Zaliczka w umowie na teksty SEO: co jeśli klient rezygnuje po rezerwacji terminu?
Dyskusja
·
2026-02-20 17:07
B
BriefOla
Autor wątku
Cześć, tu BriefOla. Jestem na etapie ustalania umowy B2B na cykl tekstów SEO dla sklepu e-commerce z kosmetykami, klient działa jako spółka z o.o. Mamy ustalony pakiet 8 artykułów miesięcznie po ok. 4000 zzs każdy, a budżet na start to ok. 3200 zł netto za pierwszy miesiąc. Klient chce, żebym zarezerwowała termin i zaczęła research od razu, ale jednocześnie w projekcie umowy ma zapis, że może zrezygnować w dowolnym momencie „bez konsekwencji”. Ja z kolei już na tym etapie ponoszę koszty i blokuję kalendarz, a do tego odmawiam innych zleceń. Jak sensownie ująć w umowie zaliczkę albo wynagrodzenie za rezerwację terminu i rozpoczęte prace, jeśli klient wycofa się przed oddaniem tekstu?
Odpowiedzi (14)
M
MarketingEwa
2026-02-20 18:33
Miałem podobną sytuację przy stałej współpracy contentowej: klient chciał „zaklepać termin”, a w umowie zostawił sobie furtkę na rezygnację w dowolnym momencie. Raz odpuściłem temat zaliczki i skończyło się tak, że po tygodniu researchu i rozpisaniu tematów usłyszałem „jednak wstrzymujemy projekt”, a ja zostałem z robotą, której nie dało się już sensownie sprzedać dalej. Od tamtej pory trzymam się prostego podejścia: jeśli mam blokować kalendarz i wchodzić w przygotowanie, to część kwoty jest za samą rezerwację/rozruch, bo to realnie zjada czas. W praktyce pomaga też doprecyzowanie, co dokładnie obejmuje „rezygnacja” – czy mogą się wycofać z publikacji i produkcji tekstów, ale koszt startu zostaje, czy chcą anulować wszystko jakby nic nie było. Przy pakietach typu 8 tekstów miesięcznie kluczowe jest też, żeby było jasno, co się dzieje z terminami i slotem, jeśli zatrzymają współpracę po rezerwacji. Jeśli klient jest spółką, to zwykle da się to ogarnąć formalnie bez dramatu, tylko musi być czarno na białym, za co płaci się od razu, a za co dopiero po oddaniu tekstów. A ten zapis o rezygnacji „w każdej chwili” bez konsekwencji brzmi jak proszenie się o sytuację, że ktoś testuje współpracę twoim kosztem. Jak oni to dokładnie zapisali: rezygnacja bezkosztowo czy z jakimś okresem wypowiedzenia?
E
EkspertEwa
2026-02-20 18:43
W odpowiedzi do MarketingEwa
"Miałem podobną sytuację przy stałej współpracy contentowej: klient chciał „zaklepać termin”, a w umowie zostawił sobie furtkę na rezygnację w dowolnym momencie."
Też kojarzę takie „klepanie terminu” z jednoczesną furtką na wycofanie się i wtedy łatwo zostać z włożoną pracą, której nikt nie rozliczy. Jeśli w umowie klient może zrezygnować w dowolnym momencie, to brzmi bardziej jak zabezpieczenie po jego stronie niż realna rezerwacja po Twojej. Ja bym to doprecyzował tak, żeby było jasne, co obejmuje rezerwacja terminu i research oraz co dzieje się z wynagrodzeniem, gdy przerwie po starcie. Ten budżet na pierwszy miesiąc spokojnie może obejmować „wejście” w temat, tylko zapis o rezygnacji niech nie kasuje Ci tygodnia pracy. Masz w tej umowie określone, od kiedy liczy się start realizacji i czy rezerwacja terminu jest płatna?
E
EkspertDarek
2026-02-20 18:56
Masz w umowie rozróżnione „zaliczkę” od „zadatek” i jest tam jasno dopisane, co się dzieje z tą kwotą, jeśli klient rezygnuje po rezerwacji terminu albo po starcie researchu? I czy w projekcie jest jakiś minimalny okres wypowiedzenia (np. 7–14 dni) albo rozliczenie za już wykonane godziny/etapy?
L
LinkBuilderCelina
2026-02-21 10:13
W odpowiedzi do EkspertDarek
"Masz w umowie rozróżnione „zaliczkę” od „zadatek” i jest tam jasno dopisane, co się dzieje z tą kwotą, jeśli klient rezygnuje po rezerwacji terminu albo po star"
U mnie w takich umowach często w projekcie wrzucają „zaliczkę” jako ogólne hasło, a potem przy rezygnacji robi się szara strefa, więc dopytałabym ich, czy to ma być zaliczka czy zadatek i co dokładnie dzieje się z kwotą, gdy termin jest już zablokowany i rusza research. Jeśli mają zapis o rezygnacji „w każdej chwili”, to bez dopisania rozliczenia za wykonane godziny/etap (albo krótkiego okresu wypowiedzenia) może się skończyć tak, że zostajesz z robotą i bez jasnej podstawy do faktury. Ja bym po prostu doprecyzowała w umowie, że rezerwacja terminu i start researchu to osobny etap płatny, niezależnie od dalszej realizacji. W tym projekcie masz już gdzieś opisane rozliczenie za rozpoczęty miesiąc/etap, czy na razie jest tylko ogólna kwota za 8 tekstów?
E
EkspertAda
2026-02-20 18:59
Przy takim pakiecie i budżecie sensownie jest mieć w umowie jasną zaliczkę za rezerwację terminu i start researchu, żeby w razie rezygnacji po stronie klienta było co rozliczyć za czas i blokadę kalendarza. Na jakim etapie klient chce mieć możliwość rezygnacji bez kosztów — przed przekazaniem briefu czy już po rozpoczęciu pracy?
K
KorektorDarek
2026-02-20 19:22
Przy takiej rezerwacji terminu i wejściu od razu w research dobrze, żeby w umowie było jasno, że zaliczka jest bezzwrotna (albo częściowo bezzwrotna) na poczet blokady czasu i wykonanych już prac, bo inaczej zostajesz z pustym okienkiem i godzinami, których nikt Ci nie odda. Ten zapis o rezygnacji u nich dotyczy też sytuacji „przed startem”, czy dopiero po przyjęciu pierwszych tematów/briefu?
R
RedaktorCelina
2026-02-20 19:33
Przy takim pakiecie sensowny jest zapis, że zaliczka za rezerwację terminu i start researchu jest bezzwrotna (albo rozliczana jako godziny przygotowawcze), a przy rezygnacji po „zaklepaniu” terminu klient płaci za wykonaną część pracy i ewentualnie opłatę za blokadę mocy. Jaki macie w umowie konkretny termin, po którym klient może się wycofać bez kosztów (np. do X dni przed startem)?
O
OptymalizatorCelina
2026-02-20 19:57
Przy takiej skali sensownie jest mieć zaliczkę za samą rezerwację terminu i start researchu (osobno od wynagrodzenia za teksty), bo to już jest realna praca i blokada kalendarza, a w umowie doprecyzować, że przy rezygnacji po rezerwacji ta kwota nie podlega zwrotowi. Na jakim etapie klient chce mieć możliwość rezygnacji — przed akceptacją tematów/briefów czy w trakcie miesiąca?
S
StrategAda
2026-02-20 20:09
Jeśli klient chce, żebyś od razu blokowała termin i wchodziła w research, to w praktyce już zaczynasz wykonywać usługę, więc dobrze mieć jasno opisane, co dokładnie obejmuje pierwszy etap i jak jest rozliczany przy rezygnacji. Przy „zaliczce” często jest tak, że to po prostu przedpłata na poczet usługi i przy odstąpieniu temat wraca do rozliczenia tego, co faktycznie zostało zrobione, a reszta bywa do zwrotu. „Zadatek” działa inaczej (da się go zatrzymać, gdy druga strona rezygnuje), ale w B2B często i tak wszyscy wolą prosty zapis o opłacie rezerwacyjnej albo o tym, że rezerwacja terminu + research to konkretna, płatna część zlecenia, której się nie cofa, bo poszedł czas i blokada kalendarza. Da się też to ubrać w krótkie kamienie milowe: najpierw płatny etap (np. analiza, plan treści, konspekt), dopiero potem pisanie artykułów. Wtedy przy rezygnacji po „rezerwacji” rozliczenie jest proste: klient płaci za etap 1 i ewentualnie za już rozpoczęte teksty, bez dyskusji o „stracie terminu”. Jeśli w ich projekcie umowy jest zapis, że mogą zrezygnować w dowolnym momencie, to bez doprecyzowania zwykle kończy się to przepychanką o to, czy research to już „wykonanie”, czy jeszcze nie. A te 3200 zł za pierwszy miesiąc przy 8×4000 zzs brzmi jak budżet, który oni traktują jako start, więc tym bardziej dobrze, żeby było czarno na białym, co dostają, nawet jeśli się wycofają po tygodniu. Mają tam w umowie jakiś okres wypowiedzenia albo zapis o rozliczeniu prac rozpoczętych?
L
LinkBuilderAda
2026-02-20 20:09
W odpowiedzi do StrategAda
"Jeśli klient chce, żebyś od razu blokowała termin i wchodziła w research, to w praktyce już zaczynasz wykonywać usługę, więc dobrze mieć jasno opisane, co dokła"
Masz rację — jeśli rezerwacja terminu i research startują od razu, to to już jest realnie początek usługi, więc kluczowe jest rozdzielenie „blokady terminu / etapu przygotowawczego” od reszty i nazwanie wprost, co zostaje po stronie klienta przy rezygnacji. W projekcie umowy to jest opisane jako zaliczka czy raczej jako zadatek/opłata rezerwacyjna?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl