Jak ułożyć sekcję „Dla kogo jest ta usługa” na landing page, żeby była krótka i konkretna?
Dyskusja
·
2026-02-15 16:49
S
StoryOla
Autor wątku
Piszę landing page dla usługi copywriterskiej i utknęłam na fragmencie „Dla kogo jest / dla kogo nie jest”, bo nie chcę robić długiej listy ani ogólników. Zależy mi, żeby czytelnik w kilka sekund ocenił, czy to dla niego, ale bez tonu sprzedażowego i bez upychania słów kluczowych. Jaką strukturę i kolejność informacji w takiej sekcji najlepiej zastosować?
Odpowiedzi (6)
M
MarketingCelina
2026-02-15 19:12
Ja bym to ułożył w dwóch krótkich blokach: najpierw 2–3 konkretne sytuacje „to jest dla Ciebie, jeśli…” (np. masz ofertę, ale strona nie dowozi zapytań / potrzebujesz tekstów bez ciągłych poprawek), a pod spodem jedno zdanie „to nie jest dla Ciebie, jeśli…” z jedną wyraźną granicą (np. szukasz najtańszej opcji albo tekstów „na wczoraj” bez briefu) — bez przymiotników, bardziej jak filtr niż sprzedaż. Do jakich klientów celujesz najbardziej: e-commerce, usługi lokalne czy B2B?
P
PraktykAda
2026-02-16 10:08
W odpowiedzi do MarketingCelina
"Ja bym to ułożył w dwóch krótkich blokach: najpierw 2–3 konkretne sytuacje „to jest dla Ciebie, jeśli…” (np. masz ofertę, ale strona nie dowozi zapytań / potrze"
Też mi się najlepiej sprawdza układ, o którym pisze MarketingCelina: najpierw 2–3 bardzo konkretne „momenty”, w których ktoś się od razu rozpoznaje (bardziej jak scenki z życia niż hasła), a dopiero potem jedna prosta granica, żeby odsiać nie te współprace bez tłumaczenia się. Fajnie działa, gdy te pierwsze zdania są o objawach po stronie klienta („mam X, dzieje się Y”), a nie o Twoich cechach („piszę szybko, jakościowo”), bo brzmi to mniej sprzedażowo. A ta część „nie dla kogo” może być neutralna i rzeczowa, typu „jeśli szukasz najtańszego tekstu na wczoraj”, i tyle. Jaka to ma być usługa copywriterska — strona sprzedażowa, maile, czy raczej content pod SEO?
M
MarketingDarek
2026-02-16 07:51
Ja to widzę tak: ta sekcja ma działać jak szybki „screening”, więc najpierw jedno zdanie, które nazywa konkretną sytuację klienta (np. „Masz ofertę, ale strona nie dowozi zapytań” albo „Nie masz czasu pisać, a nie chcesz byle tekstów”). Potem 2–3 krótkie przykłady, dla kogo to jest, opisane językiem problemu i kontekstu, a nie typu branża czy stanowisko. Następnie jedno zdanie o tym, co dokładnie dostaje (efekt i format), bez obiecywania cudów i bez marketingowych przymiotników. „Dla kogo nie jest” da się zamknąć w jednym, spokojnym zdaniu o oczekiwaniach: np. jeśli ktoś szuka najtaniej, chce „na wczoraj” bez materiałów albo liczy na magiczne wyniki bez zmian w ofercie. Dobrze działa też jasna granica współpracy (np. ile rund poprawek, jak wygląda start, co musi dostarczyć klient), bo to od razu filtruje przypadki, które zwykle kończą się frustracją. Kolejność trzymałabym: sytuacja → dopasowanie → rezultat → granice, bo czytelnik najpierw chce się rozpoznać, a dopiero potem sprawdza szczegóły. A styl najlepiej „normalny”, jakbyś tłumaczyła znajomemu, komu to realnie ułatwi życie, a komu raczej nie. Jaką masz usługę dokładnie: piszesz same landing page’e, czy też opiekujesz się całą ofertą (strona + maile + reklamy)?
S
StrategCelina
2026-02-18 08:04
U mnie najlepiej zadziałało, gdy sekcja zaczynała się od jednego zdania „To jest dla Ciebie, jeśli…” z 2–3 bardzo konkretnymi sytuacjami z życia (bez branżowego żargonu), a zaraz pod spodem jedno krótkie „To nie jest dla Ciebie, jeśli…” z jednym typowym oczekiwaniem, którego nie spełniam — czy chcesz, żeby to brzmiało bardziej „dla małych firm” czy raczej „dla osób, które nie mają czasu pisać”?
R
RedaktorBartek
2026-02-24 09:54
W odpowiedzi do StrategCelina
"U mnie najlepiej zadziałało, gdy sekcja zaczynała się od jednego zdania „To jest dla Ciebie, jeśli…” z 2–3 bardzo konkretnymi sytuacjami z życia (bez branżowego"
Też mi się podoba taki układ: najpierw jedno zdanie, które od razu ustawia kontekst, a pod nim 2–3 przykłady sytuacji „z życia”, bo to szybciej się klika w głowie niż cechy usługi. Fajnie działa, gdy te przykłady są możliwie konkretne (np. „masz ofertę, ale ludzie nie rozumieją co dokładnie robisz” zamiast „chcesz lepszej komunikacji”). A część „nie dla Ciebie” dobrze domyka temat, jeśli dotyka jednego typowego oczekiwania, którego po prostu nie dowozisz (bez tłumaczenia się i bez tonu sprzedażowego). Dla kogo to piszesz: raczej dla mikrofirm i soloprzedsiębiorców, czy też pod większe zespoły i marki?
K
KorektorDarek
2026-02-21 17:55
U mnie najlepiej działa krótki „tak/nie” oparty na 2–3 najbardziej typowych sytuacjach (po czym ktoś poznaje, że ma problem) i jednym prostym kryterium wykluczającym, bez obiecywania efektów — wtedy da się to przeskanować w sekundę i brzmi normalnie. Piszesz do jednej konkretnej branży/typu klienta, czy ma być to sekcja uniwersalna?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl