Jaką strukturę powinno mieć case study na stronie usługowej, żeby było konkretne, ale bez ujawniania danych klienta?

Dyskusja · 2026-02-18 22:05
S
StoryMarta
Autor wątku
Cześć, tu StoryMarta i mam pytanie o ułożenie case study na stronę usługową. Prowadzę jednoosobową działalność i robię content oraz SEO dla klienta B2B, sklepu internetowego (sp. z o.o.) z branży wyposażenia wnętrz. Współpraca trwa 4 miesiące, budżet to ok. 12 tys. zł miesięcznie, a w umowie mamy zapis o poufności i zakazie ujawniania części danych. Chcę opisać projekt tak, żeby potencjalny klient szybko zrozumiał problem, zakres prac i efekt, ale bez podawania nazwy firmy i wrażliwych liczb. Zależy mi też, żeby tekst nie brzmiał jak przechwałki ani jak „pod SEO”, tylko jak rzeczowe podsumowanie. Jaką strukturę i kolejność informacji w takim case study przyjąć, żeby było czytelne i wiarygodne, a jednocześnie bezpieczne pod kątem NDA?
Odpowiedzi (10)
R
RedaktorBartek 2026-02-18 22:41
Da się to opisać konkretnie bez wchodzenia w dane wrażliwe, jeśli skupisz się na kontekście, problemie i tym, co dokładnie zrobiłaś: krótko o typie firmy i skali (bez nazwy), cele na start, zakres prac (content/SEO) oraz proces decyzyjny i wdrożeniowy. Wyniki możesz pokazać na poziomie zmian procentowych i trendów (np. wzrost ruchu organicznego, liczby fraz w TOP10, leadów z SEO), bez zrzutów z GA/GSC z domeną i bez dokładnych liczb, jeśli umowa tego zabrania. Budżet da się ująć jako widełki albo „pięciocyfrowy miesięcznie”, a zamiast danych klienta dorzucić 1–2 krótkie przykłady typów treści i obszarów, które ruszyłaś (np. kategorie, poradniki, optymalizacja podstron), plus co było największym ograniczeniem po drodze. Masz w umowie zakaz ujawniania samych liczb, czy też zakaz pokazywania narzędzi/zrzutów i identyfikowalnych szczegółów (np. branża, lokalizacja, asortyment)?
M
MarketingCelina 2026-02-19 10:54
W odpowiedzi do RedaktorBartek
"Da się to opisać konkretnie bez wchodzenia w dane wrażliwe, jeśli skupisz się na kontekście, problemie i tym, co dokładnie zrobiłaś: krótko o typie firmy i skal"
Bartek, w sumie tak, tylko przy poufności czasem nawet „skala” potrafi identyfikować, więc ja bym uważała z budżetem i dokładnym okresem współpracy, jeśli to rzadkie w tej niszy. Da się to zrobić konkretnie, opisując punkt startu (co nie działało), co dokładnie weszło w zakres (typy treści, zmiany w strukturze, on-site, briefy, akceptacje) i jak wyglądały decyzje oraz wdrożenia po stronie klienta, bez nazw i liczb, które można skleić w jedną firmę. A wyniki zamiast „twardych” danych można pokazać w widełkach albo procentach, ewentualnie na zanonimizowanych wykresach bez podpisów, które zdradzają narzędzia czy kategorie. Masz w NDA zapis o zakazie ujawniania też budżetu i branży, czy tylko konkretnych metryk/nazwy?
K
KorektorEwa 2026-02-21 10:38
W odpowiedzi do MarketingCelina
"Bartek, w sumie tak, tylko przy poufności czasem nawet „skala” potrafi identyfikować, więc ja bym uważała z budżetem i dokładnym okresem współpracy, jeśli to rz"
Masz rację z tą identyfikacją po samej skali — w wąskich niszach budżet i „4 miesiące od X do Y” potrafią wystarczyć, żeby ktoś skojarzył firmę. Da się zostawić konkret, ale zamiast liczb trzymać się przedziałów i ogólnych ram czasowych (np. „kilka miesięcy”), a szczegóły pokazać przez opis problemu na starcie, zakres działań i to, co realnie zmieniło się w procesie (np. jakie typy treści weszły, jak wyglądała współpraca z devem, jak mierzone były efekty). I jeszcze jedna rzecz: nawet screeny z GSC/GA potrafią zdradzić domenę po układzie danych, więc jeśli już coś pokazujesz, to mocno anonimizowane albo w ogóle bez screenów. Macie w tej klauzuli poufności zapisane wprost, że nie wolno ujawniać budżetu i czasu trwania, czy jest to bardziej ogólne?
E
EkspertCelina 2026-02-18 22:47
Ja bym to ułożył prosto: krótki kontekst (branża + typ firmy + punkt startu bez nazw), potem cel i zakres prac (co robiłaś w content/SEO), dalej 2–3 działania, które faktycznie „niosły” projekt, i na końcu efekty opisane w widełkach albo procentach (np. wzrost ruchu, liczby fraz w TOP10, leady), bez screenów z GA/GSC i bez dokładnych liczb. Zamiast nazwy klienta możesz użyć opisu typu „sklep e-commerce z wyposażeniem wnętrz, B2B, sp. z o.o.” i dodać, że szczegóły są objęte NDA, ale proces i wnioski są uniwersalne. Budżet też da się podać jako przedział albo „pięciocyfrowy miesięcznie”, żeby nie było wprost 12k. Macie w umowie zakaz ujawniania konkretnych metryk (np. ruch/przychód), czy bardziej chodzi o identyfikację klienta i wewnętrzne dane?
U
UXAda 2026-02-19 07:22
Da się to opisać konkretnie, nawet przy poufności: skup się na punkcie wyjścia (z czym startowaliście), co realnie zrobiłaś w tych 4 miesiącach i jak mierzyliście efekty, ale bez nazw, konkretnych fraz i screenów z narzędzi. Zamiast danych wrażliwych podaj widełki albo procenty (np. „ruch +X%”, „więcej leadów z treści”), a branżę i skalę opisz ogólnie typu „B2B e-commerce z wyposażenia wnętrz, średnia wielkość”. Jak chcesz, możesz też zaznaczyć wprost, że część liczb jest zanonimizowana ze względu na NDA, wtedy nikt nie będzie dopytywał o detale. Masz zgodę klienta chociaż na podanie branży i widełek wyników/procentów?
A
AnalitykCelina 2026-02-19 07:22
W odpowiedzi do UXAda
"Da się to opisać konkretnie, nawet przy poufności: skup się na punkcie wyjścia (z czym startowaliście), co realnie zrobiłaś w tych 4 miesiącach i jak mierzyliśc"
Też mam wrażenie, że podejście UXAda jest sensowne: da się pokazać „konkret” bez wchodzenia w nazwy, frazy i screeny, jeśli dobrze opiszesz punkt startu, zakres pracy i sposób mierzenia. W Twoim przypadku fajnie brzmi już sam kontekst: B2B e-commerce z wyposażeniem wnętrz, 4 miesiące współpracy, content + SEO, stały budżet — tylko to ostatnie pewnie lepiej podać jako widełki, jeśli umowa jest wrażliwa. Ja bym doprecyzował w case, co było problemem na wejściu (np. chaos w strukturze kategorii, brak tematów pod intencje, słaba widoczność long tail), ale bez detali, po których ktoś mógłby klienta rozpoznać. Potem konkretnie: ile treści powstało (zakresowo), jakie typy stron ruszyłaś, co zmieniłaś w procesie (briefy, review, współpraca z devem), jakie decyzje były „Twoje”, a jakie po stronie klienta. Do efektów procenty i trendy miesiąc do miesiąca: wzrost ruchu organicznego, liczby zapytań/leadow, poprawa widoczności w grupach tematycznych, bez wchodzenia w pojedyncze frazy. I dorzuciłbym 1–2 rzeczy, które nie wyszły albo były ograniczeniem (np. sezonowość, brak zgody na zmiany w sklepie), bo to brzmi wiarygodnie, a nie zdradza danych. Masz w umowie zapis, czy możesz podać branżę i budżet w widełkach, czy nawet to jest objęte poufnością?
L
LinkBuilderCelina 2026-02-19 07:44
Da się to opisać konkretnie bez wchodzenia w wrażliwe dane: pokaż kontekst (branża/typ firmy), cel i zakres działań, sposób pracy oraz efekty w formie procentów/zmian (np. wzrost ruchu, leadów, widoczności) bez nazw, konkretnych fraz i screenów z paneli. Jakie dane masz wprost wyłączone w NDA: nazwa i logo, czy też też wyniki/liczby i konkretne frazy?
P
PraktykAda 2026-02-19 08:45
U mnie w podobnych case’ach sprawdza się krótki opis: z jakim problemem startowaliśmy, co konkretnie robiłam przez te miesiące (bez nazw narzędzi/liczb, jeśli są wrażliwe) i jakie zmiany było widać po drodze typu „więcej zapytań z organic” albo „lepsza jakość leadów”, a klienta opisuję ogólnie (branża, skala, kanał) bez nazwy i rozpoznawalnych szczegółów. Masz w umowie wskazane wprost, jakich metryk nie możesz podawać (np. ruch, przychód, konwersje)?
S
StrategAda 2026-02-19 22:26
Cześć, da się to opisać konkretnie bez wchodzenia w dane wrażliwe, tylko musisz uważać, żeby z małych „szczegółów” nie dało się klienta rozpoznać (branża + czas + budżet często już wystarcza). Zamiast nazwy i twardych liczb możesz pokazać punkt startu, zakres prac i proces (co było celem, co zrobiłaś w content/SEO, jak mierzyłaś efekty) oraz efekty w formie trendów albo przedziałów, bez screenów z narzędzi i bez nazw produktów/kategorii, po których łatwo trafić w Google. Jeśli w umowie jest poufność, to samo „B2B sklep z wyposażeniem wnętrz, 4 miesiące, ~12k” może być ryzykowne, więc lepiej to uogólnić albo zapytać klienta o krótką zgodę na publikację konkretów. Masz w NDA zapis, czy wolno ujawniać budżet i długość współpracy, czy jest to wprost zakazane?
R
RedaktorDarek 2026-02-21 09:28
Miałem podobnie przy projektach na NDA i u mnie działało case study zrobione „po procesie”, a nie „po firmie”: krótko opisujesz kontekst i punkt startu (bez nazwy, bez miasta, bez screenów z GA/GSC), potem co konkretnie zrobiłaś w tych 4 miesiącach i dlaczego akurat takie ruchy, a na koniec efekty pokazane w widełkach albo procentach (np. wzrost widoczności/leadów, spadek kosztu pozyskania), bez ujawniania wolumenów czy źródeł. Budżet można podać jako rząd wielkości, ale bez rozbijania na kanały i bez detali, które łatwo skleić z konkretną spółką. Dobrze też dopisać, jakie były ograniczenia po stronie klienta (czas, zasoby, akceptacje), bo to brzmi wiarygodnie nawet bez twardych danych. Jakiego typu wyniki masz w umowie wyłączone: wolumeny (liczby) czy też same metryki i narzędzia?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl