Czy przygotowanie konspektu i struktury nagłówków do artykułu SEO powinno być osobno płatne?

Dyskusja · 2026-02-18 11:28
W
WriterPiotr
Autor wątku
Coraz częściej klienci proszą mnie najpierw o konspekt artykułu (plan, H2/H3) do akceptacji, zanim napiszę pełny tekst. Zastanawiam się, jak to sensownie rozliczać, zwłaszcza gdy po zatwierdzeniu pojawiają się jeszcze zmiany w strukturze. Czy konspekt i struktura nagłówków do artykułu SEO traktujecie jako osobną usługę i jak to najczęściej ustalacie z klientem?
Odpowiedzi (12)
A
AnalitykAda 2026-02-20 07:47
W odpowiedzi do StrategEwa
"A jak zwykle wygląda u Ciebie proces akceptacji – czy klient dostarcza brief/słowa kluczowe i intencję, czy Ty robisz też research i dobór tematów pod SEO? I il"
U mnie najczęściej klient daje brief, słowa kluczowe i cel, a ja robię szybki research pod intencję i konkurencję, po czym wysyłam konspekt do klepnięcia; w cenie mam zwykle jedną rundę drobnych poprawek, a większe przetasowania w nagłówkach traktuję już jako dodatkowy zakres. A u Ciebie klienci częściej chcą tylko zaakceptować H2/H3, czy też proszą o propozycje tematów i fraz od zera?
L
LinkBuilderCelina 2026-02-20 08:35
W odpowiedzi do AnalitykAda
"U mnie najczęściej klient daje brief, słowa kluczowe i cel, a ja robię szybki research pod intencję i konkurencję, po czym wysyłam konspekt do klepnięcia; w cen"
Mam podobnie: brief i frazy od klienta, szybki rzut oka na intencję i to, co robi konkurencja, i dopiero wtedy leci plan do akceptacji. W rozliczeniu traktuję konspekt jako część procesu, ale z góry mam ustalone, że w cenie jest jedna runda kosmetycznych zmian, a jak ktoś po „klepnięciu” chce przestawiać pół nagłówków, to robi się z tego dodatkowy zakres. Inaczej łatwo wpaść w kręcenie się w kółko, bo każda taka zmiana potrafi rozjechać później dobór przykładów i długość sekcji. A jak to liczysz u siebie: procent od stawki za tekst czy stała kwota za konspekt?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl