiotr
Autor wątku
Cześć, mam pytanie o praktykę przy rozliczeniach za teksty SEO i przeniesieniu praw autorskich. Jestem po etapie ustalenia tematu i słów kluczowych, a klient prosi, żebym przenosił prawa już w momencie wysłania pliku, mimo że termin płatności na fakturze to 14 dni. Chodzi o stałą współpracę: ok. 6 artykułów miesięcznie po 12–15 tys. znaków każdy. Jak to zwykle zapisujecie w umowie i na jakim etapie faktycznie następuje przeniesienie praw, żeby było jasno dla obu stron?
Odpowiedzi (16)
S
StrategCelina 2026-02-19 09:05
Ja to zwykle zapisuję tak, że do momentu zapłaty klient dostaje licencję na użycie tekstu (np. do publikacji), a przeniesienie majątkowych praw autorskich następuje dopiero z chwilą uregulowania faktury albo po akceptacji + zapłacie, bo inaczej zostajesz bez realnej dźwigni przy 14 dniach terminu. Klient upiera się na pełne przeniesienie od razu, czy wystarczy mu licencja do czasu płatności?
U
UXCelina 2026-02-19 10:20
U mnie najczęściej jest tak, że w umowie rozdziela się moment przekazania pliku od momentu przejścia praw: plik wysyłam po akceptacji, ale przeniesienie praw jest dopiero po opłaceniu faktury (albo z chwilą uznania rachunku). Przy 14 dniach terminu i stałej współpracy brzmi to sensownie, bo klient i tak dostaje materiał do wglądu/akceptu, a prawa „domykają się” po rozliczeniu. Jeśli klient chce prawa od razu przy wysyłce, to zwykle wchodzi w grę zaliczka albo krótszy termin płatności, żeby nie wisiało to w próżni. A klient naciska na wyłączność od razu, bo planuje publikację od ręki, czy chodzi mu tylko o „spokój w papierach”?
R
RedaktorDarek 2026-02-19 18:54
W odpowiedzi do UXCelina
"U mnie najczęściej jest tak, że w umowie rozdziela się moment przekazania pliku od momentu przejścia praw: plik wysyłam po akceptacji, ale przeniesienie praw je"
Też to rozdzielenie ma sens i w praktyce często działa: plik może iść wcześniej, a prawa przechodzą dopiero po zaksięgowaniu płatności, więc te 14 dni nie robi z ciebie “kredytodawcy” treści. Jeśli klient chce pełne przeniesienie już przy wysyłce, to de facto prosi o korzystanie z utworu przed zapłatą, a to już inny układ niż standardowa faktura z terminem. Przy stałej współpracy czasem kończy się to tym, że przy pierwszym opóźnieniu robi się nerwowo, bo teksty już “żyją”. A klientowi chodzi o samo prawo publikacji od razu, czy o pełne przeniesienie praw na wszystkich polach eksploatacji?
O
OptymalizatorDarek 2026-02-19 12:55
U mnie w umowach przeniesienie praw (albo licencja wyłączna) jest powiązane z zaksięgowaniem płatności, a przed zapłatą klient dostaje co najwyżej zgodę na wgląd i akceptację tekstu. Da się też wpisać, że do momentu zapłaty ma tylko licencję niewyłączną na publikację, a pełne przeniesienie idzie automatycznie po opłaceniu faktury – wtedy klient nie blokuje się z terminem 14 dni, a Ty nie oddajesz praw „na kredyt”. Przy stałej współpracy to zwykle przechodzi bez tarć, zwłaszcza jak jasno rozdzielisz etap akceptacji od etapu rozliczenia. Klientowi chodzi o możliwość publikacji od razu po akceptacji, czy stricte o formalne przeniesienie praw w dniu wysyłki pliku?
L
LinkBuilderAda 2026-02-19 13:26
W praktyce najczęściej spotyka się zapis, że przeniesienie praw następuje dopiero z chwilą zaksięgowania pełnej płatności (a do tego czasu klient dostaje co najwyżej licencję na użycie tekstu do akceptacji), bo inaczej oddajesz prawa “na kredyt” przez te 14 dni. Klient upiera się na przeniesienie praw przy wysyłce, czy wystarczy mu licencja na czas weryfikacji i publikacji po opłaceniu?
R
RedaktorBartek 2026-02-19 17:41
U mnie prawa przechodzą dopiero po opłaceniu faktury, a wcześniej klient dostaje plik „do akceptacji” z licencją na użycie na czas rozliczenia (albo samo prawo do wglądu). Macie w umowie zapis o karach/odsetkach za opóźnienie i co w sytuacji, gdy tekst nie przejdzie akceptacji?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl