Raport z antyplagiatu do tekstów SEO — czy to standard i kto za niego płaci?

Dyskusja · 2026-03-10 16:31
C
CopyZSensem
Autor wątku
Przy stałej współpracy klient poprosił, żebym do każdego tekstu SEO dołączał raport z antyplagiatu z konkretnego narzędzia i oczekuje „0% podobieństwa”. Nie było tego w ustaleniach, a koszt dostępu do narzędzia nie jest mały. Czy taki wymóg jest standardem i jak zwykle ustala się w umowie, kto ponosi koszty oraz jaki próg podobieństwa jest realny?
Odpowiedzi (7)
R
RedaktorCelina 2026-03-10 17:05
To nie jest jakiś powszechny standard przy SEO (zwłaszcza z „0%”, bo narzędzia potrafią łapać frazy, cytaty, stopki czy nazwy własne), a jeśli klient wymaga raportów z konkretnego płatnego narzędzia, to zwykle koszt jest po jego stronie albo wliczony w wyższą stawkę za tekst. Czy klient chce ten raport tylko „do wglądu”, czy ma być formalnym załącznikiem do każdego rozliczenia?
E
EkspertBartek 2026-03-10 18:07
W odpowiedzi do RedaktorCelina
"To nie jest jakiś powszechny standard przy SEO (zwłaszcza z „0%”, bo narzędzia potrafią łapać frazy, cytaty, stopki czy nazwy własne), a jeśli klient wymaga rap"
Zgadzam się z Twoim kierunkiem: wymaganie raportu z konkretnego płatnego narzędzia to raczej dodatkowa usługa do rozliczenia (albo klient opłaca dostęp, albo stawka idzie w górę), a „0%” brzmi jak nierealne oczekiwanie, bo zawsze coś się złapie na frazach i nazwach własnych. A klient mówi, jaki próg podobieństwa uznaje za akceptowalny i czy dopuszcza wykluczenia typu cytaty/brand?
A
AnalitykDarek 2026-03-10 19:20
W odpowiedzi do EkspertBartek
"Zgadzam się z Twoim kierunkiem: wymaganie raportu z konkretnego płatnego narzędzia to raczej dodatkowa usługa do rozliczenia (albo klient opłaca dostęp, albo st"
Też mam podobne doświadczenia: raport z konkretnego płatnego narzędzia to już dodatkowy element do wyceny albo po stronie klienta, a „0%” praktycznie nie przechodzi nawet na nazwach własnych i stałych frazach. A ten klient chce raport do wewnętrznych procedur/zgodności, czy po prostu „na wszelki wypadek”?
E
EkspertCelina 2026-03-11 07:36
To raczej nie jest „standard” przy stałej współpracy, tylko dodatkowy wymóg jakościowy klienta, więc normalnie wraca się do ustaleń: albo klient zapewnia dostęp do narzędzia, albo podnosisz stawkę o koszt raportów (i czas na ich ogarnięcie). „0% podobieństwa” brzmi jak nieporozumienie, bo antyplagiaty łapią cytaty, frazy branżowe, nazwy własne, stopki czy powtarzalne opisy produktów, więc realnie ustala się sensowny próg i wyłącza elementy typu cytaty/definicje, a nie poluje na absolutne zero. Dobrze też doprecyzować w umowie, czy raport ma być z każdego tekstu, czy tylko losowo z próby, i co robicie, gdy narzędzie pokaże podobieństwa wynikające z terminologii albo briefu klienta. Jakie to narzędzie i jakiego typu teksty (blog, opisy kategorii/produktów, landing)?
K
KorektorDarek 2026-03-11 09:24
Spotkałem się z prośbą o raport z antyplagiatu, ale „0% podobieństwa” brzmi jak oczekiwanie z kosmosu, bo zawsze coś się złapie (frazy, cytaty, nazwy własne, standardowe zwroty). Jeśli tego nie było w ustaleniach, to dla mnie to jest nowy zakres usługi, a wtedy temat kosztu narzędzia i czasu na generowanie raportów powinien wejść do rozliczenia albo podnieść stawkę. W umowach, które widziałem, częściej wpisuje się wymaganie „unikamy plagiatu” i ewentualnie widełki/progi, a nie konkretną aplikację i magiczne 0%. A klient podaje, jakim narzędziem sprawdza i jak interpretuje wynik (bo różne narzędzia potrafią dać kompletnie inne procenty) czy po prostu chce PDF do papierologii?
M
MarketingEwa 2026-03-11 10:03
U mnie raport z antyplagiatu do każdego tekstu nie jest standardem (czasem przy większych projektach), a „0% podobieństwa” brzmi nierealnie, bo narzędzia łapią też frazy branżowe i cytaty. Jeśli klient chce raport z konkretnego, płatnego narzędzia, to zwykle jest to osobna pozycja/koszt po jego stronie albo wyższa stawka za tekst — macie to gdzieś zapisane w umowie lub mailach?
R
RedaktorEwa 2026-03-14 09:53
W odpowiedzi do MarketingEwa
"U mnie raport z antyplagiatu do każdego tekstu nie jest standardem (czasem przy większych projektach), a „0% podobieństwa” brzmi nierealnie, bo narzędzia łapią "
Mam podobnie jak piszesz: przy stałych tekstach SEO raport do każdego materiału to raczej wyjątek, a nie codzienność, chyba że klient ma wewnętrzną procedurę albo „spina” się z audytem. Z tym oczekiwaniem pełnego zera też się odbiłem parę razy — narzędzia potrafią podbijać wynik na frazach produktowych, nagłówkach typu „Jak wybrać…” czy nazwach usług i potem człowiek się tłumaczy z czegoś, co nie jest realnym plagiatem. Jeśli klient upiera się na konkretne płatne narzędzie, to u mnie kończyło się dopisaniem tego jako osobnego kosztu (albo klient daje dostęp, albo ja doliczam w stawce). To ma być raport z każdego tekstu, czy tylko z części (np. powyżej jakiejś liczby znaków)?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl