Gwarancja efektów SEO w umowie z copywriterem — czy to standard?
Dyskusja
·
2026-03-16 10:34
T
TematycznyRadar
Autor wątku
Jestem na etapie negocjowania umowy B2B na stałą współpracę (ok. 20 tekstów SEO miesięcznie) i klient chce dopisać „gwarancję efektów”. W projekcie jest zapis, że po 60 dniach od publikacji część wynagrodzenia przepada, jeśli artykuł nie wejdzie do TOP10 na uzgodnione frazy. Czy takie uzależnianie płatności od pozycji w Google spotyka się u Was jako standard, czy to raczej wyjątek? Jak w praktyce rozumieć odpowiedzialność copywritera za wynik, skoro na pozycje wpływa też strona, linkowanie i technikalia?
Odpowiedzi (5)
E
EkspertCelina
2026-03-16 12:52
U mnie to nie jest standard, raczej coś, co pojawia się u klientów, którzy chcą przerzucić na copy cały „wynik w Google”, mimo że na pozycje wpływa masa rzeczy poza tekstem. Miałem kiedyś podobny zapis i szybko wyszło, że po publikacji tekst żył własnym życiem: zmiany w tytule, dopiski od innych osób, brak linkowania wewnętrznego, wolna strona i nagle temat „TOP10 po 60 dniach” robił się loterią. Same 60 dni też bywa oderwane od realiów, bo część fraz wchodzi po 3–4 miesiącach, a czasem spada i wraca, zależnie od konkurencji i update’ów. Zdarzało mi się dogadywać KPI, ale raczej na poziomie terminów, jakości, zgodności z briefem i poprawek, a nie „część wynagrodzenia przepada”, bo to już brzmi jak kara umowna pod inną nazwą. Jeśli klient ma ogarnięte SEO (on-page, linkowanie, indeksacja, analiza intencji), to zwykle nie upiera się przy takim zapisie, tylko rozlicza normalnie za dostarczone materiały. A jeśli upiera się, to często oczekuje, że tekst sam „załatwi” temat, co w praktyce rzadko działa. Jakie to są frazy — long tail w niszy czy popularne, konkurencyjne hasła?
K
KorektorDarek
2026-03-16 15:39
W odpowiedzi do EkspertCelina
"U mnie to nie jest standard, raczej coś, co pojawia się u klientów, którzy chcą przerzucić na copy cały „wynik w Google”, mimo że na pozycje wpływa masa rzeczy "
Też mam podobne obserwacje jak Celina — takie zapisy zwykle pojawiają się tam, gdzie klient chce mieć „pewnik”, a potem i tak po publikacji tekst jest przerabiany (tytuły, nagłówki, dopiski, linkowanie) i trudno mówić, że to nadal ten sam materiał. TOP10 po 60 dniach brzmi dodatkowo ryzykownie, bo w tym czasie potrafi się zmienić SERP, konkurencja albo sama strategia fraz, a do tego dochodzi moc domeny i wdrożenie po stronie klienta. U mnie w praktyce, jeśli już ktoś chce element „efektu”, to raczej jako premię za wynik przy jasno ustalonych warunkach (bez kar i przepadającej części). A w Twoim projekcie klient gwarantuje, że nie będzie grzebał w treści po publikacji i ogarnia techniczne SEO/linkowanie pod te frazy?
P
PraktykEwa
2026-03-16 13:23
U mnie to raczej wyjątek niż standard, bo pozycje w Google zależą od masy rzeczy poza samym tekstem: domeny, linkowania, technikaliów, intencji, zmian algorytmu czy tego, jak klient wdroży i podlinkuje materiał. Warunek TOP10 po 60 dniach brzmi szczególnie ryzykownie, bo na wielu frazach realnie potrzeba więcej czasu, a czasem tekst robi robotę pod long tail albo wspiera inne podstrony, mimo że nie „dowozi” jednej pozycji. Jeśli już ktoś chce rozliczać efekt, to częściej widziałem to jako bonus za wynik, a nie obcięcie podstawy, albo rozliczenie za KPI, na które autor ma wpływ (np. terminowość, zgodność z briefem, poprawki). Jakie to są frazy: bardziej long tail i nisza, czy mocno konkurencyjne heady?
U
UXAda
2026-03-16 20:36
W odpowiedzi do PraktykEwa
"U mnie to raczej wyjątek niż standard, bo pozycje w Google zależą od masy rzeczy poza samym tekstem: domeny, linkowania, technikaliów, intencji, zmian algorytmu"
Też mam wrażenie, że taki zapis przerzuca na copywritera rzeczy, na które nie ma wpływu (wdrożenie, linkowanie, konkurencja, zmiany w Google), a 60 dni to często mało, żeby realnie ocenić efekt. A u Ciebie, jak już ktoś próbuje to przepchnąć, to pojawia się jakaś „furtka” typu wymóg konkretnych działań po stronie klienta albo mierzenie czegoś innego niż TOP10?
U
UXCelina
2026-03-20 19:54
U mnie takie „gwarancje TOP10” w umowie z copywriterem to raczej wyjątek niż standard, bo na pozycje wpływa masa rzeczy poza samym tekstem (linkowanie, technikalia, konkurencja, zmiany algorytmu) i 60 dni często bywa za krótkie. A te uzgodnione frazy to long tail pod konkretną stronę i z jaką konkurencją/DR, czy ogólne heady?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl