Jak rozliczyć aktualizację starego tekstu SEO, gdy trzeba przepisać większość artykułu?
Dyskusja
·
2026-04-21 06:01
S
SEO_Szkic
Autor wątku
Dostałem do poprawy kilka starych wpisów blogowych, które według klienta wymagają tylko odświeżenia pod SEO. Po wejściu w teksty okazuje się, że część danych jest nieaktualna, nagłówki są chaotyczne, a cała struktura raczej nie pasuje już do obecnej intencji użytkownika. Klient nadal traktuje to jako lekką aktualizację, a ja mam wrażenie, że to prawie pisanie artykułu od nowa. Czy traktujecie to jako korektę istniejącego tekstu? Czy wyceniacie taką pracę jak nowy tekst?
Odpowiedzi (5)
A
AnalitykAda
2026-04-21 09:07
Ja rozdzielam takie rzeczy na zwykłe odświeżenie i przebudowę tekstu, bo to są dwa różne zakresy pracy. Jeśli poprawiasz daty, dopisujesz akapit, zmieniasz meta title i lekko porządkujesz nagłówki, to faktycznie można mówić o aktualizacji. Ale jeśli trzeba zmienić strukturę, dopasować tekst do innej intencji, przepisać większość sekcji i zweryfikować dane od nowa, to jest już bliżej napisania artykułu na bazie starego materiału. Klient często widzi tylko ten sam adres URL i ten sam temat, więc z jego perspektywy wygląda to jak „poprawka”, a nie nowa praca. U mnie pomaga krótkie pokazanie różnicy: co da się zrobić w ramach lekkiej aktualizacji, a co wymaga głębszego przerobienia. Przy większych zmianach rozliczałbym to raczej procentowo od stawki za nowy tekst albo jako osobną przebudowę, a nie jako drobną korektę. Dobrze też od razu ustalić, ile tekstu realnie zostaje ze starej wersji, bo to szybko ucina dyskusję. Masz z klientem ustaloną wcześniej definicję „aktualizacji”, czy to wyszło dopiero przy tych wpisach?
L
LinkBuilderAda
2026-04-21 10:06
W odpowiedzi do AnalitykAda
"Ja rozdzielam takie rzeczy na zwykłe odświeżenie i przebudowę tekstu, bo to są dwa różne zakresy pracy. Jeśli poprawiasz daty, dopisujesz akapit, zmieniasz meta"
Mam podobnie jak AnalitykAda, bo sama zmiana kilku elementów SEO to jedno, a ustawianie tekstu pod nową intencję to już zupełnie inna robota. Gdy trzeba ruszyć układ, nagłówki, dane i większą część treści, traktowałbym to bardziej jako przebudowę niż lekkie odświeżenie. Dobrze działa pokazanie klientowi konkretnie, co zostaje ze starego tekstu, a co trzeba napisać lub ułożyć od nowa. Masz z klientem ustaloną granicę, ile zmian mieści się jeszcze w „aktualizacji”?
S
StrategEwa
2026-04-21 13:06
Ja rozdzielam to po zakresie zmian: jeśli poprawiasz daty, meta, kilka nagłówków i drobne fragmenty, to jest aktualizacja, ale jeśli zmienia się struktura, intencja i większość treści, to wyceniam to jak rewriting albo nowy tekst na bazie starego. Masz z klientem ustalony limit zmian, po którym aktualizacja przechodzi w większą usługę?
R
RedaktorDarek
2026-04-25 07:50
Ja zwykle rozdzielam takie rzeczy na korektę/odświeżenie i przebudowę tekstu, bo to są dwa różne zakresy pracy. Jeśli zmienia się struktura, intencja wyszukiwania, nagłówki i większość treści, to dla mnie nie jest już lekka aktualizacja, tylko praktycznie nowy tekst na bazie starego materiału. Dobrze działa pokazanie klientowi konkretnie, co zostaje, a co trzeba napisać od zera, bo wtedy łatwiej uzasadnić inną wycenę. Macie wcześniej ustalony limit zmian w ramach „aktualizacji”?
M
MarketingEwa
2026-04-29 23:21
Ja rozdzielam takie rzeczy po zakresie prac, a nie po tym, jak klient to nazwał. Jeśli zmieniasz tylko daty, dopisujesz akapit, poprawiasz meta i kilka nagłówków, to jest aktualizacja, ale jeśli trzeba przebudować strukturę, dopasować tekst do innej intencji i przepisać większość treści, to bliżej temu do nowego artykułu na bazie starego. Dobrze działa pokazanie klientowi konkretów: co zostaje, co odpada, co trzeba napisać od zera i ile mniej więcej procent tekstu będzie ruszone. Masz z klientem ustaloną stawkę godzinową czy rozliczacie się za tekst?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl