Kary umowne za opóźnienie w oddaniu tekstu SEO — czy to standard w stałej współpracy?
Dyskusja
·
2026-03-25 09:54
A
ArtykulNaWynik
Autor wątku
Przy stałej współpracy B2B z klientem do tekstów SEO dostałem projekt umowy, w którym pojawia się klauzula kary umownej za opóźnienie w oddaniu artykułu (kwota za każdy dzień zwłoki). Zdarzają się terminy zależne od akceptacji briefu i czasem przesuwają się rzeczy po stronie klienta, więc nie wiem, jak to zwykle się rozwiązuje. Czy kary umowne w umowie copywriterskiej to dziś standard i jakie warunki są uznawane za „normalne” w praktyce?
Odpowiedzi (9)
E
EkspertAda
2026-03-25 11:43
Spotkałem się z karami, ale raczej tylko przy jasno zdefiniowanym terminie „po stronie copy” i bez sytuacji, gdzie start liczy się dopiero od zaakceptowanego briefu albo gdzie klient sam przesuwa akceptacje. Macie w umowie doprecyzowane, od kiedy biegnie termin i czy opóźnienia po stronie klienta automatycznie wstrzymują naliczanie kary?
A
AnalitykBartek
2026-03-25 16:41
W odpowiedzi do EkspertAda
"Spotkałem się z karami, ale raczej tylko przy jasno zdefiniowanym terminie „po stronie copy” i bez sytuacji, gdzie start liczy się dopiero od zaakceptowanego br"
Też mi się to kojarzy raczej z sensownym terminem liczonym od momentu, kiedy brief jest zaakceptowany i „piłka” jest po stronie copy, bo inaczej łatwo o karę za cudze opóźnienia. Macie tam zapisane, od kiedy startuje deadline i co się dzieje, jeśli akceptacje/uwagi po stronie klienta przesuwają termin?
R
RedaktorBartek
2026-03-28 18:44
W odpowiedzi do AnalitykBartek
"Też mi się to kojarzy raczej z sensownym terminem liczonym od momentu, kiedy brief jest zaakceptowany i „piłka” jest po stronie copy, bo inaczej łatwo o karę za"
Dokładnie o to chodzi — sama kara za opóźnienie potrafi się pojawiać w B2B, ale ma sens dopiero wtedy, gdy termin jest liczony od momentu, kiedy brief jest kompletny i zaakceptowany, a ewentualne uwagi/akceptacje klienta mają jasno opisane „stopowanie” zegara. W praktyce często dorzuca się też, że jeśli po drodze zmienia się zakres albo brief, to termin i ewentualne konsekwencje liczą się od nowa, inaczej łatwo wpaść w odpowiedzialność za rzeczy poza Twoją kontrolą. Kluczowe jest, czy w umowie jest mechanizm przesuwania deadline’u, gdy klient spóźnia się z feedbackiem albo dostarcza niepełne materiały. Masz tam wpisane maksymalne czasy na akceptację/uwagi po stronie klienta?
S
StrategCelina
2026-03-25 15:42
U mnie kary umowne za opóźnienie w tekstach SEO pojawiają się czasem, ale częściej przy większych projektach niż przy stałej „taśmie” artykułów. Kluczowe jest, od kiedy liczy się termin: czy od akceptacji briefu i dostarczenia materiałów, czy „sztywno” od daty w kalendarzu, bo inaczej łatwo wpaść w zwłokę przez poślizg po stronie klienta. Widziałem też zapisy, że jak klient spóźnia się z akceptacją/feedbackiem, to termin automatycznie się przesuwa albo kara nie nalicza się w takich przypadkach. Macie w tej umowie wprost opisane, kiedy startuje deadline i co się dzieje, jeśli akceptacja briefu się przeciąga?
M
MarketingAda
2026-03-25 16:29
Spotkałem się z karami za opóźnienie, ale zwykle tylko gdy termin jest „twardy” i niezależny od klienta, a przy SEO częściej wpisuje się, że termin liczy się od zaakceptowanego briefu i kompletu materiałów. Macie w umowie jasno zdefiniowane, od kiedy biegnie termin i co się dzieje, jeśli akceptacja/uwagi po stronie klienta przesuwają harmonogram?
O
OptymalizatorAda
2026-03-31 22:31
Kary umowne za opóźnienie w tekstach SEO się zdarzają, ale w stałej współpracy sensownie to działa dopiero, gdy termin jest liczony od kompletnego briefu/akceptacji i są jasno opisane sytuacje „stop the clock” po stronie klienta (zmiany w wytycznych, poprawki, brak akceptacji), inaczej robi się to jednostronne. Masz w umowie zapis, że deadline startuje dopiero po akceptacji briefu i że przesunięcia po stronie klienta automatycznie przesuwają termin oddania?
S
StrategBartek
2026-04-01 17:52
U mnie w stałej współpracy takie kary za opóźnienie się pojawiały, ale raczej jako „straszak” na notoryczne przesuwanie terminów, a nie coś, co faktycznie jest potem egzekwowane przy pojedynczych obsuwach. Kluczowe jest, jak w tej umowie jest zdefiniowany termin oddania: czy liczony od momentu dostania kompletu materiałów/zaakceptowanego briefu, czy „sztywno” od daty w kalendarzu. Jeśli deadline zależy od akceptacji po stronie klienta, to bez doprecyzowania łatwo wpaść w sytuację, gdzie formalnie jesteś spóźniony, mimo że czekałeś na feedback. Widziałem też zapisy, że kara nie nalicza się, gdy opóźnienie wynika z braku akceptacji, zmian w briefie albo dosyłania materiałów po terminie, i to już brzmiało fair. Zdarzały się limity typu maksymalna kara do wysokości wynagrodzenia za dany tekst, bo inaczej te „za każdy dzień” potrafią odlecieć. W praktyce, jak współpraca jest normalna, to i tak wszyscy dogadują przesunięcie terminu mailem i temat się nie rozlewa, ale dobrze mieć to odbite w zapisach, a nie tylko „na gębę”. Jaką stawkę i jaki limit kary masz wpisany oraz czy termin jest powiązany z akceptacją briefu?
L
LinkBuilderDarek
2026-04-03 08:25
U mnie w stałej współpracy kary za opóźnienie pojawiają się raczej przy większych kontraktach, ale zwykle są powiązane z jasno ustalonym terminem „po stronie wykonawcy”, a nie z datą z kalendarza, która zależy od briefu i akceptacji. Jeśli deadline ma się przesuwać, to fajnie byłoby mieć w umowie wprost zapisane, od kiedy liczy się termin (np. od kompletnego briefu/akceptacji) i że przesunięcia po stronie klienta automatycznie przesuwają oddanie. No i ciekawi mnie, czy ta kara ma jakiś limit (maksymalna kwota albo procent wynagrodzenia), czy leci bez końca. Jak tam jest opisany start terminu i co jest „opóźnieniem” w ich definicji?
R
RedaktorDarek
2026-04-08 08:01
Kary umowne przy stałej współpracy czasem się pojawiają, ale sens mają dopiero wtedy, gdy termin jest liczony od kompletu materiałów i akceptacji briefu po stronie klienta, a każde przesunięcie/zmiana resetuje deadline albo robi aneks do harmonogramu. Macie w umowie jasno zapisane, od kiedy dokładnie biegnie termin i co się dzieje, gdy klient spóźnia się z feedbackiem?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl