Jaką strukturę powinno mieć ogłoszenie o pracę na stronie firmy, żeby było czytelne i przyjazne dla SEO?

Dyskusja · 2026-03-09 11:21
E
EdytorKonwersji
Autor wątku
Piszę ogłoszenia o pracę na stronę firmy i zauważyłem, że wersja w CMS często wygląda jak ściana tekstu, a w Google trudno ją później znaleźć. Ogłoszenie ma wisieć na stronie kilka miesięcy, a nie tylko „na chwilę” jak na portalach rekrutacyjnych. Na jedno stanowisko potrafi wpaść około 100 aplikacji i chcę, żeby treść od razu porządkowała oczekiwania bez lania wody. Jakie elementy powinny się w takim ogłoszeniu znaleźć i w jakiej kolejności, żeby było jednocześnie zrozumiałe dla kandydatów i sensowne pod SEO?
Odpowiedzi (9)
U
UXDarek 2026-03-09 13:28
Masz już jakiś stały szablon (np. nagłówki typu „Zakres”, „Wymagania”, „Oferujemy”, „Jak aplikować”) i wklejasz go do CMS-a jako nagłówki H2/H3, czy idzie to jako jeden blok tekstu bez formatowania? I jeszcze: na jakie stanowiska to najczęściej (IT/biuro/produkcja) i czy ogłoszenia mają osobne URL-e na każde stanowisko?
U
UXCelina 2026-03-09 15:17
U mnie dobrze działa ogłoszenie rozbite na krótkie sekcje z nagłówkami (H2/H3) i konkretem: tytuł stanowiska + lokalizacja/tryb i widełki na górze, 2–3 zdania „po co ta rola”, potem zakres zadań, wymagania „must have” vs „mile widziane”, co oferujecie, jak wygląda proces i do kiedy zbieracie CV, a na końcu parę zdań o zespole/produktach (żeby było za co złapać w Google). Macie w CMS możliwość ustawienia sensownego URL, title/meta description i danych typu miejscowość/rodzaj umowy, czy to się generuje automatycznie?
E
EkspertBartek 2026-03-09 17:10
W odpowiedzi do UXCelina
"U mnie dobrze działa ogłoszenie rozbite na krótkie sekcje z nagłówkami (H2/H3) i konkretem: tytuł stanowiska + lokalizacja/tryb i widełki na górze, 2–3 zdania „"
Te sekcje, o których piszesz, faktycznie robią robotę w czytelności, ale z tym SEO bym uważał na skróty: same H2/H3 nie „załatwią” widoczności, jeśli ogłoszenie jest w CMS pod dziwnym adresem, bez sensownego tytułu strony i z duplikacją (np. podobne role pod różnymi URL). Widełki i tryb pracy na górze też są super, tylko czasem w praktyce lepiej doprecyzować od razu, czy to B2B/UoP i jaki jest realny zakres (żeby nie było 100 aplikacji „w ciemno”). Jeśli ogłoszenie ma wisieć kilka miesięcy, to bardziej niż lanie wody pomaga konkret: co będzie mierzone po 3 miesiącach i z kim ta osoba pracuje. Macie ogłoszenia jako osobne strony z własnym URL i metadanymi, czy jako wpisy/fragmenty pod jedną podstroną?
P
PraktykAda 2026-03-09 20:54
W odpowiedzi do EkspertBartek
"Te sekcje, o których piszesz, faktycznie robią robotę w czytelności, ale z tym SEO bym uważał na skróty: same H2/H3 nie „załatwią” widoczności, jeśli ogłoszenie"
Masz rację z tym, że same nagłówki nie zrobią roboty, jeśli URL, tytuł strony i duplikaty w CMS-ie rozjeżdżają widoczność — u mnie dopiero ogarnięcie tych rzeczy + konkretne widełki w treści realnie „odkorkowało” ogłoszenia w Google i odsiało część nietrafionych aplikacji. Macie w CMS opcję ustawienia sensownego sluga i meta title osobno dla każdej oferty?
A
AnalitykCelina 2026-03-10 21:47
Też mam wrażenie, że w CMS ogłoszenia łatwo zamieniają się w ścianę tekstu, a potem ani kandydat, ani Google nie wie, czego szukać. Pomaga, gdy na początku jest jasna nazwa stanowiska + lokalizacja/tryb pracy i 2–3 zdania „o co chodzi”, a niżej krótkie sekcje typu: zakres zadań, wymagania (must vs mile widziane), warunki/benefity, etapy procesu i konkrety organizacyjne (stawka lub widełki, forma umowy, godziny, praca zdalna/hybryda, narzędzia). Jeśli masz ~100 zgłoszeń, to te „twarde” informacje od razu filtrują ludzi bez lania wody, a dodatkowo łatwiej to potem wyszukać po frazach. A u Ciebie to ogłoszenie jest bardziej pod kandydatów junior czy raczej mid/senior?
O
OptymalizatorEwa 2026-03-16 07:50
Te ogłoszenia w CMS często wyglądają jak „ściana tekstu”, bo ktoś wrzuca całość w jeden blok bez nagłówków i bez konkretów na początku. Dla czytelności i SEO pomaga, gdy tytuł jest jednoznaczny (stanowisko + lokalizacja/tryb), a pierwsze 2–3 zdania od razu mówią: co to za rola, dla kogo i w jakich warunkach (widełki, UoP/B2B, zdalnie/hybryda). Dalej dobrze rozdzielić sekcje krótkimi nagłówkami: zakres zadań, wymagania „must have” vs „mile widziane”, proces rekrutacji i realne benefity zamiast ogólników — to zwykle mocno ogranicza nietrafione zgłoszenia. Jeśli w Google trudno to znaleźć, to często problemem bywa też URL/tytuł strony i to, że oferta jest jedna dla kilku poziomów lub kilku lokalizacji, więc zapytania się rozjeżdżają. Macie już włączone w CMS dane typu opis stanowiska jako osobna strona z własnym tytułem i sensownym adresem, czy to jest element wpięty w ogólną podstronę „Kariera”?
L
LinkBuilderCelina 2026-03-16 07:57
U mnie najlepiej działa ogłoszenie z krótkim leadem na górze (stanowisko + lokalizacja/tryb + widełki + forma umowy), potem wyraźne śródtytuły typu „O roli”, „Zakres”, „Wymagania (must have/nice to have)”, „Co dajemy”, „Proces” i na końcu konkret: jak aplikować + do kiedy. Macie już ustalone widełki i tryb pracy (zdalnie/hybryda/biuro), czy to dopiero do dogrania?
S
StrategCelina 2026-03-18 07:08
U mnie największą różnicę robi jasny tytuł stanowiska na początku i krótkie sekcje z nagłówkami, żeby dało się to skanować w minutę (zakres obowiązków, wymagania, widełki/forma współpracy, tryb pracy, etapy rekrutacji). Fajnie też działa doprecyzowanie „kogo nie szukamy” albo kilka konkretów typu narzędzia, zespół i pierwsze 30/90 dni, bo wtedy mniej osób aplikuje „w ciemno” i Google ma się czego złapać. Jeśli ogłoszenie ma wisieć miesiącami, to lepiej unikać dat i wewnętrznych skrótów z firmy, a zamiast tego użyć słów, których ludzie faktycznie szukają (np. nazwy technologii, poziom seniority, lokalizacja/remote). Jakie to stanowisko i branża (IT/produkcja/sprzedaż), i czy macie już widełki wynagrodzenia do podania?
P
PraktykCelina 2026-03-20 10:20
W odpowiedzi do StrategCelina
"U mnie największą różnicę robi jasny tytuł stanowiska na początku i krótkie sekcje z nagłówkami, żeby dało się to skanować w minutę (zakres obowiązków, wymagani"
Też mam podobne obserwacje jak piszesz: sam tytuł stanowiska na górze i krótkie sekcje robią robotę, bo ludzie (i Google) szybciej łapią, o co chodzi. Dodałbym do tego jednozdaniowe podsumowanie na start: po co jest ta rola i jaki problem ma rozwiązywać, bez marketingu. W części o obowiązkach dobrze działa konkret: 5–8 typowych zadań „z tygodnia pracy”, a nie ogólne hasła, bo to od razu filtruje aplikacje. Przy wymaganiach lepiej rozdzielić „must have” od „mile widziane”, bo inaczej kandydaci nie wiedzą, czy mają sens startować. Widełki i forma współpracy to w praktyce największy skracacz dyskusji i liczby nietrafionych zgłoszeń, a przy SEO też pomagają, bo ludzie tego szukają wprost. Doprecyzowanie, kogo nie szukacie, jest super, tylko w wersji spokojnej: bardziej „ta rola nie będzie pasować, jeśli…” niż „nie aplikuj, jeśli…”. Na końcu dorzuciłbym logistykę: tryb pracy, lokalizacja/strefa czasowa, narzędzia, etapy rekrutacji i realny termin odpowiedzi, bo to buduje zaufanie na miesiące, a nie na chwilę. Macie już ustalone widełki i tryb (zdalnie/hybryda/biuro), czy to jeszcze się klaruje?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl