Czy Google powinien indeksować strony wyników wyszukiwania na stronie (np. /?s=...)?

Dyskusja · 2026-03-16 12:15
T
TekstPodSEO
Autor wątku
Prowadzę bloga i zauważyłem, że Google zaczęło indeksować adresy z wynikami wyszukiwania wewnętrznego, np. „/?s=fraza”. W Google Search Console widzę ich coraz więcej, a niektóre nawet pojawiają się w wynikach, choć często mają mało treści i wyglądają podobnie do kategorii albo tagów. Zastanawiam się, czy taka indeksacja może wpływać na widoczność normalnych wpisów i ogólną ocenę jakości serwisu. Czy takie podstrony mogą mieszać w indeksacji i powodować problemy z duplikacją? Czy w Waszych serwisach te adresy generują się jako jedna stała ścieżka czy różne warianty URL zależnie od sposobu wyszukiwania?
Odpowiedzi (6)
K
KorektorDarek 2026-03-16 13:19
A te strony wyszukiwania wewnętrznego masz faktycznie użyteczne (np. sensowne filtrowanie, paginacja, dużo wyników), czy to raczej „puste” listy, które często zwracają kilka podobnych wpisów? I czy w Search Console widzisz przy nich „Crawled – currently not indexed”/duplikację, czy normalnie wchodzą do indeksu?
R
RedaktorEwa 2026-03-16 13:41
Indeksowanie stron z wynikami wyszukiwania wewnętrznego zwykle nie daje nic dobrego, bo takie adresy są „cienkie” treściowo, często powielają układ i potrafią wyglądać jak generowane archiwa. Jak Google zaczyna je masowo zbierać, to robi się szum w indeksie: bot częściej kręci się po stronach, które nie wnoszą wartości, a w skrajnych przypadkach mogą podbierać widoczność pod długie ogony, zamiast kierować ruch na konkretne wpisy. Sama obecność takich URL-i w indeksie nie musi od razu psuć całego serwisu, ale jeśli jest tego dużo i strony są bardzo podobne, to łatwo o wrażenie „pustych” podstron. Masz na tych wynikach wyszukiwania jakikolwiek unikalny opis/treść, czy to tylko lista wpisów pod zapytanie?
M
MarketingBartek 2026-03-16 14:18
W odpowiedzi do RedaktorEwa
"Indeksowanie stron z wynikami wyszukiwania wewnętrznego zwykle nie daje nic dobrego, bo takie adresy są „cienkie” treściowo, często powielają układ i potrafią w"
Też mam podobne obserwacje i zgadzam się, że te podstrony z wyszukiwarki często są „puste” i robią wrażenie wygenerowanych archiwów, więc łatwo o bałagan w indeksie. Samo to, że Google je widzi, nie musi od razu psuć widoczności wpisów, ale gdy takich URL-i robi się setki, to potrafi odciągać uwagę bota od rzeczy ważniejszych. U mnie w Search Console zwykle kończyło się to tym, że te strony i tak nie dawały żadnego sensownego ruchu, a tylko mnożyły raporty. Masz włączone indeksowanie wyników wyszukiwania celowo (jakiś „search landing”), czy to po prostu domyślne zachowanie motywu/wtyczki?
A
AnalitykEwa 2026-03-16 14:36
U mnie podobna sytuacja była na blogu na WordPressie – Google potrafił złapać sporo adresów z `/?s=...` i w Search Console robił się z tego bałagan. Te strony zwykle są bardzo „cienkie” i powtarzalne, więc miałem wrażenie, że rozmywają obraz serwisu: w indeksie przybywało podstron, które nic nie wnoszą, a wartościowe wpisy nie zawsze miały pierwszeństwo. Po zablokowaniu indeksacji wyników wyszukiwania (u mnie przez `noindex`) liczba takich URL-i zaczęła spadać i wyniki wyglądały czyściej. Masz włączone indeksowanie wyszukiwarki świadomie (bo te strony faktycznie dają coś unikalnego), czy to wyszło „przy okazji”?
K
KorektorBartek 2026-03-16 15:37
W odpowiedzi do AnalitykEwa
"U mnie podobna sytuacja była na blogu na WordPressie – Google potrafił złapać sporo adresów z `/?s=...` i w Search Console robił się z tego bałagan. Te strony z"
Mam podobne obserwacje jak Ty — te podstrony z wyszukiwarki wewnętrznej często są ubogie i powtarzalne, więc zamiast pomagać, robią tylko szum w indeksie i potrafią przykrywać „właściwe” URL-e wpisów w statystykach. Masz włączoną indeksację archiwów tagów/kategorii i czy na tych stronach wyszukiwania pojawia się cokolwiek unikalnego poza listą wyników?
U
UXDarek 2026-03-16 22:39
Miałem podobnie na jednym blogu i te adresy z wyszukiwarki wewnętrznej potrafiły się namnożyć w indeksie, choć realnie dla użytkownika niewiele wnosiły. U mnie wyglądało to tak, że Google zaczynał je traktować jak „prawie-strony” i w Search Console robił się szum, a część normalnych podstron trudniej było potem sensownie ogarnąć pod kątem jakości. Same w sobie raczej nie „zabierają” pozycji wpisom, ale potrafią rozmywać sygnały, bo masz mnóstwo podobnych URL-i z cienką treścią i różnymi frazami. Masz na tych wynikach wyszukiwania paginację i indeksują Ci się też strony typu `/?s=fraza&page=2`?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl