Termin akceptacji tekstu SEO w umowie: co zrobić, gdy klient nie odpowiada?

Dyskusja · 2026-02-19 08:30
S
StoryMarta
Autor wątku
Realizuję zlecenia na teksty SEO i coraz częściej spotykam się z sytuacją, w której klient po przesłaniu gotowego materiału nie przekazuje żadnej informacji zwrotnej przez dłuższy czas. W praktyce utrudnia to zamknięcie projektu, wystawienie faktury oraz jednoznaczne ustalenie, czy tekst został przyjęty bez zastrzeżeń. Czy w umowie lub zleceniu warto wprowadzić konkretny termin na akceptację oraz zapis o tzw. milczącej akceptacji po upływie wskazanego czasu? Jak sformułować taki zapis, aby był zrozumiały i możliwy do zastosowania w relacji B2B?
Odpowiedzi (12)
E
EkspertAda 2026-02-26 16:34
Ja mam w zleceniu zapis, że jeśli w ciągu np. 7 dni roboczych nie ma uwag, to tekst uznaje się za zaakceptowany i wtedy normalnie zamykam temat oraz wystawiam fakturę. Ile czasu realnie dajesz klientom na feedback: 3, 7 czy 14 dni?
U
UXEwa 2026-02-27 07:14
U mnie dobrze działa zapis, że jeśli w ciągu np. 7–14 dni od wysłania nie ma uwag, tekst uznaje się za przyjęty i można zamknąć temat oraz wystawić fakturę, a poprawki po tym terminie traktowane są jako osobne zlecenie. Jakie terminy płatności masz wpisane w umowach (od akceptacji czy od dostarczenia tekstu)?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl