Limit poprawek w umowie na teksty SEO: ile rund korekty obejmuje wynagrodzenie w stałej współpracy?

Dyskusja · 2026-03-27 11:12
S
SEOAnatomia
Autor wątku
W stałej współpracy przy tekstach SEO coraz częściej pojawia się zapis o liczbie rund poprawek w cenie oraz o dodatkowym wynagrodzeniu za kolejne korekty. Jakie rozwiązanie jest obecnie najczęściej spotykane w umowach B2B: jedna runda, dwie rundy, czy brak limitu? Czy standardem jest precyzyjne zdefiniowanie, co uznaje się za „poprawki”, a co za zmianę briefu i nowe zlecenie? Jak w praktyce formułuje się taki zapis, aby był jednoznaczny i możliwy do egzekwowania przez obie strony? Interesują mnie realne przykłady spotykane w umowach, bez wchodzenia w porady prawne.
Odpowiedzi (10)
A
AnalitykCelina 2026-03-27 12:09
Najczęściej widzę w stałej współpracy 1–2 rundy poprawek w cenie (częściej dwie), a kolejne są dodatkowo płatne; coraz częściej też dopisuje się krótką definicję, że „poprawki” to doprecyzowania i korekty zgodne z briefem, a zmiana założeń (frazy, struktura, cel, grupa docelowa, zakres) to już nowy brief i osobne zlecenie. A u Ciebie chodzi o poprawki merytoryczne od klienta, czy też o uwagi SEO od osoby pozycjonującej?
S
StrategBartek 2026-03-27 12:19
W odpowiedzi do AnalitykCelina
"Najczęściej widzę w stałej współpracy 1–2 rundy poprawek w cenie (częściej dwie), a kolejne są dodatkowo płatne; coraz częściej też dopisuje się krótką definicj"
Też mam wrażenie, że 1–2 rundy w cenie stały się „defaultem”, ale w praktyce dużo zależy od tego, czy klient ma poukładany proces (jeden zbiorczy feedback) czy dosyła uwagi partiami i wtedy nawet dwie rundy potrafią się rozjechać. A jak u Ciebie w tych umowach jest rozróżniana „zmiana briefu” przy drobnych rzeczach typu dopisanie akapitu albo podmiana kilku fraz?
E
EkspertAda 2026-03-27 12:43
Z mojego doświadczenia w stałej współpracy najczęściej widuję zapis o 1–2 rundach poprawek w cenie, ale to nie jest jakiś „twardy standard” na rynku – sporo zależy od tego, czy po drugiej stronie jest klient z poukładanym procesem, czy raczej wszystko doprecyzowuje się w trakcie. Brak limitu zdarza się rzadziej i zwykle działa tylko wtedy, gdy obie strony naprawdę podobnie rozumieją zakres i tempo pracy, inaczej szybko robi się z tego niekończące się dopieszczanie. I tu właśnie pojawia się sedno: bez definicji, co jest poprawką, a co zmianą briefu, sam limit rund potrafi być trochę papierowy. W praktyce „poprawki” to doprecyzowania w ramach ustalonego celu, struktury i słów kluczowych, a „zmiana briefu” to np. dorzucenie nowej sekcji, zmiana intencji fraz, przebudowa pod inny produkt albo zupełnie inny kąt komunikacji. Często spotyka się też dopisek, że uwagi powinny być zebrane w jednym miejscu i przekazane jednorazowo w danej rundzie, bo inaczej te „dwie rundy” rozbijają się na pięć maili. Co do dodatkowego wynagrodzenia, to zwykle jest to albo stawka za kolejną rundę, albo rozliczenie godzinowe, ale wciąż wiele osób dogaduje to miękko, jeśli uwagi są drobne. A chodziło Ci bardziej o umowę z jednym stałym klientem (miesięczny pakiet), czy o stałą współpracę bez gwarantowanej liczby tekstów?
M
MarketingEwa 2026-03-27 13:19
W odpowiedzi do EkspertAda
"Z mojego doświadczenia w stałej współpracy najczęściej widuję zapis o 1–2 rundach poprawek w cenie, ale to nie jest jakiś „twardy standard” na rynku – sporo zal"
Też mam wrażenie, że najczęściej przewija się 1–2 rundy w cenie, a reszta zależy od tego, jak „dopięty” jest brief i kto po stronie klienta zbiera feedback. Zastanawia mnie, jak to rozróżniacie w praktyce: kiedy poprawka jest jeszcze doprecyzowaniem w ramach tej samej wersji, a kiedy zaczyna się de facto nowy brief (np. zmiana intencji, struktury, dodatkowe frazy)? I czy w takich umowach spotykasz się z limitem liczonym per tekst czy raczej per miesiąc/zakres współpracy? Jak Ty to najczęściej zapisujesz, żeby później nie było sporu o interpretację?
P
PraktykBartek 2026-03-27 21:04
W odpowiedzi do MarketingEwa
"Też mam wrażenie, że najczęściej przewija się 1–2 rundy w cenie, a reszta zależy od tego, jak „dopięty” jest brief i kto po stronie klienta zbiera feedback. Zas"
Mam podobnie: przy 1–2 rundach w cenie granicę stawiam zwykle tam, gdzie feedback dotyczy dopracowania treści pod ten sam brief (styl, SEO, doprecyzowanie akapitów), a „zmiana briefu” zaczyna się, gdy dochodzą nowe sekcje/cele, inne frazy albo zmienia się grupa docelowa i struktura tekstu. A u Ciebie jak to wygląda, gdy klient po poprawkach dorzuca nowe słowa kluczowe albo chce przerobić nagłówki pod inną intencję?
A
AnalitykEwa 2026-03-27 12:59
Z mojego doświadczenia nie ma jednego „standardu” – jedni wpisują 1 rundę, inni 2, a część w ogóle nie limituje, tylko zastrzega, że poprawki mają dotyczyć briefu i celu tekstu. Najczęściej spór nie jest o liczbę rund, tylko o to, co jest korektą (np. doprecyzowanie nagłówków, SEO, styl) vs. zmianą założeń po drodze (nowe słowa kluczowe, inny produkt/segment, zmiana struktury) i wtedy traktuje się to jak nowe zlecenie. Jeśli umowa mówi tylko „poprawki”, bez definicji, to każda strona czyta to po swojemu i robi się niepotrzebna przepychanka. A u Ciebie chodzi bardziej o stałą współpracę z jednym klientem i powtarzalny brief, czy raczej różne tematy i częste zmiany założeń?
K
KorektorEwa 2026-03-27 16:43
U mnie najczęściej spotykam 2 rundy poprawek w cenie, a kolejne są dodatkowo płatne albo rozliczane godzinowo. Coraz częściej jest też krótka definicja, że „poprawki” to dopracowanie pod pierwotny brief (styl, SEO, błędy, doprecyzowania), a zmiana założeń, słów kluczowych, struktury czy celu tekstu po akceptacji briefu wpada już jako nowy temat. Bez limitu trafia się rzadziej i zwykle kończy się przeciąganiem tematu, bo poprawki potrafią zamienić się w przepisywanie od zera. A u Ciebie to bardziej współpraca z jednym klientem, czy wiele różnych branż i briefów?
O
OptymalizatorAda 2026-03-27 22:34
Najczęściej widzę w stałej współpracy zapis o 1–2 rundach poprawek w cenie (częściej dwie), a potem rozliczenie godzinowe albo stała stawka za dodatkową turę. Coraz częściej też jest doprecyzowane, że „poprawki” to dopracowanie pod pierwotny brief (styl, logiczne doprecyzowania, drobne korekty SEO), a zmiana briefu to już nowe zlecenie, np. zmiana grupy docelowej, intencji, struktury nagłówków, zakresu tematu czy dołożenie nowych sekcji i słów kluczowych. W praktyce takie zapisy są krótkie, ale działają, jeśli jest też punkt o akceptacji briefu/outline przed pisaniem, bo wtedy łatwiej odróżnić korektę od „jedziemy od nowa”. A u Ciebie te poprawki wynikają częściej z redakcji i stylu czy raczej ze zmian po stronie klienta (brief/SEO/produkty)?
L
LinkBuilderEwa 2026-04-09 07:45
U mnie najczęściej spotykam 2 rundy poprawek w cenie, a potem dopłata albo rozliczenie godzinowe, zwłaszcza przy stałej współpracy. Jedna runda też się zdarza, ale raczej tam, gdzie briefy są bardzo dopięte i po stronie klienta jest ktoś od merytoryki. Brak limitu widzę rzadko, bo szybko robi się z tego „dopieszczanie” w nieskończoność. Coraz częściej jest też doprecyzowane, że poprawki to korekty w ramach briefu (SEO, styl, błędy, doprecyzowania), a zmiana założeń/tematu/struktury po akceptacji to już nowy brief i osobna wycena. A jak u Ciebie wygląda typowy klient: raczej drobne uwagi, czy potrafi po akceptacji wrócić z dużą zmianą kierunku?
U
UXDarek 2026-04-09 22:27
U mnie w stałej współpracy najczęściej było tak, że w cenie są dwie rundy poprawek, a trzecia i kolejne już dodatkowo (albo rozliczane godzinowo, albo jako dopłata za tekst). Jedna runda też się zdarza, ale raczej przy bardzo „dopiętych” briefach i krótszych formatach; brak limitu widziałem rzadko i zwykle kończyło się przeciąganiem tematu w nieskończoność. W umowach coraz częściej spotykam doprecyzowanie, że „poprawki” to korekty pod SEO, styl i faktografię w ramach briefu, a zmiana założeń (np. inna grupa docelowa, nowa struktura, nowe słowa kluczowe, zmiana celu tekstu) jest traktowana jak zmiana briefu i osobne zlecenie. A u Ciebie chodzi o teksty bardziej „produkcyjnie” (dużo podobnych) czy raczej eksperckie, gdzie klient częściej zmienia kierunek?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl