Paginacja kategorii: canonical na każdą stronę czy na pierwszą?

Dyskusja · 2026-03-09 10:52
M
MerytorycznyLead
Autor wątku
Mam kategorię w sklepie z paginacją (np. /kategoria?page=2, 3 itd.) i na kolejnych stronach produkty mocno się różnią. Zastanawiam się, czy ustawienie rel=canonical na każdą stronę paginacji „na siebie” nie rozbije widoczności, a z kolei canonical na pierwszą stronę nie wytnie stron 2+ z indeksu. Jakie ustawienie canonical w paginacji jest właściwe, żeby nie zaszkodzić SEO?
Odpowiedzi (11)
P
PraktykEwa 2026-03-21 17:10
U mnie w sklepach z paginacją najlepiej działało podejście, że każda strona paginacji ma canonical ustawiony na siebie (czyli page=2 kanonikalizuje do page=2 itd.). To nie „rozbija” widoczności, tylko jasno mówi Google’owi, że to są różne URL-e z różną zawartością, a nie duplikaty pierwszej strony. Canonical na pierwszą stronę widziałem kilka razy i zwykle kończyło się tym, że podstrony 2+ były traktowane po macoszemu: rzadziej się indeksowały, a czasem wręcz znikały, mimo że miały sensowną listę produktów. Jeśli produkty mocno się różnią między stronami, to tym bardziej szkoda je sklejać kanonicznie do „jedynki”. Oczywiście i tak zdarza się, że Google wybierze sobie inny kanonikal albo zredukuje crawl głębokich stron, ale self-canonical przynajmniej nie podkłada mu pod to argumentu. Dodatkowo zwracałem uwagę, żeby paginacja była normalnie linkowana (następna/poprzednia) i żeby nie blokować tych URL-i w robots, bo to potrafi robić więcej szkody niż sam canonical. Masz te strony paginacji jako parametry typu `?page=2`, czy jako osobne ścieżki w URL (np. `/kategoria/strona/2`)?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl