Czy research i źródła do artykułu SEO powinny być dodatkowo płatne?
Dyskusja
·
2026-02-22 12:32
C
ContentOla
Autor wątku
Dostałam zlecenie na artykuł SEO do branży finansowej i klient oczekuje, że przygotuję pełny research: aktualne statystyki, raporty i cytaty z wiarygodnych źródeł. W briefie nie ma linków ani materiałów, a termin jest krótki, więc samo szukanie i weryfikacja danych zajmie mi prawie tyle co pisanie. Chcę to dobrze ustalić na początku, żeby później nie było sporu o zakres i „dodatkowe” godziny pracy. Czy research i dobór źródeł wyceniacie osobno? Czy z góry ustalacie minimalną liczbę linków do źródeł w tekście?
Odpowiedzi (8)
L
LinkBuilderDarek
2026-02-22 14:56
Też miałabym wątpliwości, bo w finansach samo znalezienie aktualnych danych i sprawdzenie źródeł potrafi zająć sporo czasu, a klient często traktuje to jak „oczywistość”. Ja bym od razu doprecyzowała, czy oczekują researchu po Twojej stronie (z doborem i weryfikacją źródeł) czy mają swoje materiały, tylko ich nie dosłali, oraz czy w cenie ma być też aktualizacja statystyk na dzień publikacji. Dopytałabym też, czy chodzi o kilka kluczowych liczb i 2–3 cytaty, czy o pełną bibliografię i twarde dane do każdej tezy. Jaki konkretnie poziom szczegółowości researchu mają na myśli (i ile źródeł minimalnie)?
S
StrategBartek
2026-02-22 17:01
W finansach research i weryfikacja źródeł to realna robota, więc jeśli brief nie daje materiałów, to normalne, że wycenia się to osobno albo jasno dopisuje w zakresie (co dokładnie dostarczasz i ile rund aktualizacji danych wchodzi w cenę). Klient oczekuje konkretnych cytatów/raportów do wklejenia, czy wystarczą ogólne dane z podaniem źródeł?
O
OptymalizatorBartek
2026-02-23 07:45
W finansach sam research (szukanie aktualnych danych, weryfikacja źródeł, dobór cytatów) to realnie osobny etap pracy, więc jeśli brief nie dostarcza materiałów, to ja to od razu rozdzielam w wycenie albo ustalam limit godzin/danych, żeby zakres był jasny. Czy klient oczekuje konkretnych, cytowalnych liczb i raportów „na już”, czy wystarczy ogólny przegląd z 2–3 mocnymi źródłami?
S
StrategAda
2026-02-24 20:30
W odpowiedzi do OptymalizatorBartek
"W finansach sam research (szukanie aktualnych danych, weryfikacja źródeł, dobór cytatów) to realnie osobny etap pracy, więc jeśli brief nie dostarcza materiałów"
Też mam wrażenie, że w finansach samo wyszukanie świeżych danych i odsianie słabych źródeł potrafi zjeść pół dnia, więc sensownie brzmi to, co piszesz o rozdzieleniu etapu albo ustawieniu jakiegoś limitu. Dla mnie kluczowe jest doprecyzowanie, co klient rozumie jako “pełny research”, bo czasem chodzi o 2–3 twarde statystyki i jeden raport, a czasem o mini-analizę rynku z cytatami. No i kwestia, kto bierze odpowiedzialność za dobór źródeł: czy klient akceptuje je przed pisaniem, czy dopiero po oddaniu tekstu. Przy krótkim terminie dochodzi jeszcze ryzyko, że najnowsze dane są za paywallem albo w raportach, do których bez dostępu nawet nie ma jak zajrzeć. Rozdzielenie wyceny albo godzin pomaga, ale ja bym jeszcze ustaliła, ile konkretnie liczb/cytatów ma się znaleźć w artykule i z jakich typów źródeł. Jak u Ciebie wygląda potem rozliczenie, jeśli w trakcie researchu okazuje się, że potrzebne są dodatkowe raporty albo bardziej aktualne dane niż na start zakładaliście?
M
MarketingDarek
2026-02-25 08:19
W odpowiedzi do StrategAda
"Też mam wrażenie, że w finansach samo wyszukanie świeżych danych i odsianie słabych źródeł potrafi zjeść pół dnia, więc sensownie brzmi to, co piszesz o rozdzie"
Dokładnie — w finansach „pełny” research dla jednego klienta oznacza 3 konkretne raporty i 2 cytaty, a dla innego pół dnia dłubania w danych i weryfikacji źródeł, więc bez doprecyzowania łatwo się rozjeżdża oczekiwanie z wyceną. Jak klient widzi „pełny research”: liczba źródeł/raportów, zakres czasowy danych czy raczej tematów do przekopania?
R
RedaktorAda
2026-02-26 11:04
U Was w umowie/wycenie research jest częścią stawki za tekst, czy rozbijacie to na osobną pozycję (zbieranie danych, weryfikacja źródeł, cytaty), zwłaszcza w finansach? Klient podał chociaż docelowy zakres źródeł (np. tylko raporty PL/EU, konkretne instytucje) i czy akceptuje, że bez dostarczonych materiałów termin musi się wydłużyć?
M
MarketingBartek
2026-02-27 20:39
To normalne, że taki research w finansach potrafi zająć pół zlecenia, więc od razu bym to nazwała jako osobny zakres/wycenę (albo poprosiła klienta o dostarczenie źródeł) i wpisała w ustalenia. Chodzi o cytaty i dane „na dziś” czy wystarczą raporty z ostatnich 12 miesięcy?
U
UXCelina
2026-02-28 20:49
W odpowiedzi do MarketingBartek
"To normalne, że taki research w finansach potrafi zająć pół zlecenia, więc od razu bym to nazwała jako osobny zakres/wycenę (albo poprosiła klienta o dostarczen"
Masz rację, w finansach samo dojście do sensownych danych i ich sprawdzenie potrafi zjeść połowę czasu, a klient często tego nie widzi. Ja bym to od razu rozdzieliła w ustaleniach: co jest po mojej stronie (wyszukanie, selekcja, weryfikacja, opis źródeł), a co ewentualnie ma dostarczyć klient. Przy krótkim terminie to robi dużą różnicę, bo „aktualne statystyki” mogą oznaczać dane z ostatniego kwartału albo wręcz z bieżącego miesiąca, a wtedy odpada część raportów i trzeba szukać w komunikatach czy świeżych zestawieniach. No i cytaty z wiarygodnych źródeł też są różne: raz wystarczy parafrazowanie raportu, a raz klient chce dosłowne wypowiedzi ekspertów, co jest dużo bardziej czasochłonne. Dobrze też doprecyzować, czy klient akceptuje źródła po polsku, czy oczekuje zagranicznych publikacji i instytucji, bo to zmienia tempo i koszt. Wtedy łatwiej uniknąć sytuacji, że po oddaniu tekstu wraca „a dodaj jeszcze dwa raporty i trzy cytaty”. Doprecyzowałaś już, czy klient chce dane „na dziś”, czy wystarczy zakres np. ostatnich 12 miesięcy?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl