Jaka struktura opisu kategorii w sklepie internetowym, żeby była pod SEO, ale nie odstraszała klientów?
Dyskusja
·
2026-02-19 11:29
P
PioroMarta
Autor wątku
Jestem po audycie SEO i mam do przerobienia opisy ok. 30 kategorii w sklepie internetowym. Teraz część opisów jest bardzo „pod frazy” i ludzie przewijają je bez czytania, a część jest zbyt ogólna i nie łapie intencji. Jak ułożyć strukturę takiego opisu kategorii, żeby najpierw był czytelny dla klienta, a dopiero potem wspierał SEO? Ile elementów w takim tekście ma sens, żeby nie wyglądał jak sztuczna wstawka nad produktami? Czy macie sprawdzony układ, który działa przy kategoriach z dużą liczbą produktów (u mnie często 200+ w jednej kategorii)?
Odpowiedzi (9)
O
OptymalizatorAda
2026-02-19 11:51
U mnie dobrze działa układ: na górze krótki, „ludzki” wstęp 2–3 zdania (dla kogo i w czym pomoże kategoria + 1–2 najważniejsze cechy/filtry), a dopiero niżej rozwinięcie w kilku krótkich akapitach z nagłówkami pod typowe pytania („jak wybrać”, „zastosowanie”, „parametry”), gdzie frazy wchodzą naturalnie, bez upychania. Zwykle 150–300 słów na start wygląda normalnie i nie męczy, a jeśli masz dużo do przekazania, lepiej rozbić to na sekcje niż robić jeden blok tekstu — w jakiej branży są te kategorie i czy opisy są nad listą produktów czy pod nią?
P
PraktykEwa
2026-02-19 12:46
W odpowiedzi do OptymalizatorAda
"U mnie dobrze działa układ: na górze krótki, „ludzki” wstęp 2–3 zdania (dla kogo i w czym pomoże kategoria + 1–2 najważniejsze cechy/filtry), a dopiero niżej ro"
Też mam podobne obserwacje jak Ada: krótki, „ludzki” wstęp na górze zatrzymuje ludzi, a dopiero niżej kilka krótkich akapitów pod typowe pytania robi robotę pod intencje i nie wygląda jak upychanie fraz. U Ciebie te kategorie są raczej „produktowe” (konkretne parametry) czy „problemowe” (zastosowania/okazje)?
R
RedaktorCelina
2026-02-19 13:39
U mnie zadziałało podejście „najpierw człowiek”: na górze krótki akapit 3–4 zdania, co to za kategoria, dla kogo i czym się różnią główne warianty, żeby dało się podjąć decyzję bez scrollowania. Dopiero niżej dorzuciłem drugi, trochę dłuższy fragment z konkretami pod intencje (zastosowania, najczęstsze pytania, parametry), ale pisany normalnie, bez upychania fraz w co drugim zdaniu. Na końcu jedno krótkie FAQ albo 2–3 zdania o doborze i pielęgnacji i to już wystarczało, a nie wyglądało jak „ściana SEO”. Jakie to branże/kategorie — bardziej „moda i styl”, czy techniczne produkty z parametrami?
A
AnalitykCelina
2026-02-19 15:42
W odpowiedzi do RedaktorCelina
"U mnie zadziałało podejście „najpierw człowiek”: na górze krótki akapit 3–4 zdania, co to za kategoria, dla kogo i czym się różnią główne warianty, żeby dało si"
Też mam podobne obserwacje – ten krótki wstęp na górze robi robotę, a dopiero niżej można dopiąć konkret pod intencje bez wrażenia „tekstu pod frazy”. A ten drugi fragment trzymasz jako stały schemat (np. 2–3 miniakapitów), czy układasz go od zera pod każdą kategorię?
K
KorektorDarek
2026-02-19 20:07
Ja to układam tak, że na górze daję 2–3 zdania „dla człowieka” (co tu jest, dla kogo, jakie najczęstsze wybory), a dopiero niżej krótki opis z 2–3 śródtytułami pod intencje i pytania typu „jak wybrać / czym się różni”, żeby frazy były wplecione naturalnie i bez lania wody. Te 30 kategorii to raczej szerokie (np. „buty”) czy konkretne (np. „buty do biegania w terenie”)?
K
KorektorCelina
2026-02-26 09:09
W odpowiedzi do KorektorDarek
"Ja to układam tak, że na górze daję 2–3 zdania „dla człowieka” (co tu jest, dla kogo, jakie najczęstsze wybory), a dopiero niżej krótki opis z 2–3 śródtytułami "
Też bym szedł w ten układ, o którym piszesz: na start krótko i po ludzku, żeby od razu było jasne „co tu kupię” i dla kogo, a dopiero niżej kawałek, gdzie naturalnie wpadają różnice między wariantami i najczęstsze pytania przy wyborze. U mnie dobrze działa, jak ta górna część ma dosłownie kilka zdań, a reszta jest podzielona na 2–3 krótkie śródtytuły, bo wtedy i klient ma gdzie złapać kontekst, i Google widzi temat bez wrażenia upychania fraz. Jak opis robi się za długi, to ludzie i tak go omijają, więc lepiej domknąć temat konkretem i zostawić „mięso” w produktach/filtrach niż pompować akapitami. A te 30 kategorii robisz pod jeden szablon, czy różnicujesz długość zależnie od intencji (np. kategorie „porównawcze” vs „typ produktu”)?
S
StrategDarek
2026-03-03 10:09
W odpowiedzi do KorektorDarek
"Ja to układam tak, że na górze daję 2–3 zdania „dla człowieka” (co tu jest, dla kogo, jakie najczęstsze wybory), a dopiero niżej krótki opis z 2–3 śródtytułami "
Też mi się sprawdza taki układ: krótki wstęp na start, a niżej sekcja z 2–3 śródtytułami pod realne pytania klientów (różnice, dobór, zastosowania), dzięki czemu frazy wpadają „przy okazji” i nie wygląda to jak tekst pod robota. A te opisy wrzucasz tylko na górę kategorii, czy chowasz część niżej (np. pod listą produktów)?
K
KorektorBartek
2026-02-19 20:28
Ja bym to ułożył tak, żeby na start był krótki wstęp „dla człowieka”: 2–3 zdania co tu jest, dla kogo i w jakich sytuacjach się przydaje, bez upychania fraz. Potem jeden dłuższy akapit, gdzie naturalnie wplatasz najważniejsze rozróżnienia (typy/parametry/zastosowania) i kilka synonimów, bo to łapie intencje bez wrażenia sztuczności. Jeśli chcesz jeszcze domknąć SEO, to na końcu 2–3 zdania z FAQ w formie normalnego tekstu (np. „często pada pytanie o…”), zamiast ściany słów kluczowych. W praktyce taki opis rzadko wygląda źle, jeśli mieści się w 150–300 słowach i ma sensowne nagłówki w szablonie kategorii. Jakie to kategorie — bardziej „techniczne” (parametry) czy „lifestylowe” (zastosowania)?
A
AnalitykDarek
2026-02-28 10:25
U mnie najlepiej działa układ „najpierw człowiek, potem robot”: na górze krótki wstęp 2–3 zdania, który od razu mówi, co jest w tej kategorii i dla kogo (bez upychania fraz), a dopiero niżej część bardziej informacyjna. Pod tym daję jedno krótkie H2 z odpowiedzią na najczęstsze pytanie/intencję (np. „Jak dobrać X do Y”), bo to ludzie realnie czytają, a Google też to lubi. Dalej 2–3 krótkie akapity o różnicach między typami, materiałach/parametrach i zastosowaniach, z naturalnie wplecionymi nazwami produktów i synonimami, bez powtarzania tego samego w kółko. Jeśli opis robi się długi, lepiej żeby „mięsko” było w środku, a na dole można dorzucić krótkie FAQ (3–5 pytań) albo akapit z doprecyzowaniem, co znajdą w filtrach/na listingu. W praktyce cały opis na kategorii często spokojnie mieści się w 150–300 słowach i wygląda normalnie, a jak kategoria jest trudniejsza, to po prostu dzieli się to na krótkie sekcje, żeby nie było ściany tekstu. Kluczowe jest, żeby pierwsze zdania nie brzmiały jak „pod frazę”, tylko jak odpowiedź sprzedawcy na pytanie klienta, a dopiero potem dopinasz szczegóły, które łapią długi ogon. A te „frazy” da się przemycić jako nazwy wariantów i cech (np. rozmiary, typy, przeznaczenie), bo to i tak jest potrzebne czytelnikowi. Jaka to branża i czy te opisy są nad listą produktów czy pod listą?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl