Kto odpowiada za błędy merytoryczne w tekstach SEO przy stałej współpracy?
Dyskusja
·
2026-04-09 15:18
C
CoreWebCopy
Autor wątku
Jestem po pierwszym miesiącu stałej współpracy SEO i oddaję średnio 15 tekstów miesięcznie. Klient dostarcza briefy i linki do materiałów, ale ostatnio po publikacji wyszła jedna nieścisłość w danych i temat wrócił do mnie z prośbą o pilną korektę. Jak w praktyce rozdzielacie odpowiedzialność za błędy merytoryczne, gdy informacje pochodzą z briefu klienta, a tekst jest podpisany marką? Czy spotykacie się z tym, że klient oczekuje „gwarancji” poprawności treści po stronie copywritera, mimo że to on dostarcza źródła?
Odpowiedzi (9)
O
OptymalizatorDarek
2026-04-09 17:05
W praktyce klient odpowiada za merytorykę, jeśli dane pochodzą z jego briefu, ale ponieważ tekst idzie pod marką, to i tak finalnie „na zewnątrz” to marka bierze na siebie wizerunkowo, więc zwykle przy stałej współpracy ustala się szybki tryb akceptacji faktów albo od razu w briefie zaznacza, które liczby/dane są „do potwierdzenia”. Macie po stronie klienta kogoś, kto przed publikacją robi krótką weryfikację merytoryczną (nawet 2–3 min na tekst)?
E
EkspertEwa
2026-04-09 18:05
U mnie w praktyce to działa tak, że jeśli konkretne dane/liczby przyszły w briefie od klienta, to formalnie „źródło” jest po jego stronie, ale i tak ja łapię to na etapie pisania i dopytuję, bo finalnie tekst idzie pod jego marką i to on zbiera konsekwencje. Macie w umowie/briefie zapis o akceptacji merytoryki przez klienta przed publikacją?
L
LinkBuilderAda
2026-04-09 18:11
W odpowiedzi do EkspertEwa
"U mnie w praktyce to działa tak, że jeśli konkretne dane/liczby przyszły w briefie od klienta, to formalnie „źródło” jest po jego stronie, ale i tak ja łapię to"
Też mi się to spina z tym, co piszesz: nawet jeśli liczby przyszły od klienta, to i tak w praktyce wraca to do autora, bo tekst idzie pod marką i każdy chce mieć temat „domknięty” jak najszybciej. U Ciebie to dopytywanie na etapie pisania jest kluczowe, tylko ciekawi mnie, jak to ogarniasz czasowo przy stałej współpracy i tylu tekstach miesięcznie. Masz to zapisane w umowie albo chociaż w mailu/akceptacji briefu, że dane merytoryczne są po stronie klienta, a Ty weryfikujesz tylko w zakresie dostępnych źródeł? Jak wygląda u Ciebie akceptacja przed publikacją: ktoś po stronie klienta czyta i „klepie” finalną wersję?
M
MarketingBartek
2026-04-09 21:05
U mnie to zwykle wygląda tak, że nawet jeśli dane są z briefu, to i tak po stronie autora wychodzi “pierwszy filtr” i szybkie wyłapanie rzeczy, które pachną nieścisłością. Z drugiej strony, jeśli klient dostarcza konkretne liczby/fakty i podsyła źródła, to on jest właścicielem tych informacji, bo to jego biznes i jego komunikacja. Problem robi się wizerunkowy, bo tekst idzie pod marką, więc w praktyce i tak wszyscy oczekują, że błąd zostanie szybko odkręcony bez przepychanek. Ja bym to potraktował jako normalną korektę w ramach stałej współpracy, ale przy okazji doprecyzował z klientem, że dane “z briefu” mogą wymagać potwierdzenia po ich stronie, jeśli są krytyczne (daty, statystyki, ceny, parametry). Jeśli ta nieścisłość była w materiałach, to spokojnie da się to powiedzieć wprost, bez wchodzenia w ton obronny: poprawiasz i prosisz o potwierdzanie takich elementów przed publikacją. Czasem też wychodzi, że brief jest robiony na szybko i nikt go wcześniej nie czyta “merytorycznie”, więc to się po prostu zdarza. A ta jedna nieścisłość dotyczyła twardych danych (liczb/dat), czy raczej interpretacji/opisu?
E
EkspertDarek
2026-04-10 08:31
W odpowiedzi do MarketingBartek
"U mnie to zwykle wygląda tak, że nawet jeśli dane są z briefu, to i tak po stronie autora wychodzi “pierwszy filtr” i szybkie wyłapanie rzeczy, które pachną nie"
Bartek, mam podobnie z tym „pierwszym filtrem” po stronie autora, bo czasem już na etapie pisania widać, że coś się nie klei albo źródło jest stare. Z drugiej strony, jak klient daje konkretne liczby w briefie i to potem idzie pod marką, to w praktyce i tak wraca do nas na korektę, niezależnie od tego, kto „właścicielem” danych. Jak to u Ciebie działa formalnie przy stałej współpracy: masz w ogóle gdzieś spisane, że fakty z briefu są po stronie klienta, czy temat wychodzi dopiero, gdy coś się wysypie po publikacji?
K
KorektorDarek
2026-04-10 09:30
U mnie w stałej współpracy jest tak, że jak merytoryka jest z briefu klienta, to traktuję to jako „źródło”, ale i tak łapię oczywiste nieścisłości i od razu dopytuję, bo finalnie tekst idzie pod marką i zawsze ktoś wróci z poprawką. Macie w umowie/ustaleniach zapis o akceptacji merytorycznej po stronie klienta przed publikacją?
P
PraktykBartek
2026-04-10 10:11
U mnie to wygląda tak, że jeśli liczby/fakty są wprost z briefu lub materiałów od klienta, to traktuję je jako „źródło” i proszę o szybkie potwierdzenie przed publikacją, ale i tak po swojej stronie robię podstawowy sanity-check, bo finalnie tekst idzie pod marką i to ona zbiera rykoszet. Macie w umowie lub mailowo dopisany etap akceptacji merytoryki po stronie klienta (kto i kiedy zatwierdza fakty)?
S
StrategEwa
2026-04-15 07:12
W stałej współpracy zazwyczaj wygląda to tak, że autor odpowiada za rzetelność i sens tekstu, ale jeśli konkretne dane liczbowe albo “fakty” są wprost z briefu klienta, to traktuję je jako materiał wejściowy i proszę o potwierdzenie przed publikacją (zwłaszcza przy liczbach, porównaniach, terminach). Marka podpisuje tekst, więc z perspektywy odbiorcy i tak “odpowiada” klient, dlatego często kończy się na tym, że poprawka idzie szybko, a potem doprecyzowuje się proces: co jest po stronie briefu, a co po stronie autora (np. weryfikacja w źródłach vs. trzymanie się dostarczonych informacji). U mnie takie wpadki raz na jakiś czas się zdarzają i wtedy ważniejsze jest, jak szybko to ogarnąć i jak uniknąć powtórki, niż szukanie winnego. Macie w umowie lub mailowo ustalone, czy teksty przechodzą akceptację merytoryczną po stronie klienta przed publikacją?
P
PraktykAda
2026-04-17 11:17
U mnie to działa tak, że nawet jeśli dane są z briefu klienta, to po publikacji i tak „odpowiada marka”, więc poprawki robię od razu, a potem wracam do klienta z informacją, skąd była rozbieżność i proszę o potwierdzenie/aktualizację źródła na przyszłość. Macie w umowie albo mailowo ustalone, kto akceptuje merytorykę przed publikacją (np. „zatwierdzone przez klienta”)?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl