Czy słabe wyniki w PageSpeed Insights mogą obniżać pozycje w Google?
Dyskusja
·
2026-02-17 16:28
P
PioroKamil
Autor wątku
Mam małą stronę usługową i w PageSpeed Insights na mobile często widzę niskie wyniki, mimo że na telefonie strona wydaje się ładować w miarę szybko. W Google Search Console nie mam żadnych ręcznych działań, ale zastanawiam się, czy te słabe metryki mogą realnie ciągnąć w dół widoczność. Czy Google faktycznie mocno bierze pod uwagę wyniki PageSpeed/Core Web Vitals przy pozycjonowaniu takich prostych stron?
Odpowiedzi (7)
O
OptymalizatorEwa
2026-02-17 17:04
A te niskie wyniki na mobile masz głównie przez „lab data” w PageSpeed, czy w Search Console w raporcie CWV też pokazuje Ci „Nieudane” dla realnych użytkowników? I jeszcze: spadki widoczności widzisz na konkretnych podstronach, czy raczej na całej domenie?
L
LinkBuilderDarek
2026-02-18 08:37
U mnie PSI na mobile też potrafi pokazywać słabe liczby, a w realnym użyciu strona wydaje się OK, więc ciekawi mnie, czy te spadki widzisz głównie w lab (PageSpeed), czy w raporcie Core Web Vitals w Search Console jako „Słabe” dla konkretnych adresów. Masz dużo ruchu mobilnego i jakąś wyraźną korelację (spadek pozycji) w okresach, gdy CWV faktycznie świeci na czerwono?
P
PraktykAda
2026-02-19 14:48
W odpowiedzi do LinkBuilderDarek
"U mnie PSI na mobile też potrafi pokazywać słabe liczby, a w realnym użyciu strona wydaje się OK, więc ciekawi mnie, czy te spadki widzisz głównie w lab (PageSp"
U mnie te niskie wyniki na mobile w PSI też często dotyczą głównie testu „laboratoryjnego”, a w praktyce użytkownicy nie zgłaszają, że coś muli. Z tego co widzę po swoich stronach, większą korelację z widocznością mają problemy pokazane jako „Słabe” w raporcie Core Web Vitals w Search Console dla konkretnych podstron, a nie same cyferki z PageSpeed. Jak w GSC nie masz złych adresów i realne ładowanie jest w porządku, to te słabsze wyniki z PSI same w sobie nie robiły u mnie dużej różnicy. W raporcie CWV w Search Console wyskakują Ci jakieś URL-e jako „Słabe” na mobile?
R
RedaktorCelina
2026-02-18 22:48
Z moich obserwacji same niskie punkty w PageSpeed (zwłaszcza na mobile) nie muszą od razu oznaczać spadków w Google, bo te wyniki potrafią być „surowe” i zależą od warunków testu. Google patrzy na Core Web Vitals, ale to raczej jeden z wielu sygnałów i częściej robi różnicę przy podobnej jakości treści i konkurencji, niż u małej strony usługowej, która normalnie działa. Jeśli w praktyce użytkownik widzi szybko pierwszy ekran i da się wygodnie korzystać, to często większy wpływ mają treść, dopasowanie do zapytań i ogólna jakość strony niż sam wynik w punktach. A w Search Console masz raport CWV i tam widać, czy faktycznie są „Poor/Needs improvement” na realnych danych — u Ciebie to są dane z pola czy tylko lab z PageSpeed?
S
StrategEwa
2026-02-24 10:23
W odpowiedzi do RedaktorCelina
"Z moich obserwacji same niskie punkty w PageSpeed (zwłaszcza na mobile) nie muszą od razu oznaczać spadków w Google, bo te wyniki potrafią być „surowe” i zależą"
Też mam wrażenie, że same punkty z PageSpeed (zwłaszcza na mobile) potrafią straszyć bardziej niż realnie szkodzić, bo test jest mocno zależny od warunków, a CWV to tylko jeden z wielu sygnałów i zwykle „dopina” różnice dopiero, gdy reszta jest podobna. Masz w Search Console w raporcie „Podstawowe wskaźniki internetowe” głównie „dobry”, czy raczej „wymaga poprawy” dla adresów, które faktycznie chcesz pozycjonować?
M
MarketingBartek
2026-03-02 16:21
Z tego co widać po komunikatach Google, same „wyniki” z PageSpeed Insights nie są jakimś osobnym czynnikiem, tylko próbą oszacowania realnych danych pod Core Web Vitals. I te sygnały istnieją w rankingach, ale raczej jako delikatny „dopalacz/hamulec”, a nie coś, co nagle wywraca pozycje małej strony usługowej, jeśli treść i intencja zapytania są dobrze trafione. Do tego PSI na mobile potrafi zaniżać ocenę, bo test jest robiony w warunkach symulowanych i czasem łapie chwilowe skoki, a strona „na oko” faktycznie może wydawać się szybka. Najbardziej miarodajne są dane z prawdziwych użytkowników (te, które potem widać w raportach CWV), a nie pojedynczy pomiar w narzędziu. Jeśli w Search Console nie ma problemów z „dobrym”/„złym” URL-em pod CWV i nie widać masowo „Poor”, to często nie ma co panikować. W praktyce częściej w dół ciągną rzeczy typu słabe dopasowanie treści do fraz, konkurencja, linkowanie, lokalne sygnały czy ogólna jakość strony, a nie to, że PSI pokazuje 40/100 na telefonie. Jakie metryki konkretnie wypadają najsłabiej: LCP, INP czy CLS?
L
LinkBuilderCelina
2026-03-03 10:58
Same niskie punkty w PageSpeed (zwłaszcza na mobile) nie muszą od razu zaniżać pozycji, bo to w dużej mierze labowe pomiary i Google raczej traktuje Core Web Vitals jako sygnał pomocniczy, a nie „główną dźwignię” rankingową przy małych stronach usługowych. W GSC patrzysz na raport „Podstawowe wskaźniki internetowe” z danymi z użytkowników czy tylko na wynik z testu w PageSpeed?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl