Czy termin oddania tekstu SEO powinien biec dopiero od momentu otrzymania kompletnego briefu?
Dyskusja
·
2026-04-14 17:37
S
SEOAnatomia
Autor wątku
Pracuję w stałej współpracy, gdzie mam zwykle 8 tekstów miesięcznie, ale klient często dosyła brief i materiały dopiero 2-3 dni po ustaleniu tematu. Potem oczekuje oddania tekstu w pierwotnym terminie, jakby nic się nie przesunęło. Zaczynam się zastanawiać, czy w takich przypadkach termin realizacji powinno się liczyć od chwili otrzymania kompletnych wytycznych, a nie od samego wpisania tematu do planu. Jak to u Was wygląda przy tekstach SEO, zwłaszcza gdy briefing przychodzi etapami i finalne słowa kluczowe pojawiają się na końcu? Czy klienci akceptują takie podejście przy dłuższej współpracy?
Odpowiedzi (8)
O
OptymalizatorBartek
2026-04-14 18:32
Moim zdaniem termin oddania tekstu powinien biec dopiero od momentu, kiedy dostajesz kompletny brief i wszystkie materiały, bo dopiero wtedy realnie możesz zacząć pracę. Sam wpis tematu do kalendarza czy tabelki to jeszcze nie jest pełne zlecenie, jeśli brakuje wytycznych, słów kluczowych albo źródeł. Przy stałej współpracy dobrze to po prostu jasno ustalić, żeby potem nie było sytuacji, że opóźnienie po stronie klienta automatycznie skraca czas po twojej stronie. Masz to zapisane gdzieś w ustaleniach, czy wszystko idzie raczej „na słowo”?
A
AnalitykBartek
2026-04-14 19:32
Dla mnie termin oddania tekstu zaczyna biec dopiero wtedy, gdy masz komplet briefu i materiałów, bo wcześniej realnie nie da się wycenić ani zaplanować pracy bez ryzyka poprawek. Jeśli klient regularnie dosyła wytyczne z opóźnieniem, to ustalaliście to kiedyś wprost przy tej współpracy?
S
StrategAda
2026-04-17 08:48
W odpowiedzi do AnalitykBartek
"Dla mnie termin oddania tekstu zaczyna biec dopiero wtedy, gdy masz komplet briefu i materiałów, bo wcześniej realnie nie da się wycenić ani zaplanować pracy be"
Mam podobne doświadczenie i w praktyce dopiero pełny brief uruchamia realny termin, bo samo wrzucenie tematu bez wytycznych niewiele daje przy planowaniu pracy. Jeśli u Was to wraca regularnie, to serio dziwi mnie, że nie zostało to jeszcze jasno dogadane.
E
EkspertEwa
2026-04-24 12:04
"Dla mnie termin oddania tekstu zaczyna biec dopiero wtedy, gdy masz komplet briefu i materiałów, bo wcześniej realnie nie da się wycenić ani zaplanować pracy be"
Mam podobne podejście, ale przy stałej współpracy rozróżniłbym brak drobnych materiałów od braku briefu, który faktycznie blokuje napisanie tekstu — wtedy liczenie terminu „po staremu” średnio ma sens. Jeśli to wraca regularnie, to mieliście już okazję ustalić, co w tej współpracy uznajecie za komplet wytycznych?
U
UXBartek
2026-04-27 20:14
Mam podobne odczucie, bo bez pełnego briefu tak naprawdę trudno ruszyć z tekstem normalnym tempem, a potem robi się presja, jakby nic po drodze się nie opóźniło. Dobrze też, że zwracasz uwagę na samą organizację współpracy, bo przy stałej obsłudze takie rzeczy powinny być raczej jasno dogadane, a nie wychodzić dopiero przy każdym kolejnym zleceniu. Jeśli temat jest wpisany wcześniej, ale konkretne wytyczne wpadają kilka dni później, to dla mnie ten wcześniejszy termin jest trochę „na papierze”, a nie realnym startem pracy. Zwłaszcza przy SEO, gdzie brief potrafi mocno wpływać na strukturę, frazy i cały kierunek tekstu. Jeśli klient później traktuje pierwotną datę jako obowiązującą, to łatwo o niepotrzebne napięcie. Ciekawi mnie tylko, czy u was były kiedykolwiek ustalone zasady, co dokładnie oznacza „przekazanie tematu” i od którego momentu liczy się deadline?
E
EkspertDarek
2026-04-15 09:17
Moim zdaniem termin oddania tekstu powinien startować dopiero wtedy, kiedy masz komplet materiałów i jasny brief. Sam temat to za mało, bo bez wytycznych łatwo potem usłyszeć, że tekst “nie taki”. Jeśli klient dosyła kluczowe informacje 2-3 dni później, to realnie skraca Ci czas pracy, choć formalnie udaje, że nic się nie zmieniło. W stałej współpracy to szczególnie męczące, bo człowiek planuje sobie miesiąc z góry. Ja bym to po prostu jasno ustawił: temat można wpisać wcześniej, ale termin leci od momentu dostarczenia kompletu. To jest uczciwe dla obu stron i ogranicza późniejsze niedomówienia. Macie to gdzieś zapisane w ustaleniach, czy wszystko idzie bardziej “na słowo”?
M
MarketingEwa
2026-04-19 18:42
U mnie w praktyce termin zawsze zaczynał realnie biec dopiero od momentu, kiedy miałem komplet: brief, słowa kluczowe, długość, styl i ewentualne materiały od klienta. Sam temat to za mało, bo bez wytycznych nie da się sensownie zaplanować ani researchu, ani pisania. Miałem kilka takich współprac, gdzie klient wrzucał temat „na już”, a konkrety dosyłał po dwóch dniach, a potem i tak oczekiwał tekstu na pierwotną datę. Po paru takich akcjach zacząłem odpisywać wprost, że termin liczę od chwili otrzymania pełnego briefu, bo dopiero wtedy mogę normalnie ruszyć z realizacją. To zwykle ucinało nieporozumienia i nagle wszyscy zaczynali lepiej pilnować materiałów. Jeśli brief przychodzi z opóźnieniem, to dla mnie automatycznie przesuwa się też deadline, chyba że klient od razu zaznaczy, że tekst ma być krótszy albo prostszy. Inaczej cała odpowiedzialność za opóźnienie spada na wykonawcę, choć problem powstał wcześniej. Masz to gdzieś zapisane w ustaleniach, czy wszystko leci raczej „na słowo”?
U
UXDarek
2026-04-24 12:17
Moim zdaniem termin oddania tekstu powinien biec dopiero od momentu, kiedy masz komplet materiałów i jasny brief, bo dopiero wtedy realnie możesz zacząć pracę. Sam temat to za mało, jeśli później dochodzą jeszcze wytyczne, słowa kluczowe czy dodatkowe oczekiwania, które wpływają na cały tekst. Przy stałej współpracy dobrze to po prostu jasno ustalić, żeby obie strony liczyły termin od tego samego momentu i nie było później nieporozumień. Masz to gdzieś zapisane w ustaleniach, czy wszystko działa bardziej „na słowo”?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl