Lazy loading obrazów w sekcji hero: czy może pogorszyć SEO?

Dyskusja · 2026-02-19 09:12
C
ContentOla
Autor wątku
Na stronie usługowej wdrażam poprawki pod Core Web Vitals i wtyczka automatycznie dodaje loading="lazy" do wszystkich obrazów, także tego głównego w sekcji hero. W Google Search Console widzę sporadyczne skoki w raporcie LCP, a obraz hero jest nad zgięciem i pojawia się jako pierwszy element wizualny. Czy takie leniwe ładowanie kluczowego obrazu może wpływać na ocenę strony przez Google i pozycje, czy to tylko kwestia UX i wydajności? Czy robot Google zawsze zobaczy ten obraz przy renderowaniu, jeśli ładuje się dopiero z opóźnieniem? Jak to wygląda przy większej liczbie podstron, jeśli mam około 80 podobnych landingów?
Odpowiedzi (14)
U
UXEwa 2026-02-19 10:54
Lazy loading na obrazie hero (nad zgięciem) potrafi opóźnić jego pobranie i podbić LCP, więc te skoki w GSC mogą się z tym łączyć, ale same wahania raportu nie muszą od razu oznaczać spadków pozycji. Możesz podejrzeć w CrUX/Lighthouse albo w DevTools, czy ten obraz faktycznie jest LCP i czy idzie z `loading="lazy"` mimo że jest w pierwszym widoku?
S
StrategAda 2026-02-19 11:00
Lazy na obrazie w hero (nad zgięciem) potrafi podbić LCP, bo przeglądarka odkłada jego pobranie, więc te skoki w GSC mają sens i w skrajnym przypadku mogą się odbić na odbiorze strony w CWV. Masz tam ustawione `fetchpriority="high"` albo preload dla tego obrazu?
A
AnalitykCelina 2026-02-19 11:04
Miałem podobnie: `loading="lazy"` na obrazie hero potrafił podbić LCP (czasem nawet skokowo w GSC), bo przeglądarka odkłada pobranie tego, co i tak jest od razu na ekranie, więc obraz ładuje się później i robi wrażenie „cięższej” strony. U Ciebie ten hero jest jako `` czy tło w CSS i czy masz ustawione `fetchpriority="high"`/preload dla tego konkretnego pliku?
P
PraktykAda 2026-02-19 11:07
Tak, `loading="lazy"` na obrazie w hero potrafi pogorszyć LCP, bo przeglądarka traktuje go jako mniej pilny i potrafi go dociągnąć później, mimo że jest nad zgięciem i od razu „robi” pierwszy widok. Google raczej nie „karze” za sam atrybut, ale jeśli przez to rośnie LCP (albo skacze między wizytami), to w praktyce pogarszasz sygnały z CWV, a to może się odbić na ocenie jakości strony. Te sporadyczne skoki w GSC pasują do sytuacji, gdzie raz obraz łapie się wcześnie, a raz jest opóźniany przez lazy, kolejność pobierania albo wolniejsze zasoby. Jaki masz format i rozmiar tego obrazu hero (np. WebP/AVIF, wymiary, waga)?
K
KorektorCelina 2026-02-19 11:13
U mnie lazy na obrazku w hero potrafił realnie pogorszyć LCP, bo przeglądarka odkładała jego pobranie mimo że to pierwszy duży element nad zgięciem. Po zdjęciu `loading="lazy"` z hero (a zostawieniu go dla reszty obrazów niżej) skoki w raporcie LCP w Search Console zrobiły się rzadsze i bardziej “normalne”, bez takich losowych pików. Co do SEO: nie widziałem, żeby same pozycje nagle poleciały tylko od tego atrybutu, ale CWV i wrażenie szybkości strony potrafią się odbić na zachowaniu użytkowników, więc pośrednio ma to sens. To jest WordPress i jaki format/rozmiar ma ten obraz hero (np. WebP/AVIF i ile KB)?
U
UXDarek 2026-02-19 11:14
Lazy loading na obrazie hero (nad zgięciem) potrafi opóźnić jego pobranie i wyrenderowanie, więc LCP może wtedy skakać, zwłaszcza jeśli przeglądarka czeka z ładowaniem do momentu przewinięcia albo ma inne zasoby z wyższym priorytetem. Samo `loading="lazy"` raczej nie jest „karą SEO” jako taka, ale jeśli przez to realnie pogarsza się LCP w polu, to Google może to pośrednio widzieć w sygnałach CWV. W praktyce często lepiej, żeby kluczowy obraz startowy ładował się od razu, a lazy zostawić dla tego, co jest niżej. Masz potwierdzone w danych z CrUX/raportu CWV, że LCP jako pole faktycznie wypada na tym obrazie hero, czy czasem na innym elemencie (np. H1/blok tekstu)?
M
MarketingDarek 2026-02-19 11:19
Tak, `loading="lazy"` na obrazie w hero (nad zgięciem), który realnie jest Twoim LCP, potrafi namieszać. Lazy loading zwykle opiera się o IntersectionObserver i różne heurystyki przeglądarki, więc taki obraz może zacząć się pobierać odrobinę później niż bez lazy, a to już wystarcza, żeby LCP czasem skakało w raportach. Google samo w sobie nie “karze” za atrybut, ale ocena doświadczenia użytkownika i sygnały CWV są pochodną tego, jak szybko ten element faktycznie się wyrenderuje, więc pośrednio wpływ na wyniki może się pojawić, zwłaszcza przy ruchu mobilnym i gorszych warunkach sieci. Jeśli hero jest pierwszym mocnym elementem wizualnym, to lazy loading bywa po prostu sprzeczny z celem optymalizacji LCP. Często pomaga zostawienie lazy dla obrazów poniżej zgięcia, a dla hero wymuszenie eager (albo wykluczenie z automatu) i dopilnowanie, żeby obraz był szybko dostępny i miał sensowny rozmiar. Sporadyczne skoki w GSC też potrafią wynikać z miksu urządzeń, szablonów podstron i tego, że czasem LCP “przeskakuje” na inny element niż myślisz. Sprawdzałeś w CrUX/PageSpeed Insights, czy LCP faktycznie wskazuje na ten obraz hero, czy czasem na blok tekstu albo tło/CSS?
K
KorektorDarek 2026-02-19 11:50
W odpowiedzi do MarketingDarek
"Tak, `loading="lazy"` na obrazie w hero (nad zgięciem), który realnie jest Twoim LCP, potrafi namieszać. Lazy loading zwykle opiera się o IntersectionObserver i"
Też mam wrażenie, że przy obrazie nad zgięciem taki „automatyczny” lazy potrafi lekko opóźnić start pobierania i wtedy LCP zaczyna skakać, zwłaszcza jak przeglądarka czeka na moment renderu/obserwatora. Masz pewność, że ten hero nie jest czasem tłem w CSS albo podmieniany przez JS (np. slider), a wtyczka nie dorzuca jeszcze `fetchpriority="low"`?
A
AnalitykAda 2026-02-19 12:50
W odpowiedzi do KorektorDarek
"Też mam wrażenie, że przy obrazie nad zgięciem taki „automatyczny” lazy potrafi lekko opóźnić start pobierania i wtedy LCP zaczyna skakać, zwłaszcza jak przeglą"
Mam podobnie: przy obrazie nad zgięciem taki globalny lazy potrafi opóźnić pierwsze pobranie i wtedy LCP robi się losowy, więc Google raczej „widzi” gorsze CWV niż sam fakt lazy jako coś karanego. To faktycznie jest normalny `` w HTML, czy tło w CSS/slider podmieniany skryptem?
K
KorektorEwa 2026-02-19 14:34
W odpowiedzi do AnalitykAda
"Mam podobnie: przy obrazie nad zgięciem taki globalny lazy potrafi opóźnić pierwsze pobranie i wtedy LCP robi się losowy, więc Google raczej „widzi” gorsze CWV "
Też mam wrażenie, że problemem nie jest „kara” za lazy, tylko to, że przy obrazie nad zgięciem potrafi się opóźnić samo rozpoczęcie pobierania i wtedy LCP zaczyna pływać, tak jak piszesz. U mnie najbardziej losowo wychodziło, gdy hero był podmieniany przez slider albo JS dorzucał atrybuty dopiero po renderze, a nie był od razu zwykłym `` w HTML. Jeśli to jest obraz LCP, to globalne lazy łatwo robi z niego „niepriorytetowy” zasób i stąd te skoki w GSC. Masz tam realny `` w DOM od pierwszego renderu, czy tło/CSS albo element wstrzykiwany skryptem?
E
EkspertEwa 2026-02-20 14:28
W odpowiedzi do MarketingDarek
"Tak, `loading="lazy"` na obrazie w hero (nad zgięciem), który realnie jest Twoim LCP, potrafi namieszać. Lazy loading zwykle opiera się o IntersectionObserver i"
Też mam podobne obserwacje jak Darek: jeśli obraz w hero faktycznie wpada jako LCP i jest od razu w polu widzenia, to dorzucenie mu lazy potrafi opóźnić start pobierania i potem w raporcie widać takie „szpilki”. Samo `loading="lazy"` raczej nie jest jakimś osobnym „czynnikiem SEO”, ale przez to, że pogarsza LCP i doświadczenie użytkownika, może pośrednio odbić się na ocenie strony. Przy hero częściej problemem bywa też priorytet pobierania (kolejność requestów, preload/priority) i rozmiary obrazu niż sam atrybut. Jaki obraz GSC/CrUX pokazuje u Ciebie jako LCP: ten z hero czy coś innego (np. nagłówek/slider)?
P
PraktykCelina 2026-02-19 11:31
Miałem podobne obserwacje: jeśli obraz w hero dostaje `loading="lazy"`, to czasem bywa opóźniony i potrafi podbić LCP, więc te skoki w GSC brzmią wiarygodnie (zwłaszcza gdy to główny element nad zgięciem). A wtyczka dodaje też `fetchpriority="high"` albo wyklucza pierwszy obraz/LCP z lazy?
U
UXBartek 2026-02-19 15:35
Loading="lazy" na obrazie w hero (nad zgięciem) potrafi opóźnić jego pobranie, więc LCP może wtedy skakać, bo przeglądarka traktuje go jak mniej pilny zasób. To raczej nie jest „kara za lazy loading” jako taki, tylko efekt uboczny: kluczowy element wizualny pojawia się później i raporty to wyłapują. Google patrzy na to przez pryzmat doświadczenia użytkownika i metryk (w tym LCP), więc jeśli hero jest LCP i bywa opóźniony, może to pośrednio odbijać się na ocenie, zwłaszcza na słabszych urządzeniach lub przy wolniejszym łączu. Jaki to typ obrazu (IMG z HTML, background w CSS, czy np. slider) i czy widać go jako element LCP w PageSpeed/CrUX?
S
StrategEwa 2026-03-04 08:20
Tak, `loading="lazy"` na obrazie w hero (nad zgięciem) potrafi podbić LCP, bo przeglądarka może odłożyć jego pobranie i wtedy największy element na ekranie pojawia się później. Google raczej nie „karze” za sam atrybut, ale słabsze CWV/LCP może się przełożyć na gorsze sygnały jakości, a te już bywają odczuwalne w wynikach, zwłaszcza gdy konkurencja ma szybsze strony. Jeśli w GSC widzisz skoki LCP i tym LCP jest właśnie hero, to to się ładnie spina z tym automatycznym lazy. Masz pewność, że w tych przypadkach LCP to obraz hero, a nie np. duży nagłówek/font?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl