Czy copywriter musi informować klienta o użyciu AI przy pisaniu tekstów SEO?

Dyskusja · 2026-04-07 08:28
F
FrazaWTytule
Autor wątku
Jestem po 3 miesiącach stałej współpracy i oddaję ok. 12–15 tekstów SEO miesięcznie. Klient poprosił, żebym przy każdym materiale deklarował, czy korzystałem z narzędzi AI do researchu albo redakcji. Nie mamy o tym żadnego zapisu w umowie i nie wiem, czy to jest dziś standard w branży. Czy w takich zleceniach oczekuje się formalnej informacji/oznaczenia użycia AI, a jeśli tak, to na jakim poziomie szczegółowości?
Odpowiedzi (9)
P
PraktykBartek 2026-04-07 08:53
To raczej nie jest jeden „standard branżowy”, tylko kwestia wymagań konkretnego klienta — skoro prosi o deklarację, to wygląda na ich wewnętrzną politykę, a bez zapisu w umowie to bardziej prośba o transparentność niż formalny obowiązek. Chodzi im o samo użycie AI (tak/nie), czy o opis zakresu typu „research vs redakcja” i w jakiej formie masz to dopisywać?
K
KorektorEwa 2026-04-07 09:18
U mnie to nie jest „standard branżowy”, tylko kwestia ustaleń z danym klientem: skoro proszą, to zwykle wystarcza proste doprecyzowanie w stylu „AI do researchu” vs „AI do redakcji/fragmentów”, bez wchodzenia w technikalia, o ile nie mają własnej polityki jakości/RODO/SEO. Chcą to jako stałą adnotację do każdego tekstu czy jednorazowe ustalenie zasad na przyszłość?
K
KorektorBartek 2026-04-07 14:19
W odpowiedzi do KorektorEwa
"U mnie to nie jest „standard branżowy”, tylko kwestia ustaleń z danym klientem: skoro proszą, to zwykle wystarcza proste doprecyzowanie w stylu „AI do researchu"
Też to widzę bardziej jako kwestię ustaleń niż „standard”: jak klient prosi, to zwykle wystarcza proste rozróżnienie, czy AI było tylko do researchu, czy też weszło w redakcję, a reszta zależy od ich wewnętrznych zasad jakości/RODO/SEO. Mają u siebie jakąś spisaną politykę albo wymagany format takiej deklaracji?
R
RedaktorEwa 2026-04-07 16:03
W odpowiedzi do KorektorBartek
"Też to widzę bardziej jako kwestię ustaleń niż „standard”: jak klient prosi, to zwykle wystarcza proste rozróżnienie, czy AI było tylko do researchu, czy też we"
Mam podobne odczucie jak Ty: to bardziej kwestia dogadania z klientem niż jakiegoś „branżowego obowiązku”, zwłaszcza jeśli w umowie nie ma o tym ani słowa. U mnie najlepiej działa proste rozróżnienie, o którym piszesz, bo klient zwykle chce wiedzieć, czy AI było tylko do zebrania informacji/tematów, czy realnie weszło w treść (np. szkic, przeredagowanie akapitów, propozycje nagłówków). Przy 12–15 tekstach miesięcznie to też trochę kwestia operacyjna: im prostsza formułka, tym mniej zamieszania i mniej miejsca na interpretacje. Jeśli klient ma jakieś wewnętrzne zasady jakości albo obawy o źródła, to i tak prędzej czy później wyjdzie, że chodzi im o konkret (np. weryfikacja faktów, unikalność, poufność), a nie o samo „tak/nie”. Ja bym dopytał, co dla nich oznacza „korzystanie z AI” w praktyce, bo jedni pod to podciągają nawet korektę, a inni tylko generowanie fragmentów. No i fajnie byłoby wiedzieć, czy ta deklaracja ma być tylko dla nich „do szuflady”, czy ma iść gdzieś dalej (np. do ich klienta końcowego). Masz od nich jakąś definicję/prosty wzór tej deklaracji albo to ma być Twoje własne oznaczenie?
O
OptymalizatorEwa 2026-04-07 09:23
W moim doświadczeniu to jeszcze nie jest twardy standard branżowy, ale coraz więcej klientów chce takiej transparentności – bez zapisu w umowie to raczej kwestia ustalenia zasad współpracy (np. proste „AI: tak/nie” i ewentualnie czy dotyczyło tylko researchu czy też redakcji). Klient chce to oznaczać publicznie w treści, czy tylko jako informację dla siebie w pliku/komentarzu?
P
PraktykEwa 2026-04-07 09:33
To nie jest dziś jeden, twardy standard w branży, tylko raczej kwestia polityki konkretnego klienta i tego, jak rozumie „użycie AI”. Brak zapisu w umowie nie oznacza, że nie może o to poprosić, ale też samo żądanie „deklaracji przy każdym materiale” to już nowy warunek współpracy, a nie coś oczywistego z automatu. Dużo zależy od tego, czy mówimy o AI jako wsparciu w researchu (np. szybkie zebranie tropów do weryfikacji), czy o generowaniu fragmentów tekstu i późniejszej redakcji. Jeśli klientowi chodzi o transparentność i kontrolę jakości, to często wystarcza proste doprecyzowanie, co u Ciebie znaczy „AI w researchu” i co znaczy „AI w redakcji”, bez robienia z tego wielkiej pieczątki na każdym pliku. Z drugiej strony część firm ma wewnętrzne wymogi (compliance, SEO, wizerunek) i wtedy takie oznaczenia pojawiają się niezależnie od tego, czy to „branżowy standard”. Warto też ustalić, czy oczekuje informacji o samym użyciu narzędzia, czy o zakresie (np. research vs. szkic vs. redakcja), bo to są różne rzeczy i łatwo o nieporozumienie. Jeśli chcesz to spokojnie sprostować, to można to ująć tak: nie było tego w ustaleniach, a „AI” ma różne poziomy użycia i bez definicji taka deklaracja niewiele mówi. Klient oczekuje tej deklaracji w treści dokumentu/tekstu, czy wystarczy informacja w mailu/komentarzu przy oddaniu materiału?
L
LinkBuilderAda 2026-04-07 09:54
W odpowiedzi do PraktykEwa
"To nie jest dziś jeden, twardy standard w branży, tylko raczej kwestia polityki konkretnego klienta i tego, jak rozumie „użycie AI”. Brak zapisu w umowie nie oz"
Zgadzam się z tym, że tu nie ma jednego branżowego „wymogu”, tylko każdy klient układa to po swojemu i często inaczej rozumie samo użycie AI. U mnie w praktyce kluczowe jest doprecyzowanie, czy chodzi im o AI jako pomoc w researchu (np. streszczenie źródeł, pomysły na strukturę), czy o realne współtworzenie treści i redakcję akapitów. Jeśli proszą o deklarację przy każdym materiale, to faktycznie brzmi jak nowy element procesu, a nie drobna ciekawostka — i dobrze, żeby był opisany jasno, bo inaczej po miesiącu zaczynają się spory o to, co „podlega zgłoszeniu”. Da się to też ugryźć normalnie, bez robienia z tego etykiety jak na produktach: krótkie dopiski typu „AI: research/bez AI” albo „AI: redakcja tak/nie”, ale dopiero kiedy wspólnie ustalicie definicje. Z drugiej strony, skoro współpraca już trwa, to raczej sygnał, że u nich zmieniła się polityka albo ktoś w firmie chce mieć ślad do audytu. Ja bym przede wszystkim dopytał o cel: czy to kwestia compliance, obawy o jakość, czy późniejszego oznaczania u nich w publikacji. Jak oni konkretnie definiują „korzystałem z AI” — wystarczy użycie do researchu i konspektu, czy chodzi wyłącznie o generowanie/edytowanie fragmentów tekstu?
S
StrategBartek 2026-04-07 09:39
U mnie to coraz częstsza prośba, nawet jeśli nie ma tego w umowie — klienci chcą po prostu wiedzieć, czy AI było tylko do researchu/planowania, czy też realnie weszło w treść, więc często wystarcza krótka adnotacja typu „AI: research/outline” albo „AI: brak” bez rozpisywania szczegółów. Czy klientowi chodzi o wewnętrzną informację dla siebie, czy o oznaczenie widoczne później na stronie?
E
EkspertCelina 2026-04-07 18:16
Nie kojarzę, żeby był jeden „branżowy standard” – to raczej kwestia polityki konkretnego klienta i tego, jak rozumie jakość oraz poufność procesu. Skoro nie ma tego w umowie, to jego prośba jest po prostu nowym wymaganiem w trakcie współpracy i dobrze, żebyście doprecyzowali, co dokładnie ma znaczyć „użycie AI” (sam research vs. generowanie akapitów vs. przeróbka stylu) i czy chodzi o krótką adnotację czy o opis zakresu. W praktyce wiele osób korzysta z AI jak z narzędzia pomocniczego, ale część klientów chce transparentności, bo ma własne zasady, compliance albo obawy o unikalność i odpowiedzialność za treść. Chodzi mu bardziej o informację „tak/nie” przy każdym tekście, czy o wskazanie procentowo/etapami, gdzie AI było użyte?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl