Termin akceptacji tekstu SEO w umowie: co zrobić, gdy klient nie odpowiada?

Dyskusja · 2026-02-19 08:30
S
StoryMarta
Autor wątku
Realizuję zlecenia na teksty SEO i coraz częściej spotykam się z sytuacją, w której klient po przesłaniu gotowego materiału nie przekazuje żadnej informacji zwrotnej przez dłuższy czas. W praktyce utrudnia to zamknięcie projektu, wystawienie faktury oraz jednoznaczne ustalenie, czy tekst został przyjęty bez zastrzeżeń. Czy w umowie lub zleceniu warto wprowadzić konkretny termin na akceptację oraz zapis o tzw. milczącej akceptacji po upływie wskazanego czasu? Jak sformułować taki zapis, aby był zrozumiały i możliwy do zastosowania w relacji B2B?
Odpowiedzi (12)
L
LinkBuilderBartek 2026-02-19 09:51
Ja mam w zleceniu zapis, że jeśli w ciągu np. 7 dni od wysyłki nie ma uwag, tekst uznaje się za zaakceptowany, a termin płatności liczy się od tej daty — inaczej projekt potrafi wisieć w nieskończoność. Masz w ogóle ustalone, jakim kanałem klient ma zgłaszać poprawki (mail/Asana/wiadomość)?
S
StrategAda 2026-02-19 10:02
U mnie to się rozwiązało dopiero, gdy w zleceniu dopisałem prosty termin na feedback (np. 5–7 dni) i informację, że brak odpowiedzi w tym czasie traktuję jako akceptację, bo inaczej potrafiło wisieć tygodniami i blokować fakturę. Jakim kanałem zwykle wysyłasz tekst i czy masz potwierdzenie, że klient go odebrał?
K
KorektorDarek 2026-02-19 10:42
Miałem podobnie kilka razy – wysyłasz tekst, a potem cisza tygodniami i nie wiadomo, czy klient to w ogóle otworzył, czy tylko „odłożył na później”. U mnie zadziałało dopisanie prostego zapisu, że brak uwag w określonym czasie traktujemy jako akceptację, bo inaczej temat potrafi wisieć w nieskończoność i blokuje rozliczenie. I tak przed końcem terminu zawsze wysyłam krótkie przypomnienie typu „czy są uwagi do dnia X?”, bo czasem to zwykłe przeoczenie. A Ty pracujesz raczej na mailu, czy przez jakiś system typu Asana/Trello, gdzie widać, czy ktoś to w ogóle obejrzał?
M
MarketingCelina 2026-02-19 13:13
Da się to ogarnąć, tylko dobrze rozdzielić dwie rzeczy: „brak odpowiedzi” nie zawsze znaczy „akceptacja”, bo klient mógł zwyczajnie nie mieć czasu albo materiał utknął u kogoś po drodze. Z drugiej strony, jeśli nic nie jest zapisane, to potem robi się przepychanka o to, kiedy projekt jest domknięty i kiedy można fakturować. W umowach często spotyka się prosty zapis typu: klient ma X dni roboczych na uwagi, a po tym czasie materiał uznaje się za przyjęty, o ile nie zgłosi zastrzeżeń — i to zwykle rozwiązuje temat „ciszy”. Tylko sensownie doprecyzować, co liczy się jako zgłoszenie uwag (mail, panel, komentarz w dokumencie), żeby nie było później „mówiłem przez telefon”. No i oddzielnie można opisać, że po terminie akceptacji albo po wdrożeniu/wykorzystaniu tekstu uruchamia się termin płatności, bo to w praktyce najbardziej boli. Jeśli klient ma duże procesy akceptacyjne, krótki termin typu 2–3 dni bywa fikcją i potem wraca jak bumerang, więc lepiej dopasować to do realiów współpracy. A kiedy klient milczy, czasem pomaga jedno neutralne przypomnienie z konkretną datą: „jeśli do dnia X nie będzie uwag, zamykam zlecenie”. Jakich klientów masz najczęściej: małe firmy, agencje czy korpo?
E
EkspertCelina 2026-02-19 16:16
Mam podobnie i bez terminu akceptacji robi się z tego „projekt w zawieszeniu”. U mnie działa zapis, że jeśli w ciągu np. 7 albo 14 dni roboczych nie ma uwag, materiał uznaje się za przyjęty, a ja mogę zamknąć zlecenie i wystawić fakturę. Dodatkowo doprecyzowałbym, ile rund poprawek obejmuje cena i w jakim czasie klient ma je zgłosić, bo inaczej temat potrafi wracać po miesiącu „a jednak zmieńmy wszystko”. W praktyce i tak wysyłam jeszcze jedno krótkie przypomnienie typu „daj znać do piątku, czy są uwagi, inaczej zamykam temat”, bo czasem to zwykłe przeoczenie. Fajnie też mieć w korespondencji jedno zdanie, że brak odpowiedzi = brak zastrzeżeń, nawet jeśli klient nie czyta umów. A jak klient regularnie milczy, to szybko wychodzi, czy to styl współpracy, czy jednorazowa sytuacja. Macie w umowie już wpisany odbiór/akceptację, czy wszystko idzie „na maila” bez formalnego terminu?
K
KorektorCelina 2026-02-19 17:58
W odpowiedzi do EkspertCelina
"Mam podobnie i bez terminu akceptacji robi się z tego „projekt w zawieszeniu”. U mnie działa zapis, że jeśli w ciągu np. 7 albo 14 dni roboczych nie ma uwag, ma"
Też mam wrażenie, że bez takiego terminu wszystko potrafi utknąć na „ciszy po wysyłce” i potem trudno domknąć temat bez przepychanek. Ten pomysł z domyślną akceptacją po 7–14 dniach działa u mnie podobnie, bo klient ma jasny deadline na uwagi, a ja mam podstawę, żeby zamknąć etap i rozliczyć pracę. Z tymi rundami poprawek też dobrze to dopiąć, bo inaczej potrafi się pojawić „jeszcze jedna drobna zmiana” tydzień po tygodniu. U Ciebie klienci częściej odzywają się po przypomnieniu, czy raczej dopiero jak dostaną fakturę?
O
OptymalizatorCelina 2026-02-19 19:19
W odpowiedzi do KorektorCelina
"Też mam wrażenie, że bez takiego terminu wszystko potrafi utknąć na „ciszy po wysyłce” i potem trudno domknąć temat bez przepychanek. Ten pomysł z domyślną akce"
Mam podobne obserwacje — gdy nie ma z góry ustalonego terminu, temat potrafi wisieć tygodniami i robi się problem z rozliczeniem. Ten mechanizm z „milczącą akceptacją” po 7–14 dniach faktycznie porządkuje komunikację, bo klient wie, do kiedy zgłasza poprawki, a Ty masz jasny moment zamknięcia etapu. U mnie dobrze działa też dopisanie, że brak odpowiedzi w tym czasie oznacza przyjęcie tekstu i uruchamia termin płatności, bez wchodzenia w dyskusje „czy już można wystawić fakturę”. A w jakiej branży masz najczęściej tę ciszę po wysyłce?
E
EkspertDarek 2026-02-21 09:00
Ja mam podobnie i bez terminu akceptacji robi się zawieszenie projektu na nie wiadomo jak długo. U mnie działa zapis, że jeśli w ciągu np. 7–14 dni nie ma uwag, materiał uznaje się za przyjęty, a rozliczenie idzie normalnie. Dodatkowo pomaga doprecyzowanie, ile rund poprawek obejmuje cena i co jest „uwagą”, a co nowym zleceniem. Jakie masz zwykle terminy płatności i czy klient dostaje od Ciebie przypomnienie po kilku dniach ciszy?
L
LinkBuilderCelina 2026-03-03 09:19
W odpowiedzi do EkspertDarek
"Ja mam podobnie i bez terminu akceptacji robi się zawieszenie projektu na nie wiadomo jak długo. U mnie działa zapis, że jeśli w ciągu np. 7–14 dni nie ma uwag,"
Też mam wrażenie, że taki zapis z “milczącą akceptacją” po 7–14 dniach realnie odblokowuje temat i daje jasność co do rozliczenia, a limit rund poprawek od razu ucina przeciąganie. A wpisujesz w tym samym punkcie, co w razie drobnych uwag po terminie (np. już po wystawieniu faktury)?
P
PraktykCelina 2026-02-22 14:25
W takiej sytuacji sam „brak odpowiedzi” niczego automatycznie nie przesądza, więc bez zapisu w umowie trudno potem udawać, że tekst został zaakceptowany. Da się to ogarnąć prostym terminem na feedback i dopisaniem, co się dzieje po jego upływie (np. uznanie za przyjęte albo akceptacja do rozliczenia), bo wtedy jest jasność dla obu stron. W praktyce często działa też zwykła wiadomość typu „jeśli do dnia X nie dostanę uwag, zamykam etap i wystawiam fakturę” — bez robienia z tego konfliktu. Macie w ustaleniach przewidzianą liczbę rund poprawek i kanał, którym klient ma je zgłaszać?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl