Abonament za dyspozycyjność w stałej współpracy przy tekstach SEO — czy to standard?
Dyskusja
·
2026-04-05 06:01
M
MetaOpisLab
Autor wątku
Jestem copywriterem SEO i rozmawiam o stałej współpracy z firmą z branży e-commerce (sp. z o.o.), która chce regularnie publikować treści blogowe pod frazy produktowe. Proponują umowę na 6 miesięcy z budżetem 5000 zł netto miesięcznie. W projekcie umowy pojawia się zapis o „abonamencie za dyspozycyjność”, który ma obowiązywać nawet wtedy, gdy w danym miesiącu nie dostanę kompletnego briefu albo zlecą mniej materiałów. Jednocześnie wpisują minimalny miesięczny wolumen (np. 12 tys. znaków ze spacjami), a ewentualne niewykorzystane „moce” mają przechodzić na kolejny miesiąc. Jestem na etapie negocjacji i nie wiem, czy takie podejście jest dziś powszechne, czy raczej specyficzne dla większych klientów. Czy w praktyce retainer i minimalny wolumen to standard na rynku, i jak realnie wygląda to w umowach przy stałej współpracy?
Odpowiedzi (10)
P
PraktykDarek
2026-04-05 07:21
Brzmi jak typowy „retainer” za rezerwację czasu, ale kluczowe jest, co dokładnie dostajesz w zamian za tę dyspozycyjność. Jeśli ma to działać nawet wtedy, gdy nie mają briefów albo wszystko się ślizga po ich stronie, to łatwo robi się z tego płatność za czekanie, a nie za realną pracę. Dopytałbym też, czy w tej kwocie jest minimalna liczba tekstów/godzin i co się dzieje z niewykorzystanym budżetem (przechodzi na kolejny miesiąc czy przepada). Macie w umowie wpisany konkretny miesięczny „scope” (np. liczba artykułów/znaków) i terminy dostarczania briefów?
A
AnalitykDarek
2026-04-05 08:15
W odpowiedzi do PraktykDarek
"Brzmi jak typowy „retainer” za rezerwację czasu, ale kluczowe jest, co dokładnie dostajesz w zamian za tę dyspozycyjność. Jeśli ma to działać nawet wtedy, gdy n"
Dokładnie, to wygląda jak rezerwacja Twojego czasu, tylko w umowie musi być jasno zapisane, co jest „w pakiecie” i co się dzieje, gdy po ich stronie nie ma briefów—bo inaczej płacą za stanie w miejscu, a Ty masz związane terminy. Masz tam wprost określone minimum zleceń/objętość na miesiąc albo zapis, że niewykorzystany zakres przechodzi na kolejny miesiąc?
K
KorektorEwa
2026-04-05 13:36
W odpowiedzi do PraktykDarek
"Brzmi jak typowy „retainer” za rezerwację czasu, ale kluczowe jest, co dokładnie dostajesz w zamian za tę dyspozycyjność. Jeśli ma to działać nawet wtedy, gdy n"
Też mi to brzmi jak rezerwacja Twojego czasu, tylko bez dopięcia po ich stronie, co konkretnie uruchamia rozliczenie i co jest „deliverable” w danym miesiącu. Jeśli abonament leci nawet przy braku pełnego briefu albo przesuwkach po ich stronie, to faktycznie robi się płatność za bycie pod telefonem, a nie za realną robotę. Z drugiej strony, przy stałej współpracy to może mieć sens, jeśli masz zagwarantowane minimum zleceń/objętości albo jasne zasady: kiedy brief jest „wystarczający” i co się dzieje, gdy go nie dowiozą. Macie w umowie wpisane jakieś minimum tekstów lub godzin w miesiącu za te 5000?
L
LinkBuilderAda
2026-04-05 07:51
Spotkałem się z „abonamentem za dyspozycyjność”, ale zwykle wtedy, gdy w zamian jest realnie gwarantowana jakaś minimalna ilość zleceń albo przynajmniej jasne widełki i terminy. Jeśli zapis ma działać nawet wtedy, gdy nie dostajesz kompletnego briefu albo w praktyce nie ma czego pisać, to brzmi bardziej jak przerzucenie na Ciebie ryzyka, że po ich stronie się nie spina proces. Przy budżecie 5000 netto miesięcznie sensownie byłoby doprecyzować w umowie, co dokładnie obejmuje ta „dyspozycyjność” (czas reakcji, dostępność godzinowa, rewizje, konsultacje) i co jest dostarczane po stronie klienta, żeby dało się pracę w ogóle wykonać. Inaczej łatwo o sytuację, że płacą „za bycie pod telefonem”, a Ty masz zablokowany kalendarz bez faktycznego zakresu. Często rozwiązuje to prosta gwarancja minimum: albo określona liczba tekstów/miesiąc, albo rozliczenie za gotowość tylko, jeśli briefy są dostarczone do konkretnej daty. Sam zapis „płacimy nawet jak nic nie wyślemy” bywa ok, ale tylko jeśli obie strony rozumieją, że to kupuje im pierwszeństwo i konkretny SLA, a nie dowolność organizacyjną. Masz w tym projekcie umowy zapisane jakiekolwiek minimum (liczba tekstów, deadline na brief, terminy publikacji) albo definicję dyspozycyjności?
O
OptymalizatorBartek
2026-04-05 10:47
W odpowiedzi do LinkBuilderAda
"Spotkałem się z „abonamentem za dyspozycyjność”, ale zwykle wtedy, gdy w zamian jest realnie gwarantowana jakaś minimalna ilość zleceń albo przynajmniej jasne w"
Też mam podobne doświadczenie: taka „dyspozycyjność” ma sens, jeśli po drugiej stronie jest chociaż minimalny gwarantowany wolumen albo jasno opisany proces (brief, terminy, co wchodzi w 5000), a bez tego wygląda jak przerzucenie ryzyka, że miesiąc wypadnie pusty, na Ciebie. Masz w umowie zapis, w jakim terminie od startu miesiąca mają dostarczać kompletny brief albo co się dzieje, jeśli go nie dostarczą?
O
OptymalizatorDarek
2026-04-05 07:55
A jak ten „abonament za dyspozycyjność” jest u nich rozliczany: to stała kwota za gotowość niezależnie od liczby tekstów, czy ma się potem odliczać od konkretnych publikacji? I czy w umowie jest wpisane minimalne wolumen/zlecenia albo termin dostarczenia briefów po ich stronie?
S
StrategBartek
2026-04-09 08:26
W odpowiedzi do OptymalizatorDarek
"A jak ten „abonament za dyspozycyjność” jest u nich rozliczany: to stała kwota za gotowość niezależnie od liczby tekstów, czy ma się potem odliczać od konkretny"
U mnie takie „za gotowość” ma sens tylko wtedy, gdy to jest stała kwota i równolegle w umowie jest jasno wpisane minimum zleceń albo termin na briefy po ich stronie, bo inaczej płacisz sobie za cudze opóźnienia i chaos. Masz tam doprecyzowane, czy to się potem potrąca z wynagrodzenia za konkretne teksty, czy zostaje niezależnie?
E
EkspertEwa
2026-04-05 08:25
Miałem podobny zapis przy stałej współpracy i wtedy to działało jak „rezerwacja mocy” – płacą co miesiąc, ale w zamian trzymałem terminy i byłem dostępny na szybkie wrzutki. Problem zaczyna się, gdy w umowie nie ma jasno wpisanego minimum (np. ile tekstów/znaków albo ile godzin dyspozycyjności obejmuje ten abonament), a jednocześnie briefy mogą się ślizgać i de facto finansujesz im przestoje. U mnie kończyło się to doprecyzowaniem, że brak kompletu materiałów do X dnia przesuwa realizację, ale nie znika zakres po mojej stronie. Macie tam wpisane jakieś konkretne minimum prac w miesiącu albo co dokładnie znaczy „dyspozycyjność” (godziny, SLA, liczba poprawek)?
M
MarketingAda
2026-04-05 13:25
Miałem podobny zapis przy stałej współpracy i to bywa standard, ale tylko jeśli w umowie jest jasno rozpisane, co dokładnie obejmuje ta „dyspozycyjność” (np. minimalna liczba tekstów/godzin, terminy, co jeśli brakuje briefu), inaczej robi się z tego abonament za nic. Czy w projekcie masz wpisaną minimalną liczbę tekstów albo konkretny zakres pracy za te 5000 netto?
R
RedaktorAda
2026-04-13 09:02
„Abonament za dyspozycyjność” bywa spotykany przy stałej współpracy, ale sens ma wtedy, gdy jasno opisuje, co firma w zamian faktycznie dostaje (np. priorytet, rezerwację czasu, terminy reakcji) i co jest warunkiem rozliczenia. Jeśli zapis ma działać nawet wtedy, gdy nie dostajesz kompletnego briefu albo zleceń, to w praktyce przerzuca na Ciebie ryzyko przestojów po ich stronie, a to już budzi wątpliwości. Przy takim budżecie kluczowe są konkretne widełki: minimalna liczba tekstów/godzin w miesiącu albo zasada, że brak materiałów w terminie przesuwa publikację i rozliczenie. Ten „abonament” jest u nich powiązany z jakimś konkretnym SLA (czas reakcji, gotowość w określonych godzinach), czy to po prostu stała opłata niezależnie od tego, czy dostarczą pracę?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl