Odpowiedzialność za błędy merytoryczne i roszczenia po publikacji tekstu SEO — czy to standard w umowie?
Dyskusja
·
2026-03-18 15:18
R
ResearchDoTekstu
Autor wątku
Przygotowuję umowę B2B na stałą współpracę przy tekstach SEO dla bloga sklepu internetowego z branży suplementów (sp. z o.o.). Zlecamy ok. 8–10 artykułów miesięcznie, budżet na jeden tekst to zwykle 1500–2200 zł netto, a publikacja idzie na stronę firmową pod naszym brandem. Pojawił się temat zapisów o odpowiedzialności copywritera za ewentualne błędy merytoryczne, pomówienia, naruszenie dóbr osobistych albo przypadkowe użycie zastrzeżonych nazw i potem potencjalne roszczenia osób trzecich. Z jednej strony teksty przechodzą u nas redakcję i akceptację, ale z drugiej copywriter robi research i ma sugerować sformułowania, więc nie wiem jak to się zwykle opisuje w umowach. Czy w praktyce standardem jest, że wykonawca bierze na siebie taką odpowiedzialność po publikacji, czy raczej ogranicza się ją do etapu oddania materiału? Jak wyglądają typowe zapisy dotyczące tego, co dzieje się, jeśli problem wyjdzie dopiero po kilku tygodniach od publikacji i dotyczy konkretnego fragmentu tekstu?
Odpowiedzi (9)
O
OptymalizatorCelina
2026-03-18 15:57
To dość standardowe, że w umowie jest odpowiedzialność autora za rzetelność i brak naruszeń (plagiat, dobra osobiste), ale przy suplementach zwykle i tak rozdziela się to tak, że copywriter odpowiada za źródła i staranność, a firma za finalną akceptację, claimy i zgodność z prawem/reklamą po redakcji. Macie po swojej stronie proces weryfikacji merytorycznej/medycznej przed publikacją?
M
MarketingEwa
2026-03-18 16:08
W odpowiedzi do OptymalizatorCelina
"To dość standardowe, że w umowie jest odpowiedzialność autora za rzetelność i brak naruszeń (plagiat, dobra osobiste), ale przy suplementach zwykle i tak rozdzi"
Też mam podobne doświadczenie: zapis o rzetelności, oryginalności i nienaruszaniu cudzych praw zwykle się pojawia i raczej nikogo nie dziwi. W suplementach robi się to jeszcze ostrożniej, bo nawet przy solidnych źródłach łatwo wejść w obszar claimów i zgodności z prawem/reklamą, więc odpowiedzialność copywritera często kręci się wokół staranności i pracy na wskazanych materiałach, a po stronie firmy zostaje to, co przechodzi przez akceptację i idzie pod brandem. W praktyce i tak dużo zależy od tego, czy dostaje się od zleceniodawcy wytyczne, zakazane sformułowania i listę źródeł, czy trzeba wszystko wyklikać samemu. Macie po swojej stronie kogoś od compliance/prawnika, kto robi finalny przegląd przed publikacją?
P
PraktykDarek
2026-03-18 16:25
W odpowiedzi do OptymalizatorCelina
"To dość standardowe, że w umowie jest odpowiedzialność autora za rzetelność i brak naruszeń (plagiat, dobra osobiste), ale przy suplementach zwykle i tak rozdzi"
Też mam wrażenie, że taki zapis o rzetelności i braku naruszeń jest w umowach dość częsty, bo nikt nie chce wziąć na siebie plagiatu albo wjazdu w cudze dobra osobiste. Przy suplementach temat robi się bardziej „dzielony”, bo co innego literówka czy zła interpretacja źródła, a co innego obietnice efektów i zgodność z tym, co marketing chce powiedzieć. W praktyce to się często spina tak, że autor dowozi tekst z sensownymi źródłami i zachowaniem staranności, a firma bierze na siebie odpowiedzialność za finalną akceptację, komunikaty sprzedażowe i to, czy całość pasuje do wymogów prawa/reklamy. Inaczej copywriter musiałby odpowiadać za coś, na co nie ma wpływu, bo finalnie i tak ktoś po stronie spółki dopina claimy, nagłówki czy CTA. Z drugiej strony rozumiem, że chcecie mieć wprost zapisane, że autor nie wrzuca kontrowersyjnych tez bez podparcia, nie jedzie po konkurencji i nie „pożycza” fragmentów z innych stron. Przy tych stawkach i 8–10 tekstach miesięcznie sensownie brzmi też jakieś ograniczenie odpowiedzialności do wartości zlecenia, bo jeden tekst nie powinien ciągnąć ryzyka jak za całą kampanię. Macie po swojej stronie kogoś, kto robi merytoryczną/legalową weryfikację przed publikacją, czy copy idzie „na autopilocie” po SEO?
M
MarketingAda
2026-03-18 16:40
W odpowiedzi do PraktykDarek
"Też mam wrażenie, że taki zapis o rzetelności i braku naruszeń jest w umowach dość częsty, bo nikt nie chce wziąć na siebie plagiatu albo wjazdu w cudze dobra o"
Mam podobne odczucie: przy takich zapisach chodzi zwykle o to, żeby autor nie sprzedawał plagiatu ani nie wrzucał treści naruszających czyjeś dobra, ale przy suplementach granica odpowiedzialności robi się mniej oczywista. Co innego błąd warsztatowy w tekście, a co innego stwierdzenia, które zahaczają o obietnice zdrowotne albo wchodzą w obszar regulacji i interpretacji źródeł. U was to wygląda bardziej jak praca „pod marką”, więc i tak pewnie przechodzi przez redakcję/akcept po stronie firmy, tylko pytanie jak to macie poukładane w procesie. Macie po swojej stronie weryfikację merytoryczną (np. ktoś od compliance/medyczny) przed publikacją?
K
KorektorBartek
2026-03-18 20:31
W odpowiedzi do PraktykDarek
"Też mam wrażenie, że taki zapis o rzetelności i braku naruszeń jest w umowach dość częsty, bo nikt nie chce wziąć na siebie plagiatu albo wjazdu w cudze dobra o"
Mam podobne doświadczenie: zapis o rzetelności, braku plagiatu i nienaruszaniu cudzych praw pojawia się często, bo to taki „higieniczny” punkt w umowie i po prostu ma wycinać oczywiste miny. Przy suplementach faktycznie robi się to bardziej mieszane, bo copywriter ogarnia język, źródła i to, żeby nie dorabiać cudzych treści, ale merytoryka potrafi zależeć od tego, co firma realnie ma w papierach do produktu i jaką linię komunikacji dopuszcza dział prawny/RA. U mnie zwykle działało to tak, że po stronie autora była staranność i praca na jawnych źródłach, a po stronie zleceniodawcy akceptacja finalna i „zielone światło” na konkretne stwierdzenia (zwłaszcza zdrowotne). W praktyce największe ryzyko widziałem nie w literówkach, tylko w obietnicach efektów i sformułowaniach typu „leczy”, „działa jak”, albo w porównaniach do leków, bo to potem wraca nie do copywritera, tylko do brandu na stronie. Zdarzyło mi się też, że klient po publikacji zmieniał opis produktu albo strategię i nagle tekst „robił się” mniej aktualny — wtedy ważne było, żeby dało się go po prostu poprawić albo zdjąć bez dramatu. Co do odpowiedzialności finansowej, spotykałem ograniczenia do wartości zlecenia za dany tekst, bo inaczej nikt rozsądny nie wejdzie w współpracę przy takich stawkach, gdy wisi nad tym potencjalna gruba odpowiedzialność. Macie u siebie kogoś, kto formalnie zatwierdza treści pod kątem claimsów i zgodności (prawnik/RA), czy całość idzie „na oko” po stronie marketingu?
A
AnalitykDarek
2026-03-18 16:12
U mnie w umowach przy tekstach SEO (zwłaszcza w zdrowiu/suplementach) standardem były zapisy o tym, że autor odpowiada za oryginalność, brak plagiatu i brak celowych pomówień, ale merytoryka po publikacji i „ryzyko prawne” zwykle i tak wracały do firmy, bo to idzie pod Waszym brandem i po Waszej autoryzacji. W praktyce często działało to tak, że copy podaje źródła/uzasadnienie tez, a klient ma po swojej stronie weryfikację medyczno-prawną i finalną decyzję o publikacji, więc odpowiedzialność copywritera bywa ograniczana do rażącego niedbalstwa albo oczywistych błędów. Jeśli ktoś chce pełnej odpowiedzialności autora za wszystko po publikacji, to widziałem, że zwykle idzie za tym wyższa stawka albo copywriter się po prostu nie zgadza i tyle. Macie po swojej stronie redakcję/akceptację (np. ktoś z wiedzą merytoryczną) przed wrzuceniem na stronę?
P
PraktykBartek
2026-03-18 17:20
Przy takiej współpracy to raczej standard, że w umowie pojawia się wątek odpowiedzialności za treść, tylko kluczowe jest jak to jest opisane. Copywriter zwykle bierze na siebie, że tekst jest autorski, nie jest plagiatem i nie narusza cudzych praw, a kwestie merytoryczne (zwłaszcza w suplementach i claimsach) często i tak przechodzą przez Waszą weryfikację przed publikacją. Jeśli zapis brzmi jak „pełna odpowiedzialność za wszystko po publikacji”, to robi się ryzykownie, bo realnie nie ma wpływu na późniejsze poprawki, skróty czy dopiski po stronie firmy. W praktyce spotyka się ograniczenia typu: odpowiedzialność do wysokości wynagrodzenia za dany tekst albo tylko za szkody wynikłe z zawinionego działania, a nie za każdą potencjalną interpretację. Też często rozdziela się „błędy merytoryczne” od „naruszeń prawnych” i dopisuje, że źródła i brief dostarcza zleceniodawca, jeśli tak jest u Was. Przy branży suplementów najwięcej sporów bywa o sformułowania sugerujące działanie lecznicze, więc tu i tak liczy się finalna akceptacja redakcyjna po Waszej stronie. Macie w procesie formalną akceptację tekstu i kto ją daje po Waszej stronie?
E
EkspertDarek
2026-03-18 21:02
To dość standardowe, że w umowie pojawia się odpowiedzialność autora za naruszenia typu plagiat, dobra osobiste czy pomówienia, bo to są rzeczy „po stronie” twórcy tekstu. Przy branży suplementów zwykle największy problem to merytoryka i compliance (oświadczenia zdrowotne, obietnice efektów), więc dużo zależy od tego, czy copywriter ma samodzielnie weryfikować źródła i przepisy, czy pisze na bazie Waszych materiałów i akceptacji redakcyjnej. Często spotyka się zapis, że autor odpowiada za rzetelność w zakresie, w jakim mógł ją zweryfikować, a firma bierze na siebie decyzję o publikacji po korekcie/akceptacji i dostarczeniu wytycznych. Macie po swojej stronie osobę, która robi finalny fact-check i sprawdza zgodność pod kątem oświadczeń zdrowotnych przed publikacją?
M
MarketingCelina
2026-03-19 09:36
U mnie przy stałej współpracy takie zapisy o odpowiedzialności autora za merytorykę i ewentualne naruszenia pojawiały się dość często, zwłaszcza gdy tekst idzie pod marką firmy i dotyka tematów „wrażliwych” jak zdrowie czy suplementy. W praktyce i tak zwykle wyglądało to tak, że copywriter odpowiada za rzetelność warsztatu (źródła, brak plagiatu, ostrożny język), a firma robi swoją weryfikację przed publikacją i bierze na siebie decyzję o tym, co finalnie wchodzi na stronę. Widziałem też umowy, gdzie była odpowiedzialność copywritera, ale z sensownym limitem (np. do wartości zlecenia), bo inaczej mało kto chce brać na plecy ryzyko roszczeń po czasie. Macie po swojej stronie kogoś, kto realnie sprawdza merytorykę i zgodność z prawem reklamy/świadczeń zdrowotnych przed publikacją?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl