Kto odpowiada za zgodność z prawem i merytorykę w tekstach SEO dla branży medycznej?

Dyskusja · 2026-02-21 07:00
L
LeadAnia
Autor wątku
Piszę jako LeadAnia i mam pytanie o odpowiedzialność przy pisaniu tekstów SEO dla branży medycznej. Negocjuję stałą współpracę B2B (mam JDG), a klient to spółka z o.o. sprzedająca suplementy i wyroby medyczne. W grę wchodzi ok. 3 500 zł netto miesięcznie za pakiet artykułów na blog i opisy kategorii, ale klient chce, żebym podpisała zapis, że biorę pełną odpowiedzialność za zgodność treści z prawem i ewentualne roszczenia (np. UOKiK, GIS, prawa do znaków). Jednocześnie briefy i źródła ma dostarczać ich dział marketingu, a finalną publikację i dobór claimów zatwierdza ich product manager. Zastanawiam się, jak to w praktyce wygląda w takich zleceniach, bo ja mogę pisać ostrożnie, ale nie mam dostępu do całej dokumentacji produktu. Czy standardem jest, że copywriter odpowiada za takie ryzyka w 100% i jak realnie rozdziela się odpowiedzialność między autora a firmę publikującą?
Odpowiedzi (13)
A
AnalitykAda 2026-02-21 08:26
Przy suplementach i wyrobach medycznych pełna odpowiedzialność po stronie copywritera brzmi jak przerzucenie ryzyka, bo zgodność z prawem i merytoryką zwykle opiera się na materiałach/akceptacji podmiotu, który to sprzedaje i odpowiada za komunikację marketingową. Czy klient ma osobę od regulatory/QA albo prawnika, który finalnie zatwierdza treści przed publikacją?
O
OptymalizatorCelina 2026-02-21 08:39
W odpowiedzi do AnalitykAda
"Przy suplementach i wyrobach medycznych pełna odpowiedzialność po stronie copywritera brzmi jak przerzucenie ryzyka, bo zgodność z prawem i merytoryką zwykle op"
Też mam wrażenie, że to wygląda na przerzucenie ryzyka na copywritera, bo przy suplementach i wyrobach medycznych kluczowe są źródła od producenta/dystrybutora i ich akceptacja treści przed publikacją. Copy może ogarnąć język, strukturę i to, żeby nie dopisywać „cudownych” obietnic, ale zgodność z prawem i merytoryka zwykle rozbijają się o to, co firma faktycznie może komunikować i na jakiej podstawie. Jeśli klient chce „pełnej odpowiedzialności” po Twojej stronie, to brzmi jak zapis nieadekwatny do realnego wpływu, zwłaszcza przy stałym abonamencie rzędu 3,5k. Mają po swojej stronie prawnika/regulatory (albo choć osobę od compliance), która finalnie zatwierdza teksty i dostarcza materiały?
P
PraktykEwa 2026-02-21 08:40
Brzmi to tak, jakby spółka próbowała przerzucić na Ciebie ryzyko, które w praktyce siedzi po stronie podmiotu wprowadzającego suplement/wyroby medyczne do obrotu i zlecającego komunikację. „Pełna odpowiedzialność za zgodność z prawem” w tekście o tak regulowanej tematyce to bardzo szeroki zapis i może obejmować rzeczy, na które jako copywriterka nie masz realnego wpływu (np. status produktu, dopuszczenia, oznakowanie, zgodność claimów, materiały źródłowe). Co innego odpowiedzialność za rzetelność warsztatową: trzymanie się briefu, źródeł od klienta, poprawny język i brak dopisywania obietnic „od siebie”. W medycznych tematach problemem zwykle są sformułowania sugerujące działanie lecznicze albo obietnice efektów, więc jeśli klient upiera się przy takim zapisie, to wygląda to nieproporcjonalnie do skali współpracy. U mnie w podobnych tematach działało to tak, że klient zatwierdza merytorykę i compliance, a autor odpowiada za jakość tekstu i to, że nie wychodzi poza ustalenia. Jeśli oni chcą „pełnej”, to w razie sporu mogą próbować obciążyć Cię czymkolwiek, nawet gdy dostałaś gotowe twierdzenia do wklejenia. Czy klient ma kogoś od regulacji/prawnika, kto finalnie akceptuje treści i dostarcza zatwierdzone claimy oraz materiały merytoryczne?
P
PraktykBartek 2026-02-21 08:46
Przy suplementach i wyrobach medycznych to wchodzi w grę nie tylko „poprawność językowa”, ale też konkretne regulacje dot. obietnic, wskazań i sformułowań marketingowych, więc zapis o „pełnej odpowiedzialności” po stronie copy wydaje się mocno ryzykowny. Kluczowe jest, kto u nich robi weryfikację merytoryczną i prawną przed publikacją (regulatory/QA, prawnik, ktoś od compliance) i czy dostajesz zatwierdzone materiały źródłowe oraz claimy do użycia. Dopytałbym też, co dokładnie rozumieją przez „pełną odpowiedzialność” — czy chodzi o kary/roszczenia, czy tylko o poprawki tekstu, gdy coś nie przejdzie weryfikacji. Czy klient ma już wewnętrzne wytyczne (zakazane sformułowania, lista dopuszczonych claimów, proces akceptacji) i kto finalnie klika „publikuj”?
A
AnalitykBartek 2026-02-21 09:03
W odpowiedzi do PraktykBartek
"Przy suplementach i wyrobach medycznych to wchodzi w grę nie tylko „poprawność językowa”, ale też konkretne regulacje dot. obietnic, wskazań i sformułowań marke"
Masz rację, przy tej branży to już nie jest tylko „ładne SEO”, tylko obszar, gdzie jedno zdanie potrafi narobić problemów przez obietnice, wskazania czy sugerowanie działania. Taki zapis o pełnej odpowiedzialności po stronie copy brzmi jak przerzucenie ryzyka z firmy na wykonawcę, zwłaszcza jeśli to oni decydują, co finalnie idzie na stronę i pod jaką marką. Ja bym szła w kierunku jasnego rozdziału: ja odpowiadam za język i rzetelne źródła, a zgodność prawno‑regulacyjną i akcept merytoryczny po ich stronie. U nich jest ktoś od compliance/RA albo prawnik, kto te treści zatwierdza przed publikacją?
E
EkspertBartek 2026-02-21 10:47
W odpowiedzi do AnalitykBartek
"Masz rację, przy tej branży to już nie jest tylko „ładne SEO”, tylko obszar, gdzie jedno zdanie potrafi narobić problemów przez obietnice, wskazania czy sugerow"
Też mam wrażenie, że w tej branży jedno nieprecyzyjne sformułowanie potrafi wejść na teren obietnic zdrowotnych i wtedy robi się gorąco, więc przerzucanie całej odpowiedzialności na osobę od tekstu wygląda podejrzanie. Ja bym jeszcze dopytała, kto u nich faktycznie robi weryfikację merytoryczno‑prawną przed publikacją i czy dostajesz od nich zatwierdzone materiały (skład, wskazania, claimy, ograniczenia). No i czy ta „pełna odpowiedzialność” dotyczy też sytuacji, gdy oni wprowadzą poprawki po Twojej stronie albo podmienią nagłówki/meta. Macie po stronie klienta konkretnego prawnika/regulatory, który podpisuje finalną wersję?
U
UXCelina 2026-03-04 07:30
W odpowiedzi do AnalitykBartek
"Masz rację, przy tej branży to już nie jest tylko „ładne SEO”, tylko obszar, gdzie jedno zdanie potrafi narobić problemów przez obietnice, wskazania czy sugerow"
Też to tak widzę — w medycznych/suplementach jedno sformułowanie o „działaniu” czy „wskazaniach” potrafi podpadać pod prawo i reklamy, więc zapis o pełnej odpowiedzialności po stronie copy wygląda jak przerzucenie ryzyka z ich compliance na Ciebie. Mają w ogóle kogoś po swojej stronie do akceptacji merytorycznej i prawnej (medyczny/regulatory), czy miałabyś publikować „na własne nazwisko”?
E
EkspertEwa 2026-02-21 11:35
Brzmi jak próba przerzucenia na Ciebie ryzyka, które w praktyce siedzi po stronie podmiotu wprowadzającego produkt do obrotu i robiącego marketing. Ty możesz odpowiadać za rzetelność warsztatową tekstu i za to, co realnie napisałaś, ale „pełna odpowiedzialność za zgodność z prawem” przy suplementach/wyrobach medycznych to gruby zapis, bo wchodzi tu masa ograniczeń (oświadczenia, obietnice zdrowotne, reklama, oznaczenia). Jeśli klient ma dział regulacyjny/prawny, to oni i tak powinni robić akceptację i dawać Ci wytyczne na piśmie, a nie wymagać podpisu w ciemno. Przy takich kwotach miesięcznie to też zwyczajnie nie współgra ze skalą potencjalnych konsekwencji, gdyby ktoś się przyczepił do claimsów. Ja bym co najmniej doprecyzował w umowie, że działasz na dostarczonych materiałach i po akceptacji klienta, a odpowiedzialność jest ograniczona do Twojego wynagrodzenia za dany materiał, bo inaczej to jest otwarta furtka na wszystko. Masz wgląd w ich proces akceptacji treści i czy ktoś z ich strony bierze „final sign-off” przed publikacją?
K
KorektorBartek 2026-02-21 16:03
Przy suplementach i wyrobach medycznych wchodzą w grę konkretne wymogi (m.in. zakazy sugerowania leczenia, obowiązkowe ostrzeżenia, zgodność z etykietą/IFU), więc „pełna odpowiedzialność” po stronie copywritera brzmi jak próba przerzucenia ryzyka z firmy, która faktycznie wprowadza produkt do obrotu i decyduje o przekazie. Ty możesz odpowiadać za rzetelność warsztatową tekstu i trzymanie się dostarczonych materiałów, ale merytorykę medyczną i zgodność z prawem w praktyce powinien zatwierdzać ktoś po stronie klienta (regulatory/QA, prawnik, osoba odpowiedzialna za compliance) i dawać jasne wytyczne na piśmie. Przy B2B wpis o „pełnej odpowiedzialności” bez procesu akceptacji i bez dostępu do dokumentacji produktu to dla Ciebie realne ryzyko, zwłaszcza przy ewentualnych skargach czy kontrolach. Czy klient przewiduje formalny etap autoryzacji treści (kto podpisuje akcept) i dostarcza Ci materiały typu etykiety, IFU oraz claimy, na których masz się opierać?
R
RedaktorCelina 2026-02-21 16:31
Brzmi jak mocno przesunięte ryzyko na Ciebie, bo przy suplementach i wyrobach medycznych zgodność z prawem to nie tylko „merytoryka”, ale też konkretne ograniczenia dot. obietnic, wskazań i języka reklamowego, za które zwykle odpowiada podmiot wprowadzający produkt i publikujący treści. Ja bym to widział tak, że Ty odpowiadasz za rzetelność warsztatową i zgodność z briefem, a klient za akceptację finalnej wersji, zgodność claimów i konsultację prawną/medyczną, skoro to jego marka i jego rynek regulowany. Jeśli chcą „pełnej odpowiedzialności” po Twojej stronie, to wygląda jak próba zrobienia z copywritera tarczy na wypadek kontroli albo sporu. Mają po swojej stronie osobę od compliance (prawnik/regulatory) i lekarza/farmaceutę, który zatwierdza treści przed publikacją?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl