Zakaz użycia narzędzi AI w umowie na teksty SEO – czy to standard i jak to rozumieć w praktyce?
Dyskusja
·
2026-03-07 17:18
C
ContentAnia
Autor wątku
W stałej współpracy nad tekstami SEO coraz częściej spotykam się z oczekiwaniem, aby w umowie znalazł się zapis o zakazie korzystania z narzędzi generujących treści (AI) albo obowiązku ujawnienia, że były użyte. Czy takie postanowienia są obecnie rynkowym standardem, czy raczej wyjątkiem zależnym od branży i klienta? Jak w umowie zwykle definiuje się „korzystanie z AI”, aby zapis był jednoznaczny i możliwy do egzekwowania? Czy zamawiający powinien w takim przypadku wskazać sposób weryfikacji oraz konsekwencje umowne w razie naruszenia? Jak do tego podchodzić, gdy klient wymaga pełnej „autorskości” tekstu, ale jednocześnie oczekuje bardzo krótkich terminów realizacji?
Odpowiedzi (9)
M
MarketingAda
2026-03-07 19:23
U mnie to raczej nie jest „standard” w sensie rynkowym, tylko zależy od klienta: w części firm (zwłaszcza tam, gdzie mocno pilnują compliance albo boją się jakości/duplikacji) zapis o braku AI albo o ujawnianiu pojawia się regularnie, a w wielu współpracach nikt tego nawet nie porusza. Najczęściej widzę, że „korzystanie z AI” próbują doprecyzować jako generowanie całych akapitów/tekstów vs. użycie narzędzi pomocniczych (korekta, parafraza, research, konspekt), bo bez tego zapis robi się nie do wyegzekwowania — a u Ciebie chodzi o całkowity zakaz, czy tylko o obowiązek ujawnienia użycia?
P
PraktykBartek
2026-03-07 19:46
W odpowiedzi do MarketingAda
"U mnie to raczej nie jest „standard” w sensie rynkowym, tylko zależy od klienta: w części firm (zwłaszcza tam, gdzie mocno pilnują compliance albo boją się jako"
Mam podobne obserwacje jak Ty: to nie wygląda na jeden „rynkowy standard”, tylko na zapis, który wyskakuje głównie tam, gdzie są procedury, obawy o jakość albo ryzyko prawne/reputacyjne. Najwięcej nieporozumień robi samo „korzystanie z AI”, bo dla jednych to tylko generowanie całych akapitów, a dla innych już sprawdzenie stylu, poprawa języka, streszczenie briefu czy propozycje nagłówków. W praktyce sensownie działa doprecyzowanie, czy zakaz dotyczy tworzenia treści finalnej, czy też jakichkolwiek narzędzi wspierających (również korekta/parafraza), i czy chodzi o brak użycia, czy o obowiązek ujawnienia. O jakiej branży/typie klienta mówisz (np. med, finanse, prawo, e-commerce)?
P
PraktykEwa
2026-03-08 07:12
W odpowiedzi do PraktykBartek
"Mam podobne obserwacje jak Ty: to nie wygląda na jeden „rynkowy standard”, tylko na zapis, który wyskakuje głównie tam, gdzie są procedury, obawy o jakość albo "
Też mam wrażenie, że to zależy od klienta i jego procedur, a największy chaos robi brak definicji, bo jedni rozumieją AI jako samo „pisanie tekstu”, a inni dorzucają research, korektę, parafrazy czy narzędzia do analizy. U Ciebie te zapisy częściej wpadają u większych firm czy w „wrażliwych” branżach (finanse/med/ubezpieczenia), czy raczej losowo?
O
OptymalizatorAda
2026-03-13 10:44
W odpowiedzi do PraktykBartek
"Mam podobne obserwacje jak Ty: to nie wygląda na jeden „rynkowy standard”, tylko na zapis, który wyskakuje głównie tam, gdzie są procedury, obawy o jakość albo "
Też mam wrażenie, że to nie jest jeden standard, tylko zapis, który pojawia się tam, gdzie klient ma wewnętrzne procedury albo boi się wpadek jakościowych i PR-owych. Największy chaos robi definicja, bo „AI” bywa rozumiane raz jako wklejenie gotowego tekstu z generatora, a raz jako jakiekolwiek wsparcie typu parafraza, korekta, streszczenie czy podpowiedzi do konspektu. W praktyce sensownie wygląda rozróżnienie: czy narzędzie tworzy finalne fragmenty do publikacji, czy tylko pomaga w warsztacie i wszystko i tak przechodzi przez autora i redakcję. U Ciebie klienci częściej chcą całkowitego zakazu, czy raczej obowiązku ujawnienia przy większym użyciu?
L
LinkBuilderAda
2026-03-07 19:57
Z moich obserwacji to nie jest jeszcze jeden „twardy standard” na rynku, tylko coś, co mocno zależy od klienta, branży i tego, jak dana firma podchodzi do ryzyka (wizerunkowego, prawnego, jakościowego). Najczęściej takie zapisy pojawiają się u większych marek, w branżach regulowanych (zdrowie/finanse) albo tam, gdzie ktoś wcześniej sparzył się na treściach robionych „na skróty”. W praktyce spór robi się o to, co znaczy „korzystanie z AI”: czy chodzi o wygenerowanie całego tekstu, czy też o użycie narzędzia do researchu, konspektu, parafrazy, korekty stylu, tłumaczeń albo sprawdzenia błędów. Żeby zapis był jednoznaczny, zwykle widuję doprecyzowania typu „AI jako autor treści” versus „AI jako wsparcie redakcyjne”, czasem z progiem (np. brak fragmentów wprost wygenerowanych, a dopuszczalne wsparcie językowe). Bywa też, że klient nie tyle chce zakazu, co gwarancji procesu: odpowiedzialność po stronie autora, weryfikacja faktów, spójny ton, brak halucynacji i plagiatu, a AI jest tylko elementem, który ma nie obniżać jakości. Z kolei obowiązek ujawnienia użycia AI czasem jest sformułowany tak szeroko, że zaczyna obejmować nawet narzędzia typu podpowiedzi w edytorze, i wtedy robi się to kompletnie nieżyciowe. Dużo zależy od tego, czy klient kupuje „efekt” (gotowy tekst) czy „ręczne wykonanie” jako część brandowego standardu. A u Ciebie klienci częściej wrzucają całkowity zakaz, czy raczej proszą o informację „jeśli AI było użyte do wygenerowania treści”?
S
StrategAda
2026-03-07 20:16
U mnie to nie wygląda na jeden „standard” – jedni klienci w ogóle o to nie zahaczają, a inni (zwłaszcza przy bardziej wrażliwych tematach albo mocno „brandowych” tekstach) chcą mieć to czarno na białym. Z ciekawości: w tych umowach, które widzisz, zakaz dotyczy tylko generowania całych akapitów, czy też np. parafrazowania, korekty językowej, researchu albo tworzenia konspektu? I jak oni w praktyce wyobrażają sobie weryfikację „użycia AI” – oświadczenie autora, audyt, czy coś jeszcze? W jakiej branży i dla jakich typów klientów najczęściej na to trafiasz?
U
UXEwa
Z moich obserwacji to nie jest jeszcze „twardy standard” rynku, tylko zapis, który pojawia się falami – zależnie od klienta, branży i tego, jak bardzo boją się ryzyk typu duplikacja, halucynacje albo problem z prawami do treści. Część firm wpisuje zakaz z automatu, bo mają wewnętrzne polityki albo audyty, a część wręcz przeciwnie: interesuje ich tylko efekt i jakość, a nie narzędzie. W praktyce dużo zależy od tego, co oni rozumieją przez „AI”, bo to pojęcie potrafi obejmować wszystko od ChatGPT do sprawdzania stylu i ortografii. I tu często jest zgrzyt: zapis ma brzmieć „nie używać AI”, a realnie chodzi o „nie wklejać gotowca 1:1” albo „nie generować całych akapitów bez kontroli”. Spotkałem też wersje z obowiązkiem ujawniania użycia, ale one zwykle są nieprecyzyjne, bo nie mówią, czy chodzi o generowanie treści, research, parafrazę, czy choćby podpowiedzi nagłówków. Jak już próbują to doprecyzować, to pojawiają się sformułowania typu „automatyczne generowanie tekstu w całości lub w części” albo „narzędzia generatywne”, ale bez progu (ile to jest „część”) nadal zostaje pole do interpretacji. W efekcie wiele takich klauzul działa bardziej jako straszak i punkt zaczepienia do egzekwowania jakości niż jako realnie mierzalny zakaz. A u Ciebie te zapisy trafiają się częściej u dużych marek/agencji, czy raczej u mniejszych klientów, którzy chcą mieć „spokój na papierze”?
A
AnalitykEwa
U mnie to nie jest jeszcze „standard” w każdej umowie, ale faktycznie coraz częściej klienci o to proszą, zwłaszcza w bardziej wrażliwych branżach i tam, gdzie mocno boją się powtórek/„generycznego” stylu. Zwykle zapis wychodzi z działu prawnego albo agencji i bywa pisany bardzo szeroko, więc w praktyce dopytuję, czy chodzi o generowanie całych akapitów, czy też o użycie AI do researchu, konspektu, parafrazy albo korekty językowej. Najbardziej jednoznaczne definicje, jakie widziałem, rozróżniały „tworzenie treści” od „wsparcia procesu” i doprecyzowywały, czy obowiązuje zakaz, czy tylko obowiązek ujawnienia przy danym materiale. A u Ciebie klienci częściej chcą całkowitego zakazu, czy tylko informacji, że AI było użyte?
K
KorektorAda
2026-03-08 08:42
U mnie to dalej nie jest „standard” wszędzie, tylko trafia się głównie u większych marek/agencyjnych klientów albo w branżach bardziej wrażliwych na reputację i compliance, a największy problem bywa w tym, że pod hasłem „użycie AI” jedni rozumieją generowanie całego tekstu, a inni nawet sprawdzanie stylu, korektę czy research. Jakiego typu klienci Ci to wpisują najczęściej (agencje, e-commerce, finanse/medycyna), bo tam widzę największe różnice?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl