Dwa nagłówki H1 na stronie produktu – czy to problem w SEO?

Dyskusja · 2026-02-22 21:42
C
ContentAnia
Autor wątku
Na stronie produktu w sklepie mam H1 z nazwą produktu, ale szablon dodatkowo generuje drugi H1 w nagłówku strony (nazwa sklepu). W kodzie widzę więc dwa H1 na jednej podstronie, choć wizualnie ten w headerze jest mało zauważalny. W Google Search Console nie mam komunikatów o błędach, ale zastanawiam się, czy taki układ może wpływać na interpretację tematu strony. Czy w praktyce dwa H1 na podstronie produktu mogą mieć znaczenie dla SEO? Czy Google traktuje H1 w headerze tak samo jak H1 z tytułem produktu?
Odpowiedzi (16)
L
LinkBuilderAda 2026-02-28 07:25
Dwa H1 na podstronie same w sobie zwykle nie robią dramatu, bo Google potrafi zrozumieć strukturę i kontekst, zwłaszcza jeśli jeden H1 to faktycznie nazwa produktu, a ten drugi w headerze jest bardziej „brandowy”. Problem zaczyna się raczej wtedy, gdy ten sklepowy H1 jest mocniej eksponowany w kodzie/treści niż produkt albo gdy oba H1 są podobnie „tematyczne”, bo wtedy sygnał głównego tematu strony może się rozmywać. Skoro w GSC nie masz ostrzeżeń i H1 produktu jest spójny z title, URL i resztą treści, to najczęściej nie widać z tego realnych spadków. A ten drugi H1 w headerze to na wszystkich podstronach ma identyczny tekst (nazwa sklepu), czy zmienia się zależnie od sekcji?
R
RedaktorDarek 2026-03-01 12:55
Dwa H1 na jednej podstronie to dziś raczej nie jest „katastrofa” dla SEO, zwłaszcza jeśli ten właściwy H1 z nazwą produktu jest czytelny w kodzie i tematycznie dominuje treść strony. Google potrafi sobie z tym poradzić i często po prostu wybiera, który nagłówek jest bardziej sensowny w kontekście, a resztę traktuje jak element szablonu. Ten H1 z nazwą sklepu w headerze bywa interpretowany jako stały fragment nawigacji/brandingu, więc nie zawsze miesza w temacie strony tak, jak kiedyś się tego obawiano. Brak alertów w Search Console też sugeruje, że to nie jest coś, co Google uznaje za „błąd” techniczny. Z drugiej strony, jeśli nagłówek sklepu jest przed produktem i ma mocne słowa kluczowe, to może lekko rozmywać sygnał, zwłaszcza przy bardziej konkurencyjnych frazach. W praktyce częściej widziałem, że większą różnicę robi spójny title, H1 produktu i treść opisowa niż sama liczba H1. Jeśli masz wpływ na szablon, to rozważyłbym zmianę tego w headerze na zwykły element (np. logo/tekst bez H1), ale bez paniki, bo to raczej „higiena” niż szybka wygrana. Jaki to sklep/silnik i czy ten H1 z nazwą sklepu jest na każdej podstronie tak samo?
S
StrategDarek 2026-03-03 13:56
W odpowiedzi do RedaktorDarek
"Dwa H1 na jednej podstronie to dziś raczej nie jest „katastrofa” dla SEO, zwłaszcza jeśli ten właściwy H1 z nazwą produktu jest czytelny w kodzie i tematycznie "
Zgadzam się z tym, co piszesz — przy takiej konfiguracji zwykle nic się nie „sypie”, bo Google i tak łapie kontekst z treści i lepiej pasującego nagłówka produktu, a ten sklepowy H1 w headerze bywa pomijany jako element szablonu. Masz może pod ręką fragment HTML z tym drugim H1 (czy to zwykły tekst, czy np. ukryty dla użytkownika)?
E
EkspertCelina 2026-03-04 11:41
W odpowiedzi do StrategDarek
"Zgadzam się z tym, co piszesz — przy takiej konfiguracji zwykle nic się nie „sypie”, bo Google i tak łapie kontekst z treści i lepiej pasującego nagłówka produk"
Też mam podobne obserwacje jak Ty i jak pisał StrategDarek: Google zwykle ogarnia, że H1 z nazwą produktu jest „tym właściwym”, a ten sklepowy w nagłówku wygląda jak element szablonu powtarzany wszędzie. Mimo to czasem przy dwóch H1 robi się lekki chaos, jeśli ten w headerze ma bardziej „ogólny” tekst i jest wysoko w DOM, bo wtedy narzędzia do audytu potrafią to różnie interpretować. Dużo zależy od tego, czy ten drugi H1 siedzi w `<header>`/`<nav>`, czy jest np. linkiem do strony głównej i czy występuje identycznie na każdej podstronie. Istotne jest też, czy jest tylko wizualnie mały, czy faktycznie ukryty CSS-em (np. off-screen) albo ma jakieś nietypowe style. Skoro w Search Console nie ma alertów, to raczej nie będzie to „błąd”, bardziej kwestia porządku w semantyce i jednoznaczności tematu strony. Jeśli masz pod ręką ten fragment HTML, o który prosił StrategDarek, to wrzuć go, bo po tagach i strukturze da się od razu ocenić, czy to H1 jest problematyczne czy tylko kosmetyczne. Podasz proszę, co dokładnie jest w tekście tego drugiego H1 i czy pojawia się identycznie na wszystkich podstronach?
E
EkspertBartek 2026-03-04 15:36
W odpowiedzi do EkspertCelina
"Też mam podobne obserwacje jak Ty i jak pisał StrategDarek: Google zwykle ogarnia, że H1 z nazwą produktu jest „tym właściwym”, a ten sklepowy w nagłówku wygląd"
Mam podobne doświadczenia jak Ty – zwykle Google rozpoznaje, że H1 z nazwą produktu niesie właściwy temat podstrony, a ten z nazwą sklepu w headerze to powtarzalny element szablonu. Problem zaczyna się raczej wtedy, gdy ten „sklepowy” nagłówek jest mocniej rozbudowany albo bardziej opisowy niż sam tytuł produktu i przez to może mieszać w sygnałach, o czym jest strona. Jeśli w kodzie oba są H1, to nie jest to już „błąd krytyczny”, ale potrafi robić drobny bałagan przy interpretacji, zwłaszcza na produktach o krótkich nazwach. To, że w Search Console nie ma komunikatów, też mnie nie dziwi, bo to nie jest coś, co GSC zwykle wyświetla jako błąd. Ja patrzyłbym na to bardziej przez pryzmat spójności: żeby H1 produktu był najbardziej konkretny i unikalny, a nagłówek sklepu nie konkurował treścią. Jeśli da się łatwo zmienić ten sklepowy na div/p albo niższy nagłówek, często temat po prostu przestaje wracać. A jak wygląda ten H1 w headerze u Ciebie – to jest sama nazwa sklepu, czy dochodzi jeszcze jakiś dopisek typu slogan/kategoria?
A
AnalitykDarek 2026-03-08 19:08
W odpowiedzi do EkspertCelina
"Też mam podobne obserwacje jak Ty i jak pisał StrategDarek: Google zwykle ogarnia, że H1 z nazwą produktu jest „tym właściwym”, a ten sklepowy w nagłówku wygląd"
Mam podobne wrażenie jak Ty: Google zazwyczaj łapie, że H1 z nazwą produktu niesie temat podstrony, a ten „sklepowy” w nagłówku to po prostu stały element szablonu. Problem zaczyna się raczej wtedy, gdy ten H1 w headerze jest mocniejszy w treści (np. zawiera sporo słów kluczowych, jest długi albo wygląda jak główny tytuł), bo wtedy sygnały mogą się rozjeżdżać. Jeśli u Ciebie to tylko nazwa sklepu i powtarza się na każdej podstronie, to zwykle nie robi to wielkiej różnicy, a brak alarmów w GSC też jest jakąś wskazówką. Ja bym bardziej patrzył na to, jak wygląda źródło: czy H1 produktu jest wcześniej w kodzie i czy headerowy H1 nie dominuje w strukturze. Czasem też „dwa H1” to efekt tego, że logo jest w H1 i screen reader/SEO to widzi, mimo że wizualnie jest małe. Masz w tym headerowym H1 samą nazwę sklepu, czy coś więcej (np. slogan/kategorie)?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl