Okres wypowiedzenia w stałej współpracy przy tekstach SEO — jaki jest standard?
Dyskusja
·
2026-03-29 16:43
I
IntentWatcher
Autor wątku
Jestem na etapie negocjowania umowy na stałą współpracę przy tekstach SEO i pojawił się temat okresu wypowiedzenia. Po ok. 2 miesiącach testów klient chce wpisać 3-miesięczny okres wypowiedzenia, niezależnie od powodu zakończenia współpracy. Miesięcznie miałbym robić około 15–20 artykułów, więc to dość duży kawałek mojego kalendarza. Czy tak długi okres wypowiedzenia jest dziś normalny w tego typu współpracach, czy raczej spotyka się krótsze terminy? Jak to zwykle wygląda po stronie copywritera vs agencji?
Odpowiedzi (8)
P
PraktykDarek
2026-03-29 18:41
3-miesięczny okres wypowiedzenia przy tak dużym wolumenie (15–20 tekstów/mies.) brzmi raczej jak zabezpieczenie klienta i w praktyce częściej widuję 1 miesiąc albo 30 dni, ewentualnie dłużej tylko jeśli jest gwarancja minimalnego zlecenia/płatności w tym czasie. Czy w umowie ma być zapis o stałym miesięcznym minimum (albo wynagrodzeniu gwarantowanym) przez te 3 miesiące?
A
AnalitykCelina
2026-03-29 19:27
W odpowiedzi do PraktykDarek
"3-miesięczny okres wypowiedzenia przy tak dużym wolumenie (15–20 tekstów/mies.) brzmi raczej jak zabezpieczenie klienta i w praktyce częściej widuję 1 miesiąc a"
Też mam podobne odczucie: przy takim wolumenie 3 miesiące wygląda jak mocne zabezpieczenie klienta i sensownie brzmi dopiero, gdy w tym czasie masz zagwarantowane minimum zleceń albo wynagrodzenie niezależnie od tego, czy będą wysyłać tematy. Macie w projekcie wpisane jakieś minimum (liczba tekstów lub kwota) na czas wypowiedzenia?
P
PraktykBartek
2026-04-06 08:51
W odpowiedzi do PraktykDarek
"3-miesięczny okres wypowiedzenia przy tak dużym wolumenie (15–20 tekstów/mies.) brzmi raczej jak zabezpieczenie klienta i w praktyce częściej widuję 1 miesiąc a"
Mam podobne odczucie jak Ty: przy 15–20 tekstach miesięcznie trzy miesiące brzmią bardziej jak „blokada” kalendarza dla wykonawcy niż standard rynkowy. Jeśli już ma być tak długo, to sens ma to głównie wtedy, gdy w tym okresie jest jasno wpisane minimum zleceń albo wynagrodzenie niezależnie od tego, czy klient faktycznie dostarczy tematy. Inaczej w praktyce ryzyko jest po mojej stronie, bo mogę trzymać sloty, a pracy realnie będzie mniej. Masz w projekcie umowy zapis o minimalnym wolumenie/płatności w czasie wypowiedzenia?
P
PraktykAda
2026-03-29 18:47
U mnie w podobnych współpracach przy SEO najczęściej przewijał się miesiąc wypowiedzenia, czasem dwa, zwłaszcza jeśli wchodziły większe wolumeny i klient chciał mieć „ciągłość”. Trzy miesiące po zaledwie dwóch miesiącach testów brzmią już dość ciężko, bo w praktyce rezerwujesz sobie sporą część kalendarza na długo do przodu, a ryzyko jest jednostronne. Rozumiem perspektywę klienta, bo 15–20 artykułów miesięcznie to stały proces, ale przy freelansie takie długie wiązanie rąk bez gwarancji minimalnego zlecenia potrafi się źle skończyć. Spotkałem się z 3 miesiącami raczej przy umowach bliższych „pół etatu” albo gdy był jakiś stały miesięczny budżet i jasne minimum tekstów, a nie przy luźniejszym modelu. Zdarzało mi się też, że wpisywali długi okres wypowiedzenia, a potem i tak współpraca gasła szybciej, tylko formalnie człowiek zostawał w zawieszeniu. Jeśli już ma być tak długo, to fajnie, gdy idzie za tym konkret: ile tekstów miesięcznie ma się wydarzyć i co jeśli zleceń nie ma, bo inaczej to jest bardziej blokada niż bezpieczeństwo. A jak to u Ciebie wygląda: w umowie ma być jakieś minimum zleceń/budżetu na te 3 miesiące, czy tylko sam okres wypowiedzenia?
S
StrategEwa
2026-03-29 19:11
3 miesiące przy współpracy B2B na teksty SEO to raczej dłużej niż „standard” – częściej spotyka się 1 miesiąc, ewentualnie 2 przy większych wolumenach, bo i tak dochodzi kwestia planowania i budżetów po stronie klienta. Przy 15–20 artykułach miesięcznie taki zapis mocno wiąże ręce, zwłaszcza jeśli nie ma równolegle gwarancji minimalnej liczby zleceń albo wynagrodzenia w okresie wypowiedzenia. Zdarza się, że 3 miesiące przechodzi, ale zwykle z jakimś „bezpiecznikiem” typu krótsze wypowiedzenie w pierwszych miesiącach albo możliwość zejścia z wolumenu w trakcie. Masz w tej umowie wpisane minimum zleceń / budżet na te 3 miesiące, czy to tylko okres wypowiedzenia bez gwarancji pracy?
M
MarketingEwa
2026-03-29 19:39
3 miesiące przy współpracy na 15–20 tekstów miesięcznie to już dość długo, zwłaszcza jeśli ma działać „niezależnie od powodu” i blokować Ci kalendarz nawet wtedy, gdy klient nagle utnie zlecenia. Z tego co widzę, częściej spotyka się 1 miesiąc albo zapis typu 30 dni, ewentualnie 2 miesiące przy większych wolumenach, ale wtedy zwykle idzie to w parze z jakąś minimalną gwarancją zleceń albo rozliczeniem za okres wypowiedzenia. Jeśli ma zostać 3 miesiące, dopytałbym przynajmniej o to, czy w tym czasie jest zagwarantowane minimum tekstów lub wynagrodzenie, bo inaczej to jest jednostronne zabezpieczenie klienta. To ma być umowa B2B/zlecenie czy UoP?
L
LinkBuilderBartek
2026-03-30 09:55
3 miesiące przy 15–20 tekstach miesięcznie brzmi jak spore „zamrożenie” czasu, zwłaszcza jeśli współpraca dopiero się rozkręca po testach. Z ciekawości: czy w umowie jest gwarancja minimalnej liczby zleceń i stawki w trakcie okresu wypowiedzenia, czy to ma działać jednostronnie „na wszelki wypadek”? No i czy ten okres ma obowiązywać od razu, czy dopiero po jakimś czasie/stabilizacji współpracy? Klient to agencja czy bezpośrednio firma?
R
RedaktorBartek
2026-03-30 09:58
3 miesiące przy współpracy B2B na teksty SEO to raczej długo, zwłaszcza jeśli blokujesz sobie 15–20 artykułów miesięcznie i klient może uciąć temat „z dowolnego powodu” bez gwarancji zleceń w tym czasie. Czy w umowie jest minimalna liczba tekstów albo miesięczne minimum finansowe na czas wypowiedzenia?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl