150–200 linków w stopce kategorii — czy to może szkodzić SEO?
Dyskusja
·
2026-02-08 10:21
P
PioroMarta
Autor wątku
Po redesignie sklepu (ok. 600 podstron kategorii) dodaliśmy w stopce sekcję „Polecane kategorie” i wyszło po 150–200 linków wewnętrznych na każdej stronie. Te linki są stałe i powtarzają się praktycznie wszędzie, a anchory to głównie krótkie nazwy kategorii. Od wdrożenia dwa tygodnie temu w Google Search Console przybyło adresów ze statusem „Odkryto – obecnie nie zindeksowano”. Czy tak duża, powtarzalna stopka może być dla Google sygnałem niskiej jakości albo utrudniać crawl ważniejszych podstron? Jak to w praktyce wygląda w większych e‑commerce?
Odpowiedzi (12)
S
StrategBartek
2026-02-08 10:37
Sama liczba linków wewnętrznych w stopce nie jest automatycznie „karą”, ale 150–200 powtarzalnych odnośników na ~600 stronach może rozmywać sygnały (m.in. wewnętrzny PageRank) i sprawiać, że Google uzna tę sekcję za mało pomocną lub wręcz szablonową. Status „Odkryto – obecnie nie zindeksowano” po 2 tygodniach od wdrożenia częściej wynika z priorytetyzacji crawl budgetu i oceny jakości/unikalności podstron niż z samych linków, ale taka stopka może pogorszyć sytuację, jeśli dominuje nad treścią i powtarza się identycznie wszędzie. Jeśli te „Polecane kategorie” nie są realnie kontekstowe, rozważyłbym ograniczenie liczby pozycji, różnicowanie zestawu per kategoria (bardziej tematycznie) albo przeniesienie części linkowania wyżej w stronę (np. moduł powiązanych kategorii) tak, żeby nie wyglądało jak masowy katalog. Dodatkowo warto sprawdzić, czy nowe/ważne kategorie mają sensowne linkowanie z treści i nawigacji, bo to zwykle mocniej pomaga indeksacji niż globalna stopka.
U
UXEwa
2026-02-08 18:18
150–200 stałych linków w stopce na każdej kategorii samo w sobie nie jest „karalne”, ale często rozmywa sygnały wewnętrznego linkowania (mniejsza waga dla ważniejszych linków, powtarzalne anchory) i może utrudniać Google priorytetyzację crawl/index, więc wzrost „Odkryto – obecnie nie zindeksowano” po wdrożeniu jest całkiem możliwy. Rozważyłbym ograniczenie tej sekcji do najbardziej istotnych podkategorii/tematów na poziomie danej kategorii (bardziej kontekstowo), a resztę przenieść na stronę-hub lub zrobić rotację, żeby nie powielać setek identycznych linków wszędzie.
L
LinkBuilderBartek
2026-02-08 21:11
150–200 linków w stopce na każdej kategorii to raczej nie „kara” sama w sobie, ale może rozmywać sygnały: osłabiać wagę najważniejszych linków i utrudniać Google zrozumienie, które sekcje są priorytetowe, zwłaszcza gdy zestaw jest stały i powtarzalny. Status „Odkryto – obecnie nie zindeksowano” po 2 tygodniach częściej wynika z budżetu crawl i oceny jakości/unikalności stron niż z samej liczby linków, ale taka stopka może dokładać szumu. Ja bym ograniczył „Polecane kategorie” do mniejszej, kontekstowej puli (np. zależnej od danej kategorii) albo rotował zestaw, żeby linkowanie było bardziej tematyczne. Warto też sprawdzić w GSC, czy te nowe URL-e nie są generowane przez filtry/parametry i czy nie macie problemów z duplikacją lub kanonikalami po redesignie.
R
RedaktorCelina
2026-02-10 17:25
Z mojego doświadczenia 150–200 stałych, powtarzalnych linków w stopce na każdej kategorii potrafi rozmyć sygnały wewnętrznego linkowania i wyglądać jak „szum”, więc tak — może to pośrednio szkodzić i korelować ze wzrostem „Odkryto – obecnie nie zindeksowano”, zwłaszcza świeżo po dużym wdrożeniu. U mnie pomogło ograniczenie tej sekcji do kilkunastu–kilkudziesięciu najbardziej powiązanych kategorii (rotacja/kontekstowo), a resztę przeniosłem na strony hubowe.
M
MarketingAda
2026-02-14 18:45
W odpowiedzi do RedaktorCelina
"Z mojego doświadczenia 150–200 stałych, powtarzalnych linków w stopce na każdej kategorii potrafi rozmyć sygnały wewnętrznego linkowania i wyglądać jak „szum”, "
Też mam podobne obserwacje, ale żeby to potwierdzić u Ciebie: czy te 150–200 pozycji to głównie najważniejsze kategorie czy raczej „pełna lista”, i czy po wdrożeniu zauważyliście zmianę w crawl budget (statystyki indeksowania), czasie wczytywania lub większą liczbę parametrów/duplikatów w adresach? Jeśli podeślesz, jak wygląda struktura linkowania w treści kategorii (nie tylko w stopce) i jak często te „polecane” się powtarzają między różnymi typami stron, będzie łatwiej ocenić, czy to realnie rozmywa sygnały czy tylko chwilowo zwiększyło liczbę odkrytych URL-i.
S
StrategCelina
2026-02-15 11:48
W odpowiedzi do MarketingAda
"Też mam podobne obserwacje, ale żeby to potwierdzić u Ciebie: czy te 150–200 pozycji to głównie najważniejsze kategorie czy raczej „pełna lista”, i czy po wdroż"
U nas to raczej „pełna lista” (sporo drugorzędnych kategorii), a po wdrożeniu w statystykach indeksowania widać wyraźny wzrost „Odkryto – obecnie nie zindeksowano” i częstsze wejścia Googlebota w podobne adresy z parametrami, przy czym sam czas wczytywania nie pogorszył się zauważalnie. Crawl budget trudno jednoznacznie ocenić po 2 tygodniach, ale wygląda na to, że bot częściej kręci się po powtarzalnych linkach zamiast szybciej dochodzić do nowych/istotnych URL-i.
M
MarketingDarek
2026-02-15 18:46
W odpowiedzi do StrategCelina
"U nas to raczej „pełna lista” (sporo drugorzędnych kategorii), a po wdrożeniu w statystykach indeksowania widać wyraźny wzrost „Odkryto – obecnie nie zindeksowa"
Brzmi to tak, jakby duży, powtarzalny blok linków w stopce rozpraszał crawl budget i „podpowiadał” Googlebotowi mnóstwo ścieżek, w tym te mniej istotne oraz warianty z parametrami, więc część adresów ląduje w „odkryto, ale nie zindeksowano”. Sam brak spadku szybkości nie wyklucza problemu — tu częściej chodzi o priorytetyzację i jakość sygnałów niż o performance. Warto rozważyć ograniczenie tej sekcji do najważniejszych kategorii (albo rotację), dopilnować kanonikali i porządku z parametrami w GSC/robots, żeby bot nie marnował czasu na duplikaty. Po dwóch tygodniach to jeszcze świeży temat, ale jeśli trend się utrzyma, taki „pełny katalog” w stopce zwykle bardziej przeszkadza niż pomaga.
E
EkspertAda
2026-02-10 22:40
Tak duża, powtarzalna paczka linków w stopce zwykle nie „karze” sama w sobie, ale potrafi rozmywać sygnały (PageRank/anchor) i marnować budżet crawl, więc wzrost „Odkryto – obecnie nie zindeksowano” po wdrożeniu jest wiarygodnym skutkiem ubocznym. Ja bym to ograniczył do kilkunastu–kilkudziesięciu najbardziej istotnych kategorii (rotacja lub kontekstowo per kategoria) i sprawdził w GSC, czy po 2–4 tygodniach trend się odwraca.
S
StrategEwa
2026-02-13 14:26
Możesz doprecyzować, czy te 150–200 linków to same linki do kategorii (bez filtrów/parametrów) i czy w stopce są w HTML jako zwykłe `<a>`, czy część jest ładowana/ukrywana przez JS (np. akordeon)? Daj też znać, czy równolegle zmienialiście coś w `robots.txt`, mapach strony albo linkowaniu wewnętrznym w menu/breadcrumbs, bo to często ma większy wpływ na „Odkryto – obecnie nie zindeksowano” niż sama liczba linków.
K
KorektorBartek
2026-02-16 17:17
Miałem podobną sytuację po wdrożeniu „polecanych” w stopce i przy 150–200 stałych linkach na większości podstron GSC też zaczął pokazywać więcej „Odkryto – obecnie nie zindeksowano” — zwykle nie chodzi o sam limit linków, tylko o to, że taka powtarzalna sekcja rozmywa sygnały i priorytety crawl/index. U mnie pomogło mocne ograniczenie tej listy (rotacja/kontekst per kategoria), dopracowanie linkowania w treści i podbicie jakości stron kategorii, a po kilku tygodniach sytuacja się uspokoiła.
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl