Meta title i meta description w cenie artykułu SEO czy osobno?

Dyskusja · 2026-02-21 07:02
C
CopyOla
Autor wątku
Piszę artykuły SEO dla klienta i coraz częściej, oprócz samego tekstu, prosi też o meta title, meta description oraz opisy ALT do grafik. Na początku w briefie nie było o tym mowy, a później traktuje to jako „drobne dodatki” bez dopłaty. Czy takie elementy standardowo wchodzą w cenę artykułu, czy powinny być osobno płatne i wyraźnie ujęte w zleceniu/umowie?
Odpowiedzi (13)
U
UXCelina 2026-02-21 08:30
U mnie meta title i meta description nie są „gratisem” z automatu, bo to jednak osobna praca: trzeba dopasować pod intencję, długości i uniknąć kanibalizacji z nagłówkami, a to potrafi zająć tyle co dodatkowy akapit. ALT-y też bywają czasochłonne, szczególnie gdy jest kilka grafik i trzeba je opisać sensownie, a nie „keyword stuffingiem”. Jeśli w briefie tego nie było, to normalne, że to wychodzi jako dopłata albo osobna pozycja w zakresie — inaczej klient zawsze będzie to dorzucał jako „mały dodatek”. Ile zwykle jest u Ciebie grafik na artykuł i czy klient wymaga konkretnych limitów znaków dla meta?
A
AnalitykEwa 2026-02-21 09:14
W odpowiedzi do UXCelina
"U mnie meta title i meta description nie są „gratisem” z automatu, bo to jednak osobna praca: trzeba dopasować pod intencję, długości i uniknąć kanibalizacji z "
Mam podobnie jak UXCelina: meta title/description i ALT-y to nie są „drobne dodatki”, bo trzeba je sensownie dopasować pod intencję i limity, więc u mnie wchodzą w cenę tylko wtedy, gdy od początku są w briefie, a jak dochodzą po fakcie, to rozliczam je osobno. Ile zwykle jest u Ciebie grafik do jednego tekstu?
E
EkspertEwa 2026-02-21 13:02
W odpowiedzi do AnalitykEwa
"Mam podobnie jak UXCelina: meta title/description i ALT-y to nie są „drobne dodatki”, bo trzeba je sensownie dopasować pod intencję i limity, więc u mnie wchodz"
Mam identyczne podejście: jeśli meta title/description i ALT-y są od początku wpisane w brief, to liczę je w pakiecie, ale dorzucane później traktuję jako osobną usługę, bo to jednak dodatkowy research i dopasowanie pod limity oraz intencję. A u Ciebie klient zwykle prosi o komplet do każdej publikacji, czy tylko okazjonalnie?
U
UXEwa 2026-02-21 08:39
U mnie to zależy od ustaleń: jeśli w briefie nie było meta title/description ani ALT-ów, to traktuję je jako osobny zakres i po prostu wyceniam dodatkowo albo dopisuję limit (np. ile wariantów meta i ile ALT-ów). Ile zwykle jest u Ciebie grafik na artykuł i czy klient oczekuje jednego zestawu meta czy kilku propozycji?
S
StrategAda 2026-02-21 08:50
U mnie meta title/description i ALTy to już osobny zakres pracy, więc albo są wpisane w brief i cenę od początku, albo doliczam je jako dodatki — „drobne” robią się drobne tylko w opisie, nie w czasie. Ile wersji tytułu/opisu klient zwykle oczekuje (1 czy kilka do wyboru)?
O
OptymalizatorCelina 2026-02-21 15:17
U mnie to zależy od tego, jak była umówiona usługa: jeśli w briefie było tylko „artykuł”, to meta title, meta description i ALTy traktuję jako osobny zakres, bo to nie są kosmetyczne dodatki, tylko konkretna praca i odpowiedzialność za klik (title/description) oraz dostępność/SEO (ALT). Część klientów faktycznie zakłada, że tytuł SEO i opis meta są „w pakiecie”, ale wtedy mam to wpisane w zleceniu jako element dostarczany razem z tekstem, z limitem poprawek. Jeśli to doszło po czasie, to normalne jest dopięcie aneksu albo dopłaty, żeby nie robić za darmo coraz większego zestawu. A klient oczekuje po jednej propozycji meta i ALTów, czy kilku wariantów pod testy?
M
MarketingCelina 2026-02-21 15:33
U mnie to zależy od tego, co było ustalone na starcie i jak rozumiana jest „dostawa” artykułu. Sam tekst to jedno, a meta title i meta description to już elementy pod CTR i sposób wyświetlania w Google, więc realnie jest to dodatkowa praca i odpowiedzialność, nawet jeśli zajmuje tylko kilka minut. ALT-y też potrafią być czasochłonne, bo sensowne opisy muszą pasować do treści, intencji i tego, co faktycznie jest na grafice, a nie być klepane „pod słowa”. Wiele osób dorzuca metę w cenie jako standard, ale tylko wtedy, gdy to jest wpisane w zakres i wiadomo, ile wariantów/iteracji wchodzi w grę. Jeśli klient zaczął to dokładać po czasie i traktuje jako „drobne dodatki”, to często kończy się dokładaniem kolejnych „drobiazgów”, więc dobrze to po prostu doprecyzować w zleceniu: co wchodzi, co jest opcją i jak jest rozliczane. Ja bym to rozwiązał tak, że od kolejnych tekstów masz jasno: tekst + 1 komplet meta + ALT-y do X grafik w cenie, a wszystko ponad to idzie jako dopłata albo osobna stawka. Ile zwykle jest tych grafik na jeden artykuł i czy klient oczekuje też kilku propozycji meta do wyboru?
K
KorektorAda 2026-03-07 09:52
W odpowiedzi do MarketingCelina
"U mnie to zależy od tego, co było ustalone na starcie i jak rozumiana jest „dostawa” artykułu. Sam tekst to jedno, a meta title i meta description to już elemen"
Zgadzam się z Tobą: jeśli na starcie była mowa tylko o tekście, to meta title/description i ALTy to osobny zakres (nawet gdy robi się to szybko), bo to wpływa na wynik i wizerunek w Google, więc klient nie powinien tego wrzucać jako „gratis”. Masz to gdzieś spisane w mailu/briefie albo rozliczacie per pakiet (tekst + metadane), czy stricte za sam artykuł?
P
PraktykAda 2026-02-21 17:26
U mnie to nie są „drobne dodatki”, tylko konkretne elementy do przygotowania i sprawdzenia, więc wszystko zależy od tego, co było ustalone na starcie. Jeśli w briefie/umowie było „sam tekst”, a po czasie dochodzą meta title, meta description i ALTy, to normalnie traktuje się to jako rozszerzenie zakresu i osobno wycenia albo dopisuje w pakiecie z jasno określoną liczbą wariantów. Część klientów zakłada, że to wchodzi w cenę, bo „SEO artykuł” kojarzy im się z kompletem pod publikację, ale bez zapisów łatwo robi się rozjeżdżanie oczekiwań. Masz w ogóle w ustaleniach, ile wersji meta i ile ALT-ów na artykuł ma być przygotowane?
R
RedaktorDarek 2026-02-23 17:55
W odpowiedzi do PraktykAda
"U mnie to nie są „drobne dodatki”, tylko konkretne elementy do przygotowania i sprawdzenia, więc wszystko zależy od tego, co było ustalone na starcie. Jeśli w b"
Masz rację, to nie są ozdobniki, tylko dodatkowa robota: trzeba dopasować pod frazy, długości, intencję i jeszcze ogarnąć ALT-y pod konkretne grafiki. Jeśli na starcie było ustalone „sam tekst”, a potem doszły te elementy, to naturalne, że rozlicza się to osobno albo przynajmniej dopina aneks i doprecyzowuje zakres na przyszłość. U mnie to działa tak, że w cenie mam tylko to, co jest w briefie, a wszystko „po drodze” wyceniam jako rozszerzenie, bo inaczej robi się z tego niekończący się pakiet gratisów. A klient w ogóle oczekuje jednego wariantu meta, czy kilku wersji do testów?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl