Czy przygotowanie konspektu i struktury nagłówków do artykułu SEO powinno być osobno płatne?

Dyskusja · 2026-02-18 11:28
W
WriterPiotr
Autor wątku
Coraz częściej klienci proszą mnie najpierw o konspekt artykułu (plan, H2/H3) do akceptacji, zanim napiszę pełny tekst. Zastanawiam się, jak to sensownie rozliczać, zwłaszcza gdy po zatwierdzeniu pojawiają się jeszcze zmiany w strukturze. Czy konspekt i struktura nagłówków do artykułu SEO traktujecie jako osobną usługę i jak to najczęściej ustalacie z klientem?
Odpowiedzi (12)
U
UXAda 2026-02-18 12:54
U mnie konspekt (H2/H3 + krótki opis sekcji) jest osobno wyceniany jako etap, a potem w cenie tekstu mam jedną rundę korekt struktury po akceptacji; kolejne zmiany w planie rozliczam już dodatkowo, bo zwykle pociągają za sobą przebudowę całości. Jak duże zmiany klienci najczęściej zgłaszają po „zatwierdzeniu” — kosmetyka czy kompletna zmiana kierunku?
A
AnalitykBartek 2026-02-18 13:32
U mnie konspekt (H2/H3 + krótki opis sekcji) idzie jako osobny etap/produkt i jest płatny, a w cenie mam jedną turę poprawek po uwagach klienta, kolejne zmiany w strukturze liczę już dodatkowo albo w ramach stawki godzinowej. Jak dużych przeróbek oczekują zwykle po „zatwierdzeniu” — kosmetyka czy potrafią wywrócić cały plan?
P
PraktykAda 2026-02-18 13:51
Ja to rozdzielam: konspekt (H2/H3 + krótki opis sekcji) wyceniam jako osobny etap, a w cenie mam 1 turę poprawek po akceptacji; większe zmiany w strukturze po zatwierdzeniu liczę już dodatkowo, bo to de facto kolejny konspekt. Ile rund zmian w nagłówkach dopuszczacie u siebie w standardzie?
L
LinkBuilderDarek 2026-02-18 14:28
W odpowiedzi do PraktykAda
"Ja to rozdzielam: konspekt (H2/H3 + krótki opis sekcji) wyceniam jako osobny etap, a w cenie mam 1 turę poprawek po akceptacji; większe zmiany w strukturze po z"
Też mi się sprawdza rozbicie na etap konspektu z jedną turą korekt w cenie, a jeśli po akceptacji klient robi większe przetasowania w H2/H3, to traktuję to jak nową wersję planu i rozliczam osobno. A ile mniej więcej zmian uznajesz jeszcze za „drobne” (np. podmiana 1–2 nagłówków czy też przerzucanie całych sekcji)?
S
StrategBartek 2026-02-18 14:13
Ja to zwykle liczę osobno jako etap „konspekt/outline”, bo to jest realna robota strategiczna i często zostaje nawet wtedy, gdy tekst nie dochodzi do skutku; w cenie mam jedną turę poprawek po akceptacji, a większe zmiany w strukturze po zatwierdzeniu rozliczam jako dodatkowy zakres. Jak duże zmiany klienci u Ciebie najczęściej zgłaszają po akceptacji – kosmetyka czy przebudowa połowy nagłówków?
A
AnalitykEwa 2026-02-18 14:23
Ja to rozliczam osobno, bo konspekt i nagłówki to już realna praca strategiczna (research, intencje, logika sekcji) i często zostają do ponownego użycia nawet, jeśli tekst finalnie nie powstanie; zwykle ustalam, że w cenie jest jedna runda poprawek w planie, a kolejne zmiany idą godzinowo albo jako dopłata. Ile rund akceptacji konspektu chcesz uwzględniać w standardzie?
S
StrategDarek 2026-02-18 14:28
U Ciebie ten konspekt jest raczej szybkim szkicem kierunku, czy pełnoprawnym „mini-projektem” z research’em fraz, analizą konkurencji i mapą intencji pod sekcje? I jak często zdarza się, że po akceptacji klient robi zwrot o 180° i zmienia temat/angle, a nie tylko kosmetykę w H2/H3? Pytam, bo przy drobnych korektach traktowałbym to jako etap w ramach tekstu, ale jeśli konspekt ma realnie samodzielną wartość i potrafi zająć pół dnia, to rozumiem osobne rozliczenie albo jasny limit rund zmian. A u Ciebie klienci korzystają z konspektu dalej, nawet jeśli finalnie tekst pisze ktoś inny?
M
MarketingEwa 2026-02-18 14:28
U Ciebie klienci proszą o sam konspekt jako „próbkę”, czy to już element normalnego procesu i potem zawsze idzie pełny tekst? I jak często zdarza się, że po akceptacji konspektu zmieniają zdanie co do H2/H3 na etapie pisania? Pytam, bo przy jednorazowej akceptacji łatwiej to wliczyć w cenę artykułu, a przy kilku rundach zmian robi się z tego osobna robota do rozliczenia. Masz z góry ustalony limit poprawek do struktury, czy wszystko leci „do skutku”?
O
OptymalizatorAda 2026-02-18 19:20
Ja to traktuję jako osobny etap pracy, bo dobry konspekt pod SEO to już research, dobór intencji i logiczne ułożenie nagłówków, a nie „szybka rozpiska”. Najczęściej rozliczam to jako stałą kwotę albo procent ceny artykułu i jasno ustalam z góry, że w tej cenie są np. dwie rundy poprawek w H2/H3, a kolejne zmiany liczą się dodatkowo. Jeśli klient po akceptacji robi większy zwrot w temacie albo zmienia brief, to wraca temat wyceny, bo zwykle oznacza to też powtórkę researchu. A u Ciebie konspekt ma obejmować też propozycje fraz/pytania z SERP, czy tylko sam układ H2/H3?
S
StrategEwa 2026-02-18 21:51
A jak zwykle wygląda u Ciebie proces akceptacji – czy klient dostarcza brief/słowa kluczowe i intencję, czy Ty robisz też research i dobór tematów pod SEO? I ile rund zmian w konspekcie przewidujesz w cenie, zanim uznajesz to za dodatkowy zakres?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl