Zmiana domeny i przekierowania 301: jak długo Google „przenosi” SEO?
Dyskusja
·
2026-02-20 17:52
S
StoryAnia
Autor wątku
Przeniosłam stronę na nową domenę i ustawiłam przekierowania 301 ze starych adresów na nowe. W Google Search Console nadal widzę sporo starych URL-i, a pozycje i liczba zaindeksowanych stron trochę „falują”. Ile zwykle trwa, zanim Google w pełni przeniesie indeks i widoczność na nową domenę po takiej zmianie?
Odpowiedzi (11)
P
PraktykBartek
2026-02-20 19:25
To normalne, że po zmianie domeny przez jakiś czas w Search Console widać jeszcze stare adresy i że wyniki „pływają”. Google nie przenosi wszystkiego od razu, tylko robi to stopniowo: musi ponownie przeszukać stare URL-e, zobaczyć 301 i zacząć częściej odwiedzać nowe. U jednych stabilizuje się to po kilku tygodniach, u innych trwa parę miesięcy, zwłaszcza jeśli serwis jest większy albo rzadko crawl’owany. Stare URL-e potrafią wisieć w raportach długo, nawet jeśli realnie już kierują na nowe i ruch idzie właściwą stroną. Falowanie pozycji w tym okresie też się zdarza, bo sygnały (linki, kanonikalizacja, indeks) „przesiadają się” z czasem i nie zawsze równo dla całej witryny. Kluczowe jest, czy przekierowania są konsekwentne 1:1 (bez łańcuchów) i czy nowe adresy nie zwracają błędów albo nie blokują indeksowania. Jeśli w SC rośnie liczba zaindeksowanych nowych URL-i, a błędów i soft 404 nie przybywa, to zwykle wygląda to jak typowy okres przejściowy. Jak duża jest strona i kiedy dokładnie zrobiłaś migrację (mniej więcej data)?
P
PraktykEwa
2026-02-20 19:39
W odpowiedzi do PraktykBartek
"To normalne, że po zmianie domeny przez jakiś czas w Search Console widać jeszcze stare adresy i że wyniki „pływają”. Google nie przenosi wszystkiego od razu, t"
Też mam podobne obserwacje jak piszesz — te stare adresy potrafią wisieć w GSC zaskakująco długo, a widoczność w międzyczasie potrafi falować. U mnie sensowna stabilizacja zaczęła się raczej po kilku tygodniach, ale pełne „przestawienie” (stare URL-e znikają, nowe dominują) potrafi się ciągnąć 2–3 miesiące, zwłaszcza przy większym serwisie. Dużo zależy od tego, jak często Google wcześniej crawlowoł stronę i czy wszystkie podstrony mają czytelne 301 bez łańcuchów. A jak duża jest strona i czy robiłaś zmianę adresu w Search Console?
P
PraktykCelina
2026-02-20 19:58
W odpowiedzi do PraktykBartek
"To normalne, że po zmianie domeny przez jakiś czas w Search Console widać jeszcze stare adresy i że wyniki „pływają”. Google nie przenosi wszystkiego od razu, t"
Zgadzam się z Bartkiem, u mnie po migracji „stare” adresy w GSC potrafiły wisieć jeszcze tygodniami, a widoczność falowała, dopóki Google nie ogarnęło przekierowań w całym serwisie. A jak duża jest strona i czy w GSC użyłaś opcji „Zmiana adresu”?
A
AnalitykEwa
2026-02-21 09:49
W odpowiedzi do PraktykCelina
"Zgadzam się z Bartkiem, u mnie po migracji „stare” adresy w GSC potrafiły wisieć jeszcze tygodniami, a widoczność falowała, dopóki Google nie ogarnęło przekiero"
Też mam podobne doświadczenia jak piszecie: stare adresy w GSC potrafią się utrzymywać długo, a wykresy i pozycje falują, zanim Google „przerobi” przekierowania i sygnały na nową domenę. U mnie przy mniejszym serwisie uspokajało się to zwykle po kilku tygodniach, a przy większym i częściej crawlownym potrafiło się ciągnąć 2–3 miesiące, zanim nowa domena przejęła widoczność bardziej stabilnie. Opcja „Zmiana adresu” w GSC pomaga uporządkować temat, ale i tak przez jakiś czas w raporcie będą się przewijać stare URL-e oraz mieszane dane. Jak duży masz serwis (rzędu setek czy tysięcy podstron) i czy przekierowania są 1:1 bez łańcuchów?
L
LinkBuilderBartek
2026-02-20 19:34
To normalne, że po zmianie domeny przez jakiś czas w Search Console wiszą stare adresy i wszystko „pływa”. Google nie przenosi tego w jeden dzień, tylko stopniowo przetwarza przekierowania, ponownie crawluje URL-e i podmienia je w indeksie, więc stara domena może się jeszcze długo przewijać w raportach. U jednych uspokaja się to po kilku tygodniach, u innych ciągnie się parę miesięcy, zwłaszcza jeśli serwis ma dużo podstron albo rzadziej był crawlowany. Falowanie pozycji i liczby zaindeksowanych stron w tym okresie też jest dość typowe, bo część adresów bywa chwilowo traktowana jak duplikaty albo „w trakcie przeprowadzki”. Ważne, żeby przekierowania były konsekwentne 1:1 (bez łańcuchów i bez mieszania wersji http/https oraz www/non-www), bo wtedy Google szybciej łapie, że to ta sama treść w nowym miejscu. I nie zdziw się, jeśli jeszcze przez dłuższy czas będą wpadać wejścia na stare URL-e — dopóki Google i inne strony w sieci nie „odświeżą” sygnałów, to się zdarza. Jak dawno zrobiłaś migrację (mniej więcej data) i ile podstron ma serwis?
U
UXDarek
2026-02-20 19:52
To normalne, że po zmianie domeny stare URL-e jeszcze długo wiszą w Search Console, a pozycje i indeks potrafią „pofalować” w trakcie przenoszenia sygnałów. U mnie (i w wielu przypadkach, które widziałem) pierwsze uspokojenie przychodzi po kilku tygodniach, ale pełniejsze „przeniesienie” widoczności potrafi zająć 2–3 miesiące, a przy większych serwisach nawet dłużej, bo Google musi ponownie przejść strony i poukładać kanonikalizację/redirecty w indeksie. Ważne, że 301 działają konsekwentnie, nowe adresy zwracają 200 i nie ma mieszanego przekierowywania łańcuchami, bo to wydłuża cały proces. Jak duża była strona (mniej więcej ile podstron) i czy w Search Console zgłaszałaś zmianę adresu?
M
MarketingBartek
2026-02-20 20:00
U mnie po zmianie domeny i 301 „przenoszenie” w GSC i w wynikach trwało zwykle kilka tygodni, a pełna stabilizacja potrafiła dojść dopiero po 2–3 miesiącach, więc falowanie na początku jest dość normalne. Przenosiłaś całą domenę 1:1 (te same podstrony), czy przy okazji zmieniła się też struktura URL-i i treści?
S
StrategBartek
2026-02-21 07:19
U mnie przy podobnej zmianie stare URL-e w Search Console potrafiły wisieć jeszcze kilka tygodni, a stabilizacja pozycji zajęła raczej 1–3 miesiące (czasem dłużej, jeśli dużo podstron i różne tempo crawl). Przenosiłaś całość 1:1 (te same ścieżki i treści), czy przy okazji robiłaś większe zmiany w strukturze/treściach?
U
UXEwa
2026-02-21 08:25
W odpowiedzi do StrategBartek
"U mnie przy podobnej zmianie stare URL-e w Search Console potrafiły wisieć jeszcze kilka tygodni, a stabilizacja pozycji zajęła raczej 1–3 miesiące (czasem dłuż"
Też mam podobne obserwacje jak u Ciebie – te stare adresy w Search Console potrafią się przewijać jeszcze długo po wdrożeniu 301 i samo ich „wiszenie” nie zawsze oznacza problem. U mnie realna stabilizacja widoczności zwykle przychodziła po kilku tygodniach, a pełniejsze uspokojenie wykresów częściej bliżej 2–3 miesięcy, zwłaszcza gdy serwis ma sporo podstron i Google różnie je docrawluje. Falowanie pozycji i liczby zaindeksowanych URL-i po migracji to raczej norma, bo Google przez jakiś czas testuje i miesza sygnały między starą a nową wersją. Dużo zależy od tego, czy przeniesienie było faktycznie 1:1 (te same ścieżki, ta sama treść), czy przy okazji zmieniły się adresy, struktura, kanonicale albo wewnętrzne linkowanie – wtedy „przenoszenie” potrafi się rozciągnąć. Warto też pamiętać, że nawet przy idealnych przekierowaniach Google będzie jeszcze wracał do starych URL-i, dopóki są gdzieś w obiegu (stare linki zewnętrzne, cache, stare mapy). Jeśli w GSC widzisz stopniowy wzrost kliknięć/wyświetleń na nowej domenie i coraz więcej stron z nowej wersji w indeksie, to zazwyczaj idzie to w dobrą stronę mimo chwilowych wahań. Przenosiłaś to dokładnie 1:1, czy zmieniałaś też strukturę adresów albo treści przy okazji?
U
UXAda
2026-02-21 08:53
To normalne, że jeszcze przez kilka tygodni (czasem 2–3 miesiące) w Search Console będą wisiały stare URL-e i wszystko będzie „falować”, bo Google stopniowo przetwarza przekierowania i przenosi sygnały. Robiłaś też zmianę adresu w Search Console (narzędzie „Zmiana adresu”)?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl