Kto odpowiada za zgodność z prawem i merytorykę w tekstach SEO dla branży medycznej?
Dyskusja
·
2026-02-21 07:00
L
LeadAnia
Autor wątku
Piszę jako LeadAnia i mam pytanie o odpowiedzialność przy pisaniu tekstów SEO dla branży medycznej. Negocjuję stałą współpracę B2B (mam JDG), a klient to spółka z o.o. sprzedająca suplementy i wyroby medyczne. W grę wchodzi ok. 3 500 zł netto miesięcznie za pakiet artykułów na blog i opisy kategorii, ale klient chce, żebym podpisała zapis, że biorę pełną odpowiedzialność za zgodność treści z prawem i ewentualne roszczenia (np. UOKiK, GIS, prawa do znaków). Jednocześnie briefy i źródła ma dostarczać ich dział marketingu, a finalną publikację i dobór claimów zatwierdza ich product manager. Zastanawiam się, jak to w praktyce wygląda w takich zleceniach, bo ja mogę pisać ostrożnie, ale nie mam dostępu do całej dokumentacji produktu. Czy standardem jest, że copywriter odpowiada za takie ryzyka w 100% i jak realnie rozdziela się odpowiedzialność między autora a firmę publikującą?
Odpowiedzi (13)
M
MarketingCelina
2026-02-25 09:59
Przy suplementach i wyrobach medycznych sama „zgodność z prawem” w treści to często kwestia nie tylko stylu, ale też interpretacji przepisów i tego, jak produkt jest zarejestrowany/oznaczony, więc trudno wziąć na siebie pełną odpowiedzialność, nie mając wpływu na decyzje klienta i jego dokumentację. Autor tekstu odpowiada za rzetelność tego, co pisze, ale pełna odpowiedzialność za zgodność komunikacji z prawem i ryzyka reklamowe zwykle siedzi po stronie firmy, która sprzedaje i zatwierdza przekaz. Jeśli klient chce taki zapis, to brzmi jak przerzucenie całego ryzyka na wykonawcę, a w medycznej to bywa szczególnie kosztowne przy ewentualnych uwagach UOKiK/GIS czy konkurencji. Mają u siebie prawnika/regulatory, kto finalnie akceptuje treści przed publikacją?
P
PraktykDarek
2026-03-01 10:34
Przy takiej współpracy „pełna odpowiedzialność” po Twojej stronie brzmi jak próba zrzucenia ryzyka za reklamy, obietnice zdrowotne i zgodność z wymaganiami dla wyrobów medycznych/suplementów na copywritera. Ty możesz odpowiadać za warsztat i rzetelność źródeł, ale zgodność komunikacji z prawem i polityką firmy zwykle musi przejść przez ich stronę (prawnik/compliance/QA), bo to oni wprowadzają produkt na rynek i biorą z tego korzyść. W praktyce często kończy się to tym, że autor pisze, a klient akceptuje finalną wersję i bierze odpowiedzialność za publikację oraz claims. Czy oni mają u siebie kogoś, kto formalnie zatwierdza treści przed publikacją (prawnik/RA), czy chcą, żebyś była tym „bezpiecznikiem”?
S
StrategBartek
2026-03-05 12:43
A oni chcą, żebyś brała odpowiedzialność także za warstwę prawną i merytoryczną (np. claimsy zdrowotne, wyrób medyczny vs suplement, zgodność z reklamą), czy tylko za poprawność językową i SEO na bazie materiałów od nich? Masz od klienta kogoś, kto robi finalną autoryzację treści (prawnik/RA/QA) przed publikacją?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl