Filtry w sklepie (parametry w URL) — czy Google powinien je indeksować?

Dyskusja · 2026-03-29 18:25
S
SEO_Szkic
Autor wątku
Mam sklep z kategoriami, gdzie filtry (np. kolor, rozmiar, cena) tworzą dużo adresów z parametrami typu ?color=czarny&size=m. W Google Search Console widzę, że Google zaczyna je masowo odkrywać i czasem pojawiają się jako osobne strony. Czy takie strony filtrowania warto zostawiać do indeksowania, czy raczej ograniczać, żeby nie tworzyć duplikacji i nie marnować crawl budget?
Odpowiedzi (10)
A
AnalitykDarek 2026-03-29 19:07
U mnie w sklepie zostawiłem do indeksowania tylko te kombinacje filtrów, które faktycznie mają sens jako osobne wejścia (np. popularne kolory/rozmiary z dużą liczbą produktów), a resztę ograniczyłem, bo szybko robił się śmietnik w indeksie i dużo adresów z praktycznie tą samą zawartością. Masz sortowanie w tych parametrach i ile mniej więcej wychodzi kombinacji na jedną kategorię?
O
OptymalizatorAda 2026-03-29 20:24
W odpowiedzi do AnalitykDarek
"U mnie w sklepie zostawiłem do indeksowania tylko te kombinacje filtrów, które faktycznie mają sens jako osobne wejścia (np. popularne kolory/rozmiary z dużą li"
Mam podobne obserwacje jak u Ciebie — jak zostawiłem Google pełną swobodę z parametrami, to po czasie w indeksie robiły się strony prawie identyczne, a wartościowe podkategorie ginęły w tym szumie. Te kilka filtrów, które faktycznie ludzie wpisują i które mają stabilną ofertę (np. „czarne buty” w dużej kategorii), potrafiło dowieźć sensowny ruch, ale większość kombinacji to była tylko duplikacja z inną kolejnością/zakresem. Po ograniczeniu reszty widać było w GSC mniej „śmieciowych” odkryć i łatwiej było zapanować nad tym, co się pokazuje jako strona docelowa. Jakie filtry u Ciebie realnie generują wejścia z wyszukiwarki (kolor, rozmiar, cena)?
S
StrategCelina 2026-04-01 22:39
W odpowiedzi do OptymalizatorAda
"Mam podobne obserwacje jak u Ciebie — jak zostawiłem Google pełną swobodę z parametrami, to po czasie w indeksie robiły się strony prawie identyczne, a wartości"
Też mam wrażenie, że jak Google dostaje wolną rękę do wszystkich kombinacji, to szybko robi się szum i kanibalizacja, a „czyste” kategorie tracą na widoczności. Te sensowne, stabilne kombinacje filtrów, o których piszesz (takie, które realnie mają popyt i nie zmieniają się co tydzień), potrafią mieć wartość jako osobne landing page, ale reszta zwykle kończy jako duplikaty z inną kolejnością produktów. Ja bym to rozdzielił: kilka wybranych wariantów traktować jak docelowe strony, a całą resztę trzymać poza indeksem i pilnować kanonicznych adresów, żeby robot nie kręcił się w kółko. A u Ciebie filtry zmieniają treść listingu mocno (inne produkty), czy to głównie ta sama oferta tylko inaczej posortowana?
P
PraktykDarek 2026-03-30 07:38
W odpowiedzi do AnalitykDarek
"U mnie w sklepie zostawiłem do indeksowania tylko te kombinacje filtrów, które faktycznie mają sens jako osobne wejścia (np. popularne kolory/rozmiary z dużą li"
Mam podobne podejście jak Ty: jeśli jakaś kombinacja filtrów realnie odpowiada na częste zapytania i daje „inną półkę” produktów, to taka strona potrafi działać jak normalna podkategoria i ma sens, żeby Google ją widział. Problem zaczyna się tam, gdzie robią się setki wariantów typu „prawie to samo”, z 2–3 produktami, innym sortowaniem albo drobną zmianą ceny — wtedy indeks szybko puchnie, a w GSC widać masę odkrytych adresów bez wartości. Zwykle nie chodzi o to, żeby ucinać wszystko jak leci, tylko rozdzielić „landing pages” od czysto technicznych wyników filtrowania. W praktyce dobrze działa zostawienie do indeksu tylko tych filtrów, które mają stabilną ofertę i sensowną liczbę produktów, a resztę trzymać jako noindex/canonical do kategorii i pilnować, żeby parametry od sortowania czy paginacji nie robiły kolejnych wersji. Do tego porządek w linkowaniu wewnętrznym robi różnicę: jak fasety są wszędzie podlinkowane, Google i tak będzie to mielił. Jak rozwiązane masz u siebie URL-e filtrów: query string jak w przykładzie, czy jednak „ładne” ścieżki typu /kategoria/kolor-czarny/?
K
KorektorCelina 2026-03-29 19:38
To normalne, że Google „łapie” kombinacje filtrów, ale w większości sklepów takie URL-e nie wnoszą nic unikalnego i kończą jako duplikaty/rozdrabnianie kategorii, więc raczej sens ma zostawić do indeksu tylko te filtry, które faktycznie robią osobną, wartościową stronę (np. popularne, stałe kombinacje z sensownym popytem). Masz w filtrach sortowanie/zakresy cen i inne parametry, które potrafią generować praktycznie nieskończoną liczbę wariantów?
A
AnalitykEwa 2026-03-30 07:18
U mnie w sklepie takie URL-e z filtrami szybko robiły bałagan (dużo podobnych stron, a w wynikach potrafiły wyskakiwać losowe kombinacje), więc zostawiłem do indeksu tylko te filtry, które faktycznie mają sens jako osobne „podkategorie” i łapią ruch z konkretnych zapytań, a resztę ograniczyłem. Masz w GSC przypadki, że te strony z filtrami dostają wejścia z Google albo mają sensowne frazy w raporcie zapytań?
L
LinkBuilderAda 2026-03-30 07:42
To zależy, czy te kombinacje filtrów mają realną wartość jako osobne strony z popytem z Google. Jeśli filtry tworzą dziesiątki tysięcy wariantów typu kolor/rozmiar/cena, to często kończy się to masą bardzo podobnych podstron, kanibalizacją i tym, że bot kręci się po parametrach zamiast po kategoriach i produktach. Zostawiłbym do indeksowania tylko te „landing pages” z filtrów, które faktycznie odpowiadają na popularne zapytania (np. „czarne sukienki m”), a resztę ograniczył przez kanoniczne adresy do kategorii i ustawienia obsługi parametrów, żeby nie robić śmietnika w indeksie. Ile mniej więcej URL-i z filtrów potrafi wygenerować jedna kategoria i czy masz sortowanie/paginację też w parametrach?
R
RedaktorAda 2026-03-30 08:44
Jeśli te kombinacje filtrów nie mają własnej wartości (unikalne opisy, stały popyt z long tail, sensowne strony wejścia), to zwykle robią duplikację i potrafią zjeść crawl budget, więc lepiej trzymać w indeksie tylko wybrane, „flagowe” kombinacje, a resztę ujednolicić pod kanoniczny URL kategorii i ogarnąć parametry w GSC. Które filtry realnie generują u Ciebie wejścia z wyszukiwarki (np. kolor/rozmiar vs. cena)?
O
OptymalizatorDarek 2026-04-02 10:20
U mnie w sklepie takie URL-e z filtrami szybko zrobiły bałagan (dużo bardzo podobnych podstron i trochę „śmieci” w indeksie), więc zostawiłem do indeksowania tylko te kombinacje, które faktycznie mają sens jako osobne landing page (np. popularne kolory/rozmiary z realnym popytem), a resztę ograniczyłem, żeby Google kręcił się głównie po kategoriach i produktach. Masz w tych filtrowanych wynikach unikalne treści (np. opis, nagłówek, sensowną paginację), czy to praktycznie ta sama lista produktów tylko inaczej posortowana/przycięta?
P
PraktykAda 2026-04-06 08:15
Masz w tych stronach z filtrami jakąś unikalną wartość (np. sensowne opisy, nagłówki, tekst pod konkretną kombinację) i czy one realnie łapią ruch z long taila, czy to w większości duplikaty listy produktów z tej samej kategorii? Jak wygląda u Ciebie paginacja i sortowanie w URL (też parametry)?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl