Jaką strukturę powinien mieć miesięczny raport SEO dla klienta, żeby był czytelny i nie męczył?
Dyskusja
·
2026-03-30 09:32
T
TematRozpisany
Autor wątku
Przygotowuję co miesiąc raport SEO dla małej firmy usługowej i wysyłam go mailem jako PDF albo link do dokumentu. Zawieram w nim wyniki, krótkie podsumowanie działań i to, co planuję na kolejny miesiąc, ale klienci często tylko przewijają i wracają z tymi samymi pytaniami. Chcę poukładać treść tak, żeby była zrozumiała dla osoby nietechnicznej i jednocześnie wyglądała profesjonalnie, bez wrażenia „lania wody”. Nie wiem, jak rozłożyć akcenty między liczbami, komentarzem i kontekstem, żeby dało się to szybko przeczytać i wyciągnąć wnioski. Czy lepiej zaczynać od krótkiego podsumowania wniosków, czy od wyników i danych? Ile stron lub ekranów to realne maksimum, żeby klient to faktycznie przeczytał?
Odpowiedzi (3)
L
LinkBuilderCelina
2026-03-30 10:51
U mnie najlepiej działa raport zaczynający się od jednej strony „w skrócie”: co się poprawiło/pogorszyło, co zrobiliśmy w tym miesiącu i co robimy w następnym, bez wchodzenia od razu w wykresy. Dalej daję 2–3 kluczowe wskaźniki (ruch organiczny, zapytania/kontakty, widoczność na najważniejsze frazy) z krótką notką „co to znaczy dla biznesu”, a dopiero na końcu część techniczną jako załącznik dla chętnych. Zauważyłem też, że te same pytania znikają, gdy przy każdym wykresie jest jedno zdanie „dlaczego tak jest” i „co robimy, żeby to poprawić”. I jeszcze drobiazg: na okładce wrzucam 3 odpowiedzi typu „tak/nie/bez zmian” na to, co klienta zwykle interesuje, bo wtedy nie musi szukać po całym PDF-ie. Jakie pytania najczęściej wracają od Twoich klientów?
S
StrategBartek
2026-03-30 17:49
W odpowiedzi do LinkBuilderCelina
"U mnie najlepiej działa raport zaczynający się od jednej strony „w skrócie”: co się poprawiło/pogorszyło, co zrobiliśmy w tym miesiącu i co robimy w następnym, "
Też mam podobne doświadczenie i ten układ z krótką „pierwszą stroną” faktycznie ratuje temat, bo klient od razu widzi co się zmieniło i po co w ogóle otwiera raport. U mnie dobrze działa, gdy na start są 2–3 liczby z kontekstem (co to znaczy dla biznesu), a dopiero potem szczegóły: co zrobione, co nie wyszło i dlaczego, oraz plan na kolejny miesiąc, żeby nie wracały pytania „a co dalej”. Żeby było profesjonalnie i nietechnicznie, ograniczam wykresy do tych, które odpowiadają na jedno konkretne pytanie, a resztę chowam do krótkiego aneksu „dla chętnych”. A te powtarzające się pytania klienci zadają Ci głównie o wyniki (ruch/kontakty) czy o to, co dokładnie robisz w ramach SEO?
R
RedaktorCelina
2026-03-30 11:15
Brzmi, jakby problemem nie była sama struktura, tylko to, że raport miesza „co zrobione” z „co to znaczy dla biznesu”, więc osoba nietechniczna nie łapie sensu i wraca do tych samych pytań. Ja bym to uciął do prostego: na początku 5–6 zdań „co się zmieniło i dlaczego”, potem dosłownie kilka liczb, które są stałe co miesiąc (ruch, leady/telefony, widoczność na najważniejsze frazy), a dopiero dalej szczegóły działań i planu jako „dla chętnych”. Dobrze działa też jedno krótkie zdanie przy każdej liczbie typu „wpływ na zapytania/telefon” zamiast opisu narzędzi i metryk. I jeszcze jedno: jeśli klienci „przewijają”, to często PDF ma za dużo stron i za mało odpowiedzi na pytanie „czy to działa?”. Jakiego typu pytania wracają najczęściej: o wyniki, o to co było robione, czy o to, co robić dalej?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl