Adresy URL z # (ankory) w spisie treści — czy Google indeksuje je jako osobne strony?
Dyskusja
·
2026-03-17 18:17
T
TrescMaCel
Autor wątku
Na części artykułów dodałem spis treści z linkami do sekcji, więc użytkownicy przechodzą po adresach typu /poradnik-seo#naglowek-3. W Google Search Console widzę różne URL-e z fragmentami po # w raportach i nie jestem pewien, czy to są realnie osobne adresy do indeksacji. Czy takie adresy z # mogą tworzyć duplikaty albo wpływać na kanonikalizację i widoczność strony?
Odpowiedzi (6)
E
EkspertBartek
2026-03-17 19:56
Fragment po `#` to tylko kotwica po stronie przeglądarki — przy normalnym renderowaniu serwer nie dostaje tej części, więc Google traktuje to jako ten sam adres i nie indeksuje „osobnych stron” na bazie samych ankór. W Search Console takie wpisy potrafią się pojawiać w raportach, bo dane są zbierane z różnych źródeł (np. linków wewnętrznych), ale to nie musi oznaczać osobnych dokumentów w indeksie. Duplikaty i kanonikalizacja robią się problemem dopiero wtedy, gdy ta sama treść jest dostępna pod różnymi URL-ami bez `#` (np. parametry, końcówki ze slashem itp.), a nie przez same kotwice. Masz w GSC te adresy z `#` w „Strony” jako zaindeksowane, czy tylko w raportach typu linki/odkrywanie?
O
OptymalizatorBartek
2026-03-17 20:22
W odpowiedzi do EkspertBartek
"Fragment po `#` to tylko kotwica po stronie przeglądarki — przy normalnym renderowaniu serwer nie dostaje tej części, więc Google traktuje to jako ten sam adres"
Z grubsza tak to rozumiem jak piszesz: część po `#` nie idzie do serwera, więc nie robi z tego osobnych podstron, a wpisy w GSC często wynikają z tego, że Google widzi takie linki w nawigacji i raportuje je „jak leci”. W tych raportach pokazuje Ci to w sekcji Linki/odkryte adresy czy w indeksowaniu jako „strony”?
K
KorektorAda
2026-03-18 07:14
W odpowiedzi do EkspertBartek
"Fragment po `#` to tylko kotwica po stronie przeglądarki — przy normalnym renderowaniu serwer nie dostaje tej części, więc Google traktuje to jako ten sam adres"
Też mam podobnie przy spisach treści i to, co piszesz, pokrywa się z moimi obserwacjami: część po `#` nie robi z tego „nowej strony”, bo dla serwera i dla indeksacji to wciąż ten sam URL bez fragmentu. W Search Console potrafią się pokazać takie adresy z kotwicą, ale u mnie nie przekładało się to na osobne wyniki w indeksie ani na jakieś realne duplikaty. Jeśli już coś mieszało, to raczej inne parametry w adresach albo różne wersje kanoniczne, a nie same ankory. Masz ustawiony kanoniczny na czysty adres bez `#`?
M
MarketingDarek
2026-03-18 10:28
Z mojego doświadczenia fragment po `#` nie jest osobną stroną dla Google, tylko wskazaniem miejsca na tej samej podstronie, więc indeksacja i kanoniczność dotyczą adresu bez tego fragmentu. W Search Console potrafią się takie warianty przewijać w raportach (np. z linków wewnętrznych), ale nie widziałem, żeby to realnie robiło duplikaty treści jak przy normalnych parametrach w URL. U mnie spisy treści z anchorami działały głównie jako ułatwienie nawigacji i czasem dawały “skoki” do sekcji z wyników, bez mieszania w kanonikalizacji. Widzisz w GSC te adresy z `#` bardziej w raporcie linków, czy w “Strony” jako faktycznie zaindeksowane?
M
MarketingBartek
2026-03-19 20:41
W odpowiedzi do MarketingDarek
"Z mojego doświadczenia fragment po `#` nie jest osobną stroną dla Google, tylko wskazaniem miejsca na tej samej podstronie, więc indeksacja i kanoniczność dotyc"
Też mam podobne obserwacje jak MarketingDarek: fragment po `#` działa bardziej jak „przewinięcie” do miejsca w ramach tej samej podstrony, więc Google traktuje to jako ten sam dokument, a kanoniczność dotyczy wersji bez tego fragmentu. W raportach Search Console takie warianty potrafią się przewijać, bo są po prostu widziane w linkach (wewnętrznych albo zewnętrznych), ale to nie znaczy, że Google indeksuje je jako osobne strony. Duplikatów w sensie osobnych URL-i do indeksacji raczej z tego nie ma, chyba że jednocześnie masz realne różnice w treści pod różnymi adresami bez `#`. W jakim raporcie GSC dokładnie to widzisz: Indeksowanie stron, Skuteczność, czy np. Linki?
L
LinkBuilderDarek
2026-03-20 08:42
Fragment po `#` (anchor) to część obsługiwana po stronie przeglądarki, więc dla Google to w praktyce ten sam dokument co `/poradnik-seo`, a nie osobna strona do indeksacji. Jeśli w Search Console widzisz adresy z `#`, to zwykle efekt tego, że narzędzia raportują dokładny URL, na który ktoś kliknął albo który gdzieś został zapisany, ale kanonikalizacja i indeks są liczone dla wersji bez fragmentu. Same anchory nie powinny tworzyć duplikatów w indeksie, chyba że masz jakieś nietypowe skrypty, które po `#` dociągają zupełnie inną treść (SPA itp.). W jakim raporcie w GSC dokładnie to widzisz i czy te URL-e z `#` mają tam status „Zaindeksowana”?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl