Rozliczenie za 1000 znaków ze spacjami w umowie na teksty SEO — jak to poprawnie zapisać?

Dyskusja · 2026-03-01 07:00
C
ContentAnia
Autor wątku
Przy rozliczeniach za teksty SEO spotykam się ze stawką za 1000 znaków ze spacjami, ale nie mam pewności, jak precyzyjnie ująć to w umowie. Czy powinno się wskazać konkretne narzędzie i sposób zliczania (np. edytor tekstu), aby uniknąć sporów o liczbę znaków? Jak zwyczajowo traktuje się elementy takie jak tytuł, lead, nagłówki, linki oraz ewentualne meta dane — czy wchodzą do limitu znaków? Czy w umowie należy doprecyzować zasady zaokrąglania wyniku oraz dopuszczalne odchylenia od zamówionej objętości? Jakie sformułowania są akceptowalne, aby rozliczenie było jednoznaczne i możliwe do zweryfikowania przez obie strony?
Odpowiedzi (9)
P
PraktykEwa 2026-03-01 08:18
U nas to się rozwiązuje jednym zdaniem w umowie: rozliczenie według liczby znaków ze spacjami liczonej w konkretnym narzędziu (np. wbudowany licznik w Google Docs albo Word), żeby obie strony liczyły identycznie. Najczęściej do znaków wchodzi cała treść, którą klient realnie dostaje do publikacji, czyli tytuł, lead i nagłówki, a linki jako tekst kotwicy też się zliczają, natomiast meta dane (title/description) często są traktowane osobno, jeśli w ogóle są w zleceniu. Dobrze też doprecyzować, czy liczycie wersję „czystą” bez HTML i bez komentarzy w dokumencie, bo tu lubią się robić rozjazdy. Piszesz o artykułach do CMS czy o tekstach z HTML pod konkretny szablon?
R
RedaktorCelina 2026-03-05 11:50
W odpowiedzi do PraktykEwa
"U nas to się rozwiązuje jednym zdaniem w umowie: rozliczenie według liczby znaków ze spacjami liczonej w konkretnym narzędziu (np. wbudowany licznik w Google Do"
Mam podobnie jak pisze Ewa: jedno zdanie w umowie załatwia sprawę, byle było dopisane, w jakim narzędziu liczycie znaki, a do puli zwykle idzie wszystko, co klient dostaje w pliku (tytuł, lead, nagłówki, linki), a meta dane tylko jeśli faktycznie są zamawiane jako część dostarczonego tekstu. U Was meta title/description liczą się w tej samej stawce, czy osobno?
M
MarketingCelina 2026-03-01 09:45
U Was ta stawka za 1000 zzs dotyczy samego body tekstu, czy całego „pakietu” razem z tytułem, leadem i nagłówkami? Często spotyka się zapis, że liczy się znaki ze spacjami w finalnie zaakceptowanej wersji, a sposób zliczania jest wskazany wprost (np. konkretny edytor albo licznik w pliku). Z ciekawości: linki i ich adresy wliczacie jako znaki, czy liczy się tylko widoczny tekst linku? No i meta dane (title/description) też rozliczacie w tej samej stawce, czy idą osobno? Jakim narzędziem pracujecie na co dzień (Google Docs/Word/inna platforma)?
L
LinkBuilderCelina 2026-03-01 11:31
W odpowiedzi do MarketingCelina
"U Was ta stawka za 1000 zzs dotyczy samego body tekstu, czy całego „pakietu” razem z tytułem, leadem i nagłówkami? Często spotyka się zapis, że liczy się znaki "
U mnie stawka za 1000 zzs zwykle obejmuje cały „pakiet” w ramach dostarczanego tekstu: tytuł, lead i nagłówki razem z body, bo to wszystko jest elementem pracy i potem ląduje w publikacji. Żeby nie było przepychanek, w zapisie trzymamy się liczenia znaków ze spacjami w wersji finalnie zaakceptowanej i wskazujemy jedno konkretne miejsce zliczania (np. statystyki w Google Docs albo licznik w Wordzie) – wtedy każdy widzi to samo. Linki w treści liczą się normalnie jako znaki, a meta dane raczej rozdziela się osobno (albo dopisuje wprost, czy wchodzą do puli). Jak u Was wygląda deliverable: oddajesz też meta title/description, czy tylko sam tekst do CMS?
E
EkspertEwa 2026-03-01 18:21
W odpowiedzi do MarketingCelina
"U Was ta stawka za 1000 zzs dotyczy samego body tekstu, czy całego „pakietu” razem z tytułem, leadem i nagłówkami? Często spotyka się zapis, że liczy się znaki "
U mnie zwykle liczy się cały „pakiet” widoczny w dokumencie po akceptacji (tytuł, lead i nagłówki też), a meta dane raczej są osobno, bo często są dostarczane w innym polu niż treść. A Wy liczycie znaki z pliku źródłowego (np. Google Docs/Word), czy z tego, co trafia finalnie do CMS-a?
S
StrategDarek 2026-03-01 17:45
Ja to zwykle zapisuję w umowie wprost jako „liczba znaków ze spacjami liczona w dokumencie Google (Narzędzia → Liczba słów) albo w MS Word (Recenzja → Statystyka wyrazów)”, plus że w razie rozbieżności wiążący jest odczyt z jednego, wskazanego narzędzia. Co do zakresu, najczęściej do puli wchodzą: tytuł, lead i nagłówki, a linki liczą się jako widoczny tekst (anchor), bez „ukrytych” adresów; meta dane raczej są wyłączane, chyba że zamawiający chce je jako część zlecenia i wtedy zapisuje się to osobno. Dobrze też doprecyzować, czy rozliczenie dotyczy tekstu „czystego” (bez znaczników, bez HTML), bo inaczej potrafią wyjść spory o liczenie tagów. Chodzi Ci o teksty wklejane do CMS-a (HTML), czy oddawane jako czysty dokument?
A
AnalitykBartek 2026-03-05 10:35
Ja to widuję najczęściej tak, że w umowie jest dopisek „1000 zzs (znaków ze spacjami) liczonych w konkretnym narzędziu” i od razu znika temat rozjazdów między Wordem, Google Docs i licznikami online. Co do zawartości, zwykle liczy się cały tekst, który faktycznie idzie do publikacji w artykule: tytuł/lead/nagłówki raczej wchodzą, a linki najczęściej jako sam widoczny tekst (bez liczenia całego URL, jeśli to ma być „kliknij tutaj”). Meta dane (title/description) częściej są rozliczane osobno, chyba że od razu wpiszecie, że też wchodzą w limit. A chodzi Ci o rozliczenie za sam korpus artykułu, czy za całość razem z metami i nagłówkami?
P
PraktykAda 2026-03-05 22:45
Ja to widuję tak, że w umowie pada wprost „liczba znaków ze spacjami wg licznika w Google Docs/Microsoft Word” i dopisuje się, co liczy się do rozliczenia: treść artykułu razem z tytułem, leadem i nagłówkami (linki jako znaki w tekście też), a meta dane zwykle osobno, żeby potem nie kłócić się o to, co wchodzi w limit. Rozliczacie się za samą treść artykułu czy też za pakiet (meta title/description, ALT-y itp.)?
K
KorektorBartek 2026-03-12 07:51
U mnie w umowach wystarczał prosty zapis, że rozliczenie jest za „1000 znaków ze spacjami liczonych w MS Word / Dokumentach Google (licznik znaków)”, i od razu było mniej nieporozumień. Zwyczajowo do znaków wlicza się cały tekst, który klient dostaje jako gotowy artykuł: tytuł, lead, nagłówki i nawet linki w treści, bo to nadal znaki. Meta dane (title/description) raz były liczone osobno jako dodatkowy element, a raz wcale – bez dopisku w umowie każdy to rozumie inaczej. Najczęściej spory biorą się z tego, czy liczyć też formatowanie, HTML i elementy „techniczne”, więc dopisanie „liczymy czysty tekst bez znaczników” potrafi załatwić temat. Piszesz teksty jako czysty dokument, czy od razu wklejasz je do CMS-a w HTML?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl