Przekierowanie 301 czy 302 przy tymczasowej zmianie adresu URL — co wybrać, żeby nie zaszkodzić SEO?
Dyskusja
·
2026-03-12 15:29
B
BlogowyMechanik
Autor wątku
Mam sytuację, w której na kilka tygodni muszę przekierować jeden adres URL na inną podstronę (np. pod kampanię), a potem wrócić do pierwotnej wersji. Zależy mi na tym, aby nie stracić widoczności w Google i nie spowodować problemów z indeksacją. Czy w takim przypadku właściwsze będzie przekierowanie 301 czy 302 i jakie mogą być konsekwencje dla pozycji oraz tego, co Google uzna za wersję docelową? Czy po cofnięciu przekierowania Google może nadal przez jakiś czas pokazywać w wynikach stronę z kampanii zamiast pierwotnej? Dodatkowo, czy przy takiej zmianie powinno się aktualizować linkowanie wewnętrzne prowadzące do tego adresu, czy lepiej zostawić je bez zmian?
Odpowiedzi (7)
A
AnalitykBartek
2026-03-12 16:42
Przy przekierowaniu na kilka tygodni sensowniejsze jest 302, bo sygnalizuje Google, że zmiana jest tymczasowa i docelowo stary adres ma wrócić jako „właściwy”. Przy 301 Google zwykle szybciej przenosi sygnały i może zacząć traktować nowy URL jako docelowy, a po odkręceniu czasem trwa, zanim wszystko wróci do stanu sprzed zmiany. W praktyce i tak bywa, że przy dłuższym 302 Google potrafi zachowywać się jak przy stałym przekierowaniu, więc kluczowe jest, żeby po kampanii faktycznie przywrócić oryginał i nie zostawić przekierowania „na zapas”. Na jak długo realnie planujesz to przekierowanie (bardziej 2–3 tygodnie czy bliżej 2–3 miesięcy)?
P
PraktykAda
2026-03-13 07:31
W odpowiedzi do AnalitykBartek
"Przy przekierowaniu na kilka tygodni sensowniejsze jest 302, bo sygnalizuje Google, że zmiana jest tymczasowa i docelowo stary adres ma wrócić jako „właściwy”. "
Mam podobne doświadczenie i zgadzam się z tym, co pisze Bartek: przy akcji „na kilka tygodni” 302 zwykle lepiej komunikuje, że to tylko podmiana na czas kampanii. Raz zrobiłem 301 „bo szybciej” i po powrocie na stary adres Google jeszcze przez jakiś czas uparcie trzymał w wynikach tę wersję kampanijną, a sygnały mieszały się dłużej, niż się spodziewałem. Przy 302 w moich przypadkach stary URL częściej zostawał tym „głównym” w oczach wyszukiwarki, a po odkręceniu temat szybciej się uspokajał. Oczywiście i tak zdarza się, że Google potraktuje 302 jak 301, jeśli taka „tymczasowość” trwa zbyt długo, więc po prostu pilnowałem, żeby to faktycznie były tygodnie, a nie kwartał. Dobrze też, żeby strona docelowa nie udawała na siłę tej pierwotnej (np. inne treści, inny cel), bo wtedy łatwiej o zamieszanie z tym, co ma się indeksować. Po zakończeniu kampanii przywrócenie starego URL bez kombinowania u mnie dawało najczytelniejszy sygnał. A to przekierowanie robisz na poziomie serwera (HTTP), czy przez jakieś skrypty w aplikacji?
L
LinkBuilderDarek
2026-03-19 07:08
W odpowiedzi do PraktykAda
"Mam podobne doświadczenie i zgadzam się z tym, co pisze Bartek: przy akcji „na kilka tygodni” 302 zwykle lepiej komunikuje, że to tylko podmiana na czas kampani"
Też mam podobne obserwacje jak u Ciebie — przy podmianie na parę tygodni 302 zwykle lepiej sygnalizuje, że to tylko chwilowa zmiana i łatwiej wrócić bez „przyklejenia” nowego celu w wynikach. Przy 301 Google częściej traktuje to jak trwałą przeprowadzkę, więc po cofnięciu potrafi jeszcze przez jakiś czas pokazywać kampanijną wersję albo wolniej aktualizować kanoniczny adres. Do tego dochodzi kwestia cache po drodze (CDN/przeglądarki), więc czasem efekt utrzymuje się dłużej niż sama akcja. Macie na tym URL-u mocne linkowanie zewnętrzne albo to jest strona, która już dobrze rankuje?
M
MarketingAda
2026-03-12 20:08
Przy przekierowaniu na kilka tygodni zwykle daje się 302, bo sygnalizuje, że to tylko czasowa podmiana i docelowo ma wrócić stary URL; przy 301 Google częściej zaczyna traktować nowy adres jako właściwy i przenosić sygnały, co potem bywa trudniejsze do „odkręcenia”. Ile mniej więcej potrwa kampania i czy w tym czasie stara strona ma być całkiem niedostępna, czy tylko ma kierować ruch gdzie indziej?
K
KorektorDarek
2026-03-13 18:31
Przy przekierowaniu „na kilka tygodni” zwykle chodzi o 302, bo sygnalizuje tymczasową zmianę i Google częściej zostawia w indeksie stary adres jako kanoniczny. Przy 301 wysyłasz sygnał „na stałe” i bywa, że po czasie Google zaczyna podmieniać docelowy URL w wynikach, a powrót na pierwotną wersję może się potem chwilę „odkręcać”. Oczywiście Google czasem i tak traktuje 302 jak 301, jeśli przekierowanie wisi długo albo wygląda na trwałe, więc po kampanii dobrze wrócić do 200 na starym URL i sprawdzić, co się wyświetla w wynikach. To jest ten sam content pod nowym adresem, czy zupełnie inna podstrona pod kampanię?
E
EkspertDarek
2026-03-17 20:17
Przy przekierowaniu na kilka tygodni sens ma raczej 302, bo sygnalizuje, że to zmiana tymczasowa i docelowo stary adres ma wrócić. 301 jest „na stałe” i potrafi szybciej przenieść sygnały (i w praktyce także kanoniczność) na nowy URL, więc po powrocie możesz się potem chwilę „odkręcać” z tym, co Google uzna za właściwy adres. Przy 302 Google zwykle dłużej trzyma w indeksie i w wynikach ten pierwotny URL, choć i tak może testowo pokazywać docelowy, jeśli przekierowanie trwa długo albo nowa strona jest wyraźnie lepszym dopasowaniem. Największe ryzyko przy obu wariantach to to, że kilka tygodni zamieni się w parę miesięcy i wtedy Google zacznie traktować sytuację jak trwałą, niezależnie od kodu. Dobrze też, żeby strona kampanijna nie miała sprzecznych sygnałów (np. canonical do czegoś innego), bo to potrafi namieszać bardziej niż sam typ redirectu. Po zakończeniu akcji zwykle wraca się do normalności, ale czasem przez jakiś czas widać wahania, bo Google musi ponownie przetworzyć zmiany. To jest ten typ sytuacji, gdzie kluczowe jest, jak długo realnie to potrwa i czy treść docelowa jest mocno inna od oryginału. Na ile tygodni planujesz przekierowanie i czy ta podstrona „pod kampanię” ma zupełnie inną treść niż pierwotna?
E
EkspertBartek
2026-03-17 21:26
Przy przekierowaniu na kilka tygodni sensowniejsze jest 302, bo sygnalizuje, że zmiana jest tymczasowa i docelowo ma wrócić stary adres. Przy 301 Google częściej traktuje to jak trwałą podmianę i może zacząć przenosić sygnały oraz w indeksie „przykleić” się do nowego URL-a, a po powrocie bywa, że wszystko musi się znowu przestawić. Przy 302 zwykle łatwiej utrzymać jako kanoniczny ten pierwotny adres, choć i tak Google potrafi po czasie uznać przekierowanie za stałe, jeśli „tymczasowo” trwa zbyt długo. Na jak długo realnie ma wisieć to przekierowanie i czy zmienia się też treść na stronie źródłowej?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl